zondag april 1, 2018 10:06

Lente Yoga, tijd voor detox

De Lente is de periode van schoonmaken, na de duisternis van de winter komt de natuur weer in beweging, letterlijk wordt alles opgeruimd om de energie van de lente te laten stromen en alles weer in paraatheid te brengen voor de bezigheden in de volgende seizoenen. Zoals het buiten is, is het binnen, en wellicht heb je zelf ook al de energie van de lente ervaren. Ook het lichaam vraagt in deze periode om een reiniging of Detox.

In april is er op vrijdag: Lente Yoga, tijd voor detox.

Tijdens deze lessen worden Yoga en Pilates oefeningen gedaan die het lichaam reinigen en ontdoen van overtollige ballast of die de energie blokkeren. De lessen zijn opgebouwd uit ademhalingsoefeningen (pranayama), reinigingstechnieken (kriyas), heerlijk twist en eindigen met ontspanning. De oefeningen richten zich op de gebieden van het lichaam waar energie kan stageneren zoals, de buik, heupen, voeten en andere delen van het lichaam.

Na vier lessen voel je je schoon en energiek. De oefeningen kunnen bijdragen om overtollig lichaamsgewicht kwijt te raken. Uiteraard wordt ook gekeken naar de voeding, krijg je nuttige tips over voeding en word je gemotiveerd de oefeningen thuis te doen.

Voor wie? voor een ieder die meer energie wil en het leuk vind om binnen een groep te trainen. Deze lessen zijn niet geschikt voor zwangeren. 

Aanvang lessen: 13.00 (duur 75 minuten)

Kosten: deelname losse les € 17,50 of € 55,00 voor de hele periode april

Voor deelname aan een deze lessen kun je een plaats reserveren via het contact formulier of bellen naar 070-3656583. Gereserveerde plaatsen graag afmelden 1 dag voor aanvang van de les.

 

zaterdag maart 17, 2018 15:46

Yin Yoga en het ontwaken van de lente

Over vier dagen is het 21 maart, het begin van de lente. De lente is het seizoen van ontwaken, uit het niets verschijnen de krokussen op het veld, en de bloesems aan de takken van de bomen. Gelijk de energie van de lente, die explosief is. Het is een heerlijke energie die je kan helpen om een prestatie te leveren.

Wat deze energie nog meer voor je kan betekenen licht ik graag aan je toe in de workshop Yin Yoga en het ontwaken van de lente op zaterdag 24 maart 2018.

Yin Yoga is een vorm van Yoga waarin de houdingen voor een langere periode worden aangehouden met de spieren ontspannen. Door de houding ontstaat er een rekkings gebied dat invloed heeft op meerdere lagen van het lichaam. Zo heeft een houding ook invloed op meridianen. Een meridiaan is een energiebaan waarlangs energie stroomt en is een begrip dat voorkomt uit de Chinese geneeskunde. Accupunctuur is een van de middelen die ze inzetten om energie beter te laten stromen. Er worden naalden geplaats op bepaalde delen van het lichaam om geblokkeerde energie op te sporen en weer door te laten stromen naar een orgaan.

Yin Yoga kun je vergelijken met accupunctuur, maar in plaats van naalden, gebruik je een houding om geblokkeerde energie op te sporen. De lever is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het laten doorstromen van energie. De lever is een belangrijk orgaan dat onderdeel is van het spijsverteringsysteem. Een van zijn taken is het produceren van gal en het opslaan van zuurstofrijk bloed en verspreiden van energie.  Een blokkering op de meridiaan van de lever kan voor een hoop ongemakken zorgen. Is de baan vrij dan geeft dit gelijk de energie van de lente een hele fijne frisse energie.

De lente is het seizoen om het levernetwerk te versterken of in harmonie te brengen. In de workshop Yin Yoga en het ontwaken van de lente maak je kennis met de meridiaan van de lever, worden Yoga oefeningen gedaan en doe je ademhaling en ontspanningsoefeningen die helpen om de energie van de lente in jezelf te ontwaken. Deze workshop is op zaterdag 24 maart 2018.

 • Aanvang workshop 14.00 uur verwacht einde 16.00
 • Kosten : € 30,00
 • Voor deelname graag aanmelden via het contactformulier.

