Yoga

Bij Bodyflex 100% Catharina kun je terecht voor verschillende vormen van Yoga:

  • Ashtanga Vinyasa Yoga
  • Power Yoga
  • Chandra Yoga 
  • Yin Yoga
  • Hormoon Yoga
  • Yoga Nidra

Deze vormen kun je  volgen in een groep, (zie het lesrooster), prive, of in een workshop. Een workshop is een fijne manier om kennis te maken met Yoga,  de Yoga docent of je kennis te verdiepen. Ook geeft Catharina een cursussen organiseert ze yoga evenementen en geeft ze les aan bedrijven. Voor nadere informatie over de mogelijkheden met betrekking tot bedrijfsyoga of yoga evenementen kunt u contact met de studio.

Ook geeft Catharina prive-yoga. Yoga werd altijd een op een gegeven,  dit is de manier om echt aan de wensen van de student te voldoen en samen met de yogastudent te komen tot een yogabeoefening die aansluit bij zijn behoefte of dat wat de student nodig heeft om in harmonie te zijn.

Bodyflex_2Ashtanga Vinyasa Yoga

Ashtanga betekent achtvoudig, het achtvoudig pad zoals omschreven in de yoga sutras van Patanjali. Patanjali was een yoga geleerde die in korte verzen of sutras de wetenschap van Yoga heeft omschreven. Vinyasa of verbinden, waarin nyasa betekent “plaatsen”, en vi op een speciale manier. Door de aandacht te richten en het lichaam op een speciale manier te plaatsen wordt verbinding bereikt. Yoga betekent eenworden of verbinden met het zelf.

In deze vorm van Yoga wordt in samenspel met de ademhaling “Ujjayi Breath”, het gebruiken van bandhas of sloten, en Dhristi of focus  een vaste reeks van oefeningen of asanas gedaan. Bandhas is een techniek die gebruikt wordt binnen Yoga, het is een vergrendeling van bepaalde spieren of punten in het lichaam om de prana of energie te sturen. Door de aandacht in het nu te richten, volledig met je aandacht in de houding te zijn, je te ontdoen van gedachten kom je tot het zelf. Deze lessen worden gegeven in de ochtend. Een les begint met de zonnegroeten A en B, gevolgd door de staande en de zittende houdingen of houdingen voor de rug, gevolgd door de afsluitende houdingen, meditatie en ontspanning.  Om kennis te maken met deze vorm van Yoga geeft Catharina een workshop Ashtanga 99% is practice 1% is theorie. In deze workshop worden de basis principes van Ashtanga Vinyasa Yoga behandelt. Wil je liever privé instructie ontvangen meld je dan aan voor een privé les.

Power Yoga

Power Yoga is een fysieke vorm van Yoga waarin wordt gewerkt met de tegenstellingen van de zon (ha) en maan (tha) energieDe zon geeft ons energie en beweging, terwijl de maan vraagt om verstilling en rust. Zijn deze elementen in balans dan is er harmonie. Op speelse wijze wordt de geest tot rust gebracht, waardoor de aandacht van buiten naar binnen wordt gebracht. Een Power Yoga les start met de zonnegroeten gevolgd door een mix van staande, zittende houdingen, oefeningen om de buik of “core” te verstevigen, oefeningen om de  heupen te openen, achter overbuigingen en eindigen met pranayama oefeningen gevolgd door ontspanning. Regelmatige beoefening zal leiden tot een fit en energiek lichaam. Deze vorm van Yoga wordt ook wel omschreven als meditatie door middel van bewegen. Afhankelijk van de leraar kan deze vorm van Yoga zich meer richten op de dynamische kant of de meditatieve kant van Yoga. Catharina werd in 1999 geïnspireerd door Baron Baptiste Yoga te gaan beoefenen. Power staat voor energie, het beoefenen van Yoga helpt vastzittende energie weer in beweging te brengen, hiervoor worden rek en strek oefeningen gedaan, een les eindigt met meditatie en ontspanning. Deze les duurt 60 minuten.

