Yoga

Bij Bodyflex 100% Catharina worden verschillende Yoga stijlen gegeven. Er zijn Yoga vormen de zich richten op de  fysieke kant van Yoga en vormen die zich richten op de meditatieve kant van Yoga.

Bodyflex_2Ashtanga Vinyasa Yoga

Ashtanga betekent achtvoudig, het achtvoudig pad zoals omschreven in de yoga sutras van Patanjali. Patanjali was een yoga geleerde die in korte verzen of sutras de wetenschap van Yoga heeft omschreven. Vinyasa of verbinden, waarin nyasa betekent “plaatsen”, en vi op een speciale manier. Door de aandacht te richten en het lichaam op een speciale manier te plaatsen wordt verbinding bereikt. Yoga betekent eenworden of verbinden met het zelf.

In deze vorm van Yoga wordt in samenspel met de ademhaling “Ujjayi Breath”, het gebruiken van bandhas of sloten, en Dhristi of focus  een vaste reeks van oefeningen of asanas gedaan. Bandhas is een techniek die gebruikt wordt binnen Yoga, het is een vergrendeling van bepaalde spieren of punten in het lichaam om de prana of energie te sturen. Door de aandacht in het nu te richten, volledig met je aandacht in de houding te zijn, je te ontdoen van gedachten kom je tot het zelf.

Een les begint met de zonnegroeten A en B, gevolgd door de staande en de zittende houdingen, gevolgd door de afsluitende houdingen, meditatie en ontspanning.  Naast deze lessen is er een introductiecursus waarin je de basis van deze vorm van Yoga wordt aangeleerd.

Power Yoga

Dit is een dynamische vorm van Yoga die haar basis in Ashtanga Vinyasa Yoga en Hatha Yoga en stelt een individu in staat dieper tot zijn kern te komen. Op een speelse wijze wordt de geest tot rust gebracht, waardoor beter aan het lichaam kan worden gewerkt. De lessen starten met de zonnegroeten gevolgd door een mix van staande, zittende houdingen, oefeningen om de buik of “core” te verstevigen, oefeningen om de  heupen te openen, achter overbuigingen en eindigen met pranayama oefeningen gevolgd door ontspanning . Regelmatige beoefening zal leiden tot een fit en energiek lichaam. Deze vorm van Yoga wordt ook wel omschreven als meditatie door middel van bewegen. Afhankelijk van de leraar kan deze vorm van Yoga zich meer richten op de dynamische kant van Yoga of de meditatieve kant van Yoga.

Yin Yoga

In een Yin Yoga les ligt het accent op het ontspannen van de dieper gelegen structuren of het stretchen ontspannen van de connective tissue. In tegenstelling tot de dynamische vormen van Yoga worden de posities of asana’s voor een langere tijd aangehouden met de spieren ontspannen. De les wordt afgesloten met meditatie en Savasana.

Bodyflex Chandra Yoga

Bodyflex Chandra Yoga is een mix van Yang en Yin Yoga. Het is reeks die begint met een maangroet of Chandra Namaskara gevolgd door staande en zittende stretch oefeningen, gevolgd door ontspanning en ademhalings-oefeningen. Deze reeks draagt bij aan het ondersteunen, loslaten en verwerken van processen die we tijdens de verschillende maanfasen ondergaan. Regelmatige be-oefening van deze vorm van Yoga draagt bij aan meer ontspannen leven, balans, kracht, flexibiliteit en een betere omgang met de verschillende fasen die we in ons leven ondergaan.

Yoga Nidra

Yoga Nidra, betekent Yoga slaap, ookwel de slaap van de Yogi’s. Het is een techniek waarin het lichaam stapsgewijs tot rust wordt gebracht en tot ontspanning komt. Lichaam en geest worden tot rust gebracht, het is een diepe geleide ontspanning waarbij je je bewustzijn tussen waken en slapen inbrengt, waardoor je compleet ontspant. Het is een vorm waarbij we de zintuigen naar binnen  keren. Alleen het gehoor blijft functioneren zodat je kunt luisteren naar de aanwijzingen van de docent. De docent functioneert als gids,  je geest blijft de aanwijzingen van deze gids volgen. Een half  uurtje Yoga Nidra, staat gelijk aan twee uur slaap. Deze les begint met een aantal Yoga en Pranayama oefeningen om het lichaam voor te bereiden voor Yoga Nidra. Deze les duurt 60 minuten.

Pranayama

Pranayama is het vierde pad van Yoga en staat voor het verlengen of vrijmaken van energie. Aan de hand van reinigingstechnieken en loslaat oefeningen wordt het lichaam klaargemaakt voor Pranayama en meditatie. Deze oefeningen worden zittend uitgevoerd, voor het vinden van een aangename zithoudingen worden enkele asana’s (houdingen) gedaan. Pranayama kan helpen oud opgeslagen ballast om te zetten in positieve energie. Deze les duurt 60 minuten.

Bodyflex Pregnant Class

Zwangerschap is een hele unieke ervaring. In jou groeit een kind. Je lichaam ondergaat tijdens deze negen maanden grote veranderingen die op meerdere lagen zijn uitwerking heeft. In deze les die is opgebouwd uit Yoga en Pilates oefeningen worden oefeningen gedaan die het lichaam ondersteunen tijdens deze magische fase in je leven. Er worden kracht en stretch oefeningen gedaan om het lichaam in goede conditie en balans te houden. Ook is er aandacht voor ademhalingsoefeningen die helpen de geest tot rust te brengen en contact te maken met het nieuwe leven dat in jou groeit. Deze les is geschikt vanaf 13 weken zwangerschap tot 38 weken zwangerschap.

Bodyflex 100% Catharina geeft groeps en personal trainingen. Daarnaast organiseert de studio met enige regelmaat workshops en start in het voorjaar of najaar de intensieve yoga training: het A B C van Yoga.

 


Lesrooster geldig vanaf 1 oktober 2017

MAANDAG
9.30 Pilates (all)
18.00 Yin Yoga 1
19.30 Pilates 2
DINSDAG
09.30 Ashtanga Vinyasa Yoga
11.00 Bodyflex Pregnant class

19.30 Ashtanga Vinyasa Yoga
WOENSDAG
18.00 Bodyflex Chandra Yoga
19.30 Pilates 2
DONDERDAG

09.30 Yoga Therapie

10.45 Pranayama
19.30 Yin Yoga 2
VRIJDAG

9.30 Pilates 2

13.00 ABC van Yoga

ZATERDAG
9.30 Pilates 2
10.45 Power Yoga
14.00 Workshops

Graag 5 minuten voor aanvang van de les aanwezig zijn.

Voor het deelname aan een les kun je een plaats reserveren via het contactformulier

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form