 

 

 

 

 

woensdag februari 21, 2018 12:25

intensieve Yoga training: het A B C van Yoga

Over het A B C van Yoga

De afgelopen jaren heb ik zelf heel veel Yoga beoefend. Het opbouwen van een dagelijkse routine was niet altijd een gemakkelijke taak. Het heeft heel veel aanpassingen gehad in mijn dagelijkse schema. Maar wat is het toch heerlijk om dagelijkse de dag in stilte te mogen beginnen, plaats te nemen om mijn kussen en de aandacht te richten op mijn adem. Zitten het was niet iets dat ik vanaf dag een als prettig of comfortabel heb ervaren. Het was in het begin niet te doen. Dit werd veroorzaakt door de stand van mijn bekken en staartbeen, het staartbeen was een soort van naar een kant geschopt. Maar na heel veel uren oefenen met een reeks van Yoga houdingen die bestaat uit staande houdingen en zittend houdingen, zit ik nu comfortabel. Comfortabel zitten heeft een voordeel, het helpt de geest tot stilstand te brengen. Het tot stilstand brengen van de geest is één van de vereiste van Yoga.

Yoga is een levenswijze, vrij vertaald betekent yoga verbinden, verbinden met het zelf. Yoga wordt op dit moment door heel veel mensen beoefend. Yoga is meer dan het doen van een Yoga houding, het is de aandacht van buiten naar binnen brengen. Het is jezelf opnieuw uitvinden. Zelfstudie is een vast onderdeel van Yoga. In de Yoga sutra’s van Patanjali staat het proces van Yoga omschreven, een onderdeel van de intensieve Yoga training: het A B C van Yoga.

Deze training duurt acht maanden, een periode waarin handvaten worden aangereikt tot het opbouwen van een dagelijkse Yoga routine en het vinden van een gemakkelijke zithouding. Naast het doen van Yoga houdingen, wordt ingegaan op de acht paden van Yoga, de zeven chakras, anatomie, Yoga filosofie en is aandacht voor jouw unieke talent.

Iedere maand staat een intensieve trainings dag op de agenda en is er een workshop waarin het thema van die maand centraal staat. Op de intensieve trainingsdag wordt aan de hand van de verschillende onderdelen van Yoga verder gewerkt aan dit thema. Yoga kent heel veel symbolen, een van de symbolen is de boom. De boom die haar wortels heeft stevig in de aarde, en die alle facetten van de acht paden van Yoga in zich draagt. Wat deze acht paden zijn en meer over de boom als symbool van Yoga, daar wordt uitgebreid op ingegaan tijdens de intensieve Yoga training het A B C van Yoga.

Deze training start op zaterdag 3 maart 2018. Data van de andere trainingen staan op de website: http://bodyflex.nl/yoga/intensieve-yoga-training-het-a-b-c-van-yoga/. Aanvang van de training op zaterdag is 10.45 uur, verwacht einde 17.00 uur.

Dit kun je verwachten:

 • 10.45 -12.00 uur ochtend practice Yoga
 • 12.15-13.00  uur uitleg houdingen en anatomie
 • 13.00-13.30 uur lunch pauze (zelf meebrengen) er is thee en koffie op de locatie
 • 13.30-14.15 uur Yoga filosofie
 • 14.30-16.00 uur middag practice Yoga
 • 16.00-17.00 uur nabespreken en opdrachten.

Voor deelname aan deze training kun je je aanmelden via het contactformulier. Meer informatie over training vind je op  http://bodyflex.nl/yoga/intensieve-yoga-training-het-a-b-c-van-yoga/Mocht je vragen hebben, stel ze gerust, je kunt langskomen in de studio of je vragen stellen via de email.

Ik heb er heel veel zin in en kijk ernaar uit jou te mogen begroeten. Yoga het is heerlijk om te beoefenen en heerlijk om te mogen doorgeven aan anderen.

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 

dinsdag november 21, 2017 19:54

Hormoon Yoga, de hormonen in balans

Hormonen

Hormonen je denkt er niet over na en dat hoeft ook niet want er is een systeem dat voor ons deze hormonen aanmaakt op het moment dat deze nodig zijn. Zo maakt het lichaam voor vrouwen de ene helft van maand het hormoon oestrogenen aan en de andere maand richt het de aandacht meer op progesteron. Twee hormonen die een belangrijke rol spelen bij de maandcyclus van de vrouw. Het ene hormoon is verantwoordelijk voor de eisprong, het andere voor het innestelen van het wel of niet bevruchte eitje in de baarmoeder. Een proces dat uit balans raakt door te veel stress.  Zelf heb ik dit ervaren tussen mijn 35 en 40ste levensjaar, een periode waarin ik veel stress heb ervaren. De laatste jaren heb ik minder stress. Dit komt onder andere door de wijze waarop ik mijn leven heb ingericht. De beste maatregel was regelmaat en een tweede maatregel was, rust.

Oestrogeen is een hormoon dat  over het algemeen zorgt voor een hoop goede energie, maar helaas neemt de productie van dit hormoon in de loop van ons leven af. Iets dat gebeurt vanaf de jaren dat we in de overgang komen.  Dit zorgt voor onrust en disbalans. Dit kunnen we in balans brengen door voeding en juiste beweging. Dinah Rodrigues, heeft een oefenreeks samengesteld voor vrouwen voor een natuurlijk balans in de overgang, voor de overgang en na de overgang: Hormoon Yoga.

Hormoon Yoga bestaat uit 16 Yoga houdingen, voorafgaand aan de Yoga houdingen worden een aantal opwarm oefeningen gedaan. Het zijn geen ingewikkelde houdingen alleen de omgekeerde houdingen (schouderstand met allerlei variaties) kunnen als pittig worden ervaren. Maar laat je niet afschrikken want deze houdingen kunnen worden aangepast of stap voor stap worden aangeleerd. Ook worden tijdens de houdingen pranayamas gedaan. Pranayama is het sturen of verlengen van de energie. De oefenreeks wordt afgesloten met een extra lange ontspanning.

Tijdens de workshop Hormoon Yoga, de hormonen in balans kun je kennis maken met deze serie. Naast het doen en uitleggen van de oefeningen krijg je informatie over de hormonen en wat voor invloed stress op je hormonen heeft.

Op zaterdag 9 december 2017 is er een workshop: Hormoon Yoga, je hormonen in balans.

Aanvang van de workshop: 14.00 uur (duur 2 uur)

Kosten: € 30,00.

Voor deelname aan de workshop kun je je aanmelden via het contactformulier

 

 

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Hormoon Yoga, de hormonen in balans

zaterdag mei 27, 2017 14:25

Maancirkel, in het licht van de maan

Maancirkel, in het licht van de maan!

Licht je kan niet zonder, maar altijd licht is niet goed, dan heb je duisternis nodig, in het donker komt alles tot rust. De maan schijnt zelf geen licht, maar wordt zichtbaar door het licht van de zon.

De maan heeft iets magisch, terwijl het een grote ronde  steen is die alleen zichtbaar wordt door het licht van de zon. Een keer per maand is de maan volledig te zien en is het volle maan, op een ander moment is er weer sprake van nieuwe maan. De stand van de maan heeft een grote invloed op de aarde en haar bewoners. Vroeger leefden de mensen veel meer in verbinding met de maan en de seizoenen. In deze tijd had iedere maancyclus een eigen naam. Deze naam verwees naar een seizoen of een belangrijke spirituele gebeurtenis.

In de workshop Maancirkel gaat Catharina in op de verschillende schijngestaltes van de maan en wat voor invloed dit heeft op je energie.  Ook worden Yoga houdingen, ademhalingsoefeningen (pranayamas) en meditatie gedaan die aansluiten bij de verschillende fases van de maan. Ieder maan kent een ander thema gerelateerd aan het seizoen of spirituele gebeurtenis.

Thema van deze maancirkel: kerst, terugkeer van het licht.

Wil je deelnemen aan deze workshop, je kunt je aanmelden via het contactformulier

Wanneer: zaterdag 23 december 2017

Aanvang workshop: 14.00-16.00  (duur 2 uur)

Kosten: € 30,00

woensdag mei 10, 2017 09:37

Intensieve Yoga training, het A B C van Yoga

Gisteren zei een dame tegen mij: ‘het is best lastig hoor jezelf veranderen, dat lukt niet in een keer.’ Dat klopt als een bus, veranderen is niet iets dat je in een dag doet. Mijn verandering begon vanaf het moment dat ik besloot mij te verdiepen in Yoga. Dat was in 2003. Mijn toenmalige coach zei: ‘weet je het zeker als je gaat, er is geen weg meer terug.’

Als je besluit te veranderen, wil je ook niet terug. Tot op de dag van vandaag ben ik blij, dat ik toen de stap heb genomen, iets in mij gaf mij de aanwijzing dat het mij goed zou doen, me verdiepen in Yoga en les gaan geven in Yoga in mijn studio: Bodyflex 100% Catharina

Na dertien jaar oefenen en lesgeven kan ik zeggen dat ik een behoorlijke verandering heb doorgemaakt. Yoga heeft daar heel erg bij geholpen, maar ook het doorlopen van de verschillende fases van het leven hebben ertoe bijgedragen dat ik een andere kijk op het leven heb gekregen. Volgende week, krijg ik een nieuwe vloer. Voor deze nieuwe vloer moet mijn hele huis leeg, en dat is best fijn. Alle spullen die ik in de loop van mijn leven tot nu toe heb verzameld worden tegen het licht gehouden, is het functioneel, of houdt het mij vast in mijn verleden. Dat is precies het proces van beoefenen van Yoga, niet iedere houding is direct een fijne houding waarin je kunt ontspannen. Sommige houdingen vragen om meer onderzoek of om los te laten. Tijdens de intensieve Yoga training het A B C van Yoga wordt de basis gelegd voor het opbouwen van een Yoga practice en worden handvaten aangereikt hoe je kunt loslaten.

Deze intensieve Yoga training: het A B C van Yoga richt zich op de eigen beoefening, het opbouwen van een dagelijkse Yoga practice. Dit is een eerste vereiste om te verbinden of terug te keren naar de innerlijke kracht. Yoga is één worden, als we gaan oefenen komen vanzelf de handvaten omhoog om tot deze eenwording te komen.

Het A B C van Yoga is verdeeld over acht weekenden waarin wordt behandeld de basisbeginselen van Yoga, de verschillende Yoga vormen, wordt ingegaan op de begrippen Yin en Yang, de acht paden, de Yoga sutra’s en hoe je een eigen Yoga beoefening tot stand brengt.

Lesgeven is een vak, dat begint met zelf oefenen, zodat je meester wordt over de lesstof die je gaat doorgeven aan anderen. Misschien wil je geen Yoga docent worden maar ben je nieuwsgierig naar wat jou inspireert, waar jij in uitblinkt. Ook dan kan Yoga een mooie manier zijn om weer in contact te komen met je innerlijke kracht, jouw waarheid. Zelfstudie is één van de pijlers van deze training, door naar jezelf te leren kijken in een aangename situatie en een minder aangename situatie kun je komen tot wie je bent. Yoga is een worden, verbinden, deze training is een opstapje naar een worden. Een worden begint met het opbouwen van discipline (tapah), gevolgd door zelfstudie (svadhyaya) waaruit volgt wat jouw waarheid is, waar jij in uitblinkt, jouw unieke talent!

Lijkt het je wat, deze training, in januari start de volgende editie. Meer informatie vind je op http://bodyflex.nl/yoga-pilates/intensieve-yoga-training-het-a-b-c-van-yoga/

 

 

vrijdag april 21, 2017 14:41

Yoga nidra, luisteren en ontspannen

Het is alweer enige tijd geleden dat ik voor het eerst in aanraking ben gekomen met Yoga Nidra. Tijdens een Yoga teacher trainingen die volgde had ik mijn eerste ervaring met deze Yoga oefening. Het was een kleine Indiase dame die de oefening gaf. De oefening gaf mij een heerlijke ontspanning en bleef mij tot de dag dat ik begin met het typen van de woorden, die jij nu leest, intrigeren. Zelfs zo, dat ik besloot in de winter van 2017 mij te verdiepen in deze prachtige Yoga oefening.

Het is een oefening die valt onder prathyahara, één van de paden van Yoga. Dit pad staat voor het naar binnen keren van de zintuigen. Vanaf dat we geboren worden zijn onze zintuigen actief, je kunt ze niet uitzetten, alleen als we slapen, het laatste zintuig dat zich terugtrekt voor we over gaan in de diepere slaap, is het gehoor. De ontdekker van Yoga Nidra kwam hierachter tijdens zijn verblijf in een klooster waar terwijl hij sliep, iedere nacht jonge studenten teksten reciteerden. Het viel hem op dat hij deze teksten feilloos kon herkennen als hij wakker was. Toen hij tot deze ontdekking kwam heeft hij dit verder uitgewerkt en zo ontstond deze oefening: Yoga Nidra.

Yoga Nidra is Yoga slaap. Niet slapen zoals je s ’nachts doet, tijdens deze oefening blijft het gehoor actief. Door te luisteren naar de instructies  kom je tot ontspanning op fysiek, emotioneel en geestelijk niveau. Deze oefening wordt uitgevoerd in Savasana. Aan de hand van een vaste methode word je tot een diepe ontspanning gebracht. Je zult ervaren hoe het voelt als de zintuigen niet meer geprikkeld worden. Yoga Nidra geeft je een geweldig gevoel en heel veel helderheid. Het is de manier om afscheid te nemen van opgeslagen ballast

Een keertje zelf ervaren? In december is er op zaterdag 2 december 2017 een Yoga Nidra sessie. Voorafgaand aan de Yoga Nidra oefening worden voorbereidende oefeningen gedaan om het lichaam voor een langere tijd in Savasana tot stil stand te brengen.

Aanvang  14.00 duur 120 minuten kosten € 30,00

Voor deelname aan deze les kun je je aanmelden via het contactformulier

Ganesha en een reis langs de zeven chakra’s.

Binnenkort verschijnt een nieuwe titel van mijn hand: Ganesha en een reis langs de zeven chakra’s. Een duwtje tot het schrijven van dit Yoga avontuur voor kinderen vanaf 8 jaar, kreeg ik aan het einde van de zomervakantie 2016. De kinderen gingen bijna weer naar school. Of ik voor één van de kinderen van mijn leden een workshop kinderyoga wilde verzorgen. Het was voor de verjaardag van haar dochter, Livia. Ik kon rekenen op een groep van acht kinderen, leeftijd zeven en negen jaar.

Door deze vraag begon er van alles in mij te stromen. Houdt ze van iets met de regenboog? Was mijn eerste vraag. Ja, antwoordde de moeder, dat vindt ze prachtig. Ah, mooi dan kan ik een verhaal maken waarin de regenboog voor komt. Misschien kan ik iets doen met de chakra’s dacht ik.

En zo kwam van het een het ander, voor ik het wist, had ik enkele oefeningen opgeschreven. Ik was zo geïnspireerd dat ik besloot een boekje te maken. Uiteraard duurt het schrijven van een boekje langer dan enkelen weken. Tijdens de workshop beloofde ik Livia dat zij zeker een exemplaar zou krijgen als het boekje af was. En het is af, gisteren heb ik de bestanden akkoord bevonden.

Ganesha is een hindoeïstische God, die staat voor wijsheid en kennis. Hij is de god met het hoofd van een olifant, die helpt om obstakels te verwijderen en die staat voor een nieuw begin. Hij is een van mijn favoriete goden binnen de Yoga en zijn mantra is een van de mantra’s die ik graag gebruik om mijn gedachten tot stilstand te brengen. Met zijn mantra open ik het boek. ‘OM GAM GANAPATYE NAMAHA’,

De chakra’s zijn samenkompunten van energie. Je kunt deze punten niet zien, wel kun je je aandacht richten op deze punten door het doen van Yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen en het herhalen van specifieke klanken. In het boekje schrijf ik over de chakra’s en staan Yoga oefeningen. Ieder chakra heeft een specifiek kenmerk en thema dat aansluit bij onderwerpen die we in ons dagelijks leven tegenkomen.

Op dit moment zou je kunnen zeggen dat we de wijsheid van Ganesha nodig hebben om de obstakels op te heffen die er op dit moment wereldwijd aan de gang zijn. Veiligheid, het is niet meer zo vanzelfsprekend, veiligheid behoort toe aan het eerste chakra. Het eerste chakra staat voor stabiliteit en veiligheid. Waar de andere chakra’s voor staan dat kun je lezen in het boek. Het boekje is vanaf 10 februari 2017 te koop bij Bodyflex 100% Catharina en bij Bol.com.

Kinderen ze brengen altijd een hoop plezier, dit was een tweede kinderyoga boekje dat ik schreef en het verhaal krijgt zeker een vervolg.

Ook een keer een workshop ervaren bij Bodyflex 100% Catharina; Op de website www.bodyflex.nl. vind je een overzicht van de geplande workshop en andere activiteiten.

Catharina Blijlevens

 

 • Category: Algemeen, Yoga
 • Reacties uitgeschakeld voor nieuw boek: Ganesha en een reis langs de zeven chakra’s

woensdag juli 13, 2016 10:08

Ashtanga Vinyasa Yoga, introductie cursus

Introductie cursus Ashtanga Vinyasa Yoga

Meditatie is aanwezig zijn, aandacht hebben voor wat zich aandient. Ashtanga Vinyasa  Yoga leert je aanwezig te zijn en aandacht te hebben voor wat zich aandient.

In 4 opvolgende trainingen leer je de basis van Ashtanga Vinyasa Yoga, Ashtanga betekent de acht paden van Yoga. Deze acht paden zijn: Yamas, richtlijnen hoe je je gedraagt ten opzichte van de wereld, Niyamas, richtlijnen hoe je gedraagt ten opzichte van je zelf en je innerlijke wereld: Asana: het doen van houdingen, die het lichaam in gezonde staat houden: Pranayama: het bevrijden of reguleren van de energie (levensenergie): Prathyahara, het naar binnen keren van de zintuigen, niet meer reageren op wat wordt waargenomen middels de zintuigen: Dharana, concentratie, de aandacht gericht houden: Dhyana: komen tot de staat die leidt naar meditatie: Samadhi: een worden met de bron, versmelting, pure staat van zijn.

Vinyasa is vrij vertaald: aan elkaar rijgen, het samenbrengen van de ademhaling met de beweging, dit ontstaat door het lichaam juist te plaatsen (nyasa) waardoor de energie (prana) vrij kan stromen. Yoga is een-worden, samensmelten van de lichamen die zorgen dat er harmonie en eenheid ontstaat.

De trainingen richten zicht op het aanleren van de de zonnegroeten (Surya Namaskar) A en B, een serie van oefeningen die het lichaam opwarmen voor de staande houdingen, die de basis vormen voor de houdingen die toebehoren aan de eerste serie en de eindhoudingen. Ook leer je de elementen van deze vorm van Yoga, de ademhaling (Ujjayi Breath), de bandha’s of energiesloten en dristhi of focus.

Deze introductie cursus is geschikt voor een ieder die Yoga wil gaan beoefenen of die na een lange inactieve periode het lichaam in conditie wil brengen.

 Voordelen van deze vorm van Yoga:

 • Verbeterd de lichaamshouding
 • Verbeterd de ademhaling
 • Helpt lichaamsgewicht te verminderen
 • Soepele en sterke spieren
 • Beter contact met het lichaam en de eigen beperkingen
 • Helpt het lichaam gezond te houden
 • Beter contact met de intuïtie
 • Betere focus
 • Maakt je aandachtig

Deze voordelen komen door regelmatig te oefenen. De cursus helpt je een goede basis op te bouwen om deze vorm van Yoga te gaan beoefenen en geeft advies hoe je deze vorm van Yoga regelmatig kunt beoefenen.

n4604 bela at bodyflexData: vrijdag 10 november 2017, 17 november 2017, 24 november en 1 december 2017

Aanvang van de lessen: 13.00 uur duur 90 minuten

Locatie: Bodyflex 100% Catharina, Frederikstraat 60A, 25 14 LL Den Haag

Kosten: € 65,00

Voor deelname kun je je aanmelden via het inschrijfformulier.

maandag juni 13, 2016 17:31

Yin Yoga, een reis naar binnen

boek omslag voorzijdeAltijd fijn als iets klaar is. En ja, het is klaar mijn laatste boek: Yin Yoga, een reis naar binnen. Een boek over Yin Yoga, een vorm van Yoga die heel goed samen gaat met andere vormen van bewegen. Zelf ben ik begonnen met beoefenen van deze vorm van Yoga in 2009 tijdens mijn vervolg opleiding: Yoga moves docentenopleiding. Ik volgde een workshop o.l.v. Skadi van Paasschen. In het begin was het best even wennen om te blijven in een houding voor een langere periode met de spieren ontspannen en je over te geven aan wat zich aandient, te blijven en de gedachten tot stilstand te brengen. Maar toen ik na de houdingen de ontlading kon voelen was ik om. Vanaf dat moment ben ik Yin Yoga blijven beoefenen en geef ik les in deze vorm van Yoga.

Een vorm die zich richt op de mobiliteit van de gewrichten en het laten doorstromen van energie. Om de gewrichten te trainen op mobiliteit wordt het lichaam voor een bepaalde tijd onder pressie gebracht, dit kan door het lichaam in een bepaalde houding te brengen of door middel van een prop zoals een Yoga blok of een Yoga belt.

Yin is het tegenovergestelde van Yang, Yin staat voor stil worden en Yang staat voor in beweging komen, gelijk de wisseling van de dag en de nacht. Twee begrippen die uitgebreid aan bod komen in het boek. Ook staan in het boek een aantal oefenreeksen. Voor de oefenreeksen heb ik mij laten leiden door de organen en de wervelkolom. De wervelkolom is een van de belangrijkste structuren in het lichaam, als deze in harmonie is ervaren we over het algemeen een gezonde staat en kunnen we goed onze dagelijkse taken aan. De organen zijn gekoppeld aan meridianen. Meridianen zijn banen binnen het lichaam die voor het blote oog niet zichtbaar zijn, maar die wel worden ingezet bij de accupunctuur. Door naalden te zetten op bepaalde plaatsen van het lichaam gaat geblokkeerde energie weer stromen en kunnen allerlei ongemakken worden verholpen of verminderd. Deze meridianen lopen net onder de huid over het hele lichaam, over de voorzijde, de achterzijde, binnen zijde en buitenzijde van het lichaam. Deze meridianen zijn gekoppeld aan organen. Door het lichaam in een bepaalde houding te brengen kunnen we invloed uit oefenen op deze meridianen en daaraan gekoppelde organen. In het boek staan een aantal oefenreeksen die verwijzen naar de meridianen en organen.

Het idee voor het boek kwam tijdens een van de intensieve Yoga trainingen die ik gaf in het najaar van 2015. Voor deze 50 uur durende Yin Yoga teacher training moest ik een reader schrijven over de basis van Yin Yoga. Deze reader was impuls om een stapje verder te gaan en zo werd het boek: Yin Yoga, een reis naar binnen tot stand gebracht.

Om een boek te maken volg je eigenlijk dezelfde regels om een Yoga routine op te bouwen. Je moet met jezelf afspreken om te schrijven, als het niet in een keer lukt hier geen oordeel over te hebben, maar een volgende dag geduldig verder te gaan. Dat geldt ook voor het opbouwen van een Yin Yoga beoefening.

Yin Yoga zal niet direct als comfortabel worden ervaren, maar als je de tijd en de ruimte kunt vinden om deze vorm van Yoga naast je andere activiteiten te beoefenen, dan zul je de voordelen van deze vorm van Yoga ervaren. Enkele voordelen van Yin Yoga zijn:

 

 • Verbeterd de mobiliteit van de gewrichten
 • Ontspant het lichaam en de geest
 • Verbeterd de ademhaling
 • Brengt balans tussen Yin en Yang
 • Betere verdeling tussen werk en vrije tijd
 • Helpt te ont -stressen
 • Maakt je meer aandachtig
 • Geeft een betere focus

Het boek is vanaf 21 juni 2016 verkrijgbaar bij Bodyflex 100% Catharina en Bol.com.

 • Category: Yoga
 • Reacties uitgeschakeld voor Yin Yoga, een reis naar binnen

Lesrooster geldig vanaf 1 maart 2018

MAANDAG
9.30 Pilates (all)
18.00 Yin Yoga 1
19.30 Pilates 2
DINSDAG
09.30 Power Yoga

11.00 Personal Training
19.30 Ashtanga Vinyasa Yoga (2)
WOENSDAG
18.00 Bodyflex Chandra Yoga
19.30 Pilates 2
DONDERDAG

10.45 Ashtanga Vinyasa Yoga (1)
19.30 Yin Yoga 2
VRIJDAG

9.30 Pilates (all)

13.00 Pregnant Yoga

ZATERDAG
9.30 Pilates introductie
10.45 Power Yoga
14.00 Workshops

Graag 5 minuten voor aanvang van de les aanwezig zijn.

Voor het deelname aan een les kun je een plaats reserveren via het contactformulier

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form