Yin Yoga

Yin Yoga is een vorm die zich richt op de dieper gelegen structuren van het lichaam. Het lichaam bestaat uit meerdere lagen en wordt bij elkaar gehouden door bindweefsel. Het lichaam voelt fijn als de energie vrij kan stromen. In een Yin Yoga les ligt het accent op het ontspannen van de dieper gelegen structuren of het stretchen ontspannen van het bindweefsel en vrijmaken van geblokkeerde energie. In tegenstelling tot de dynamische vormen van Yoga worden de houdingen (asana’s) voor een langere tijd aangehouden met de spieren ontspannen. De les wordt afgesloten met meditatie en Savasana.

Bodyflex Chandra Yoga

Bodyflex Chandra Yoga is een mix van Yang en Yin Yoga, een reeks van oefeningen samengesteld door Catharina Blijlevens. Het is reeks die begint met een maangroet of Chandra Namaskara gevolgd door staande en zittende stretch oefeningen, gevolgd door ontspanning en ademhalings-oefeningen. Deze reeks draagt bij aan het ondersteunen, loslaten en verwerken van processen die we tijdens de verschillende maanfasen ondergaan. Regelmatige be-oefening van deze vorm van Yoga draagt bij aan meer ontspannen leven, balans, kracht, flexibiliteit en een betere omgang met de verschillende fasen die we in ons leven ondergaan.

Yoga en chakra’s

Als je Yoga gaat beoefenen kun je eigenlijk niet om de chakra’s heen. Een chakra is een wiel van energie gelegen in en buiten het fysieke lichaam van de mens. Ieder chakra beheerst een bepaald deelgebied van het leven. Zo is er een chakra dat gaat over je fysieke lichaam en een chakra dat gaat over je emotionele lichaam. In het begin van je leven ben je meer bezig met het lichaam vormen iets dat hoort bij het eerste chakra Muladhara, dit is het basis chakra dat is verbonden met het fysieke lichaam. In totaal zijn er zeven chakra’s die samen een systeem vormen dat zorgt voor de algehele balans en welzijn van de mens. Je kunt ze niet zien maar wel ervaren, ze zijn gelegen langs de wervelkolom, in het hoofd, de handen en de voeten. Aan de hand van Yogaoefeningen, ademhaling,  en herhalen van klank beweeg je langs deze chakra’s. Catharina geeft ook een verdiepingscursus in de chakra; Chakra alignement

Yoga Nidra

Yoga Nidra, betekent Yoga slaap, ookwel de slaap van de Yogi’s. Het is een techniek waarin het lichaam stapsgewijs tot rust wordt gebracht en tot ontspanning komt. Lichaam en geest worden tot rust gebracht, het is een diepe geleide ontspanning waarbij je je bewustzijn tussen waken en slapen inbrengt, waardoor je compleet ontspant. Het is een vorm waarbij we de zintuigen naar binnen  keren. Alleen het gehoor blijft functioneren zodat je kunt luisteren naar de aanwijzingen van de docent. De docent functioneert als gids,  je geest blijft de aanwijzingen van deze gids volgen. Een half  uurtje Yoga Nidra, staat gelijk aan twee uur slaap. Voorafgaand aan de Yoga Nidra worden een aantal Yoga en Pranayama oefeningen gedaan die het lichaam voor te bereiden op de Yoga NidraYoga Nidra wordt uitgevoerd in Savasana, het lichaam wordt voor langere tijd stilgelegd op de vloer. Voor deze les graag sokken en een lichte sjaal meenemen. Yoga nidra wordt een keer per maand gegeven op vrijdag om 13.00 uur. Voor eerst volgende datum zie de agenda van Yoga specials.

Hormoon Yoga

Hormoon Yoga is een reeks van Yoga houdingen die zich richt op de organen die verantwoordelijk zijn voor de hormoonproductie. Hormonen hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Deze serie is geschikt voor een ieder die ongemakken ondervindt van de hormoon schommelingen tijdens de menstruatie, overgang of door stress. Stress heeft een grote invloed op de werking van de hormonen en het lichaam. Teveel stress zorgt voor disbalans in het lichaam en zorgt ervoor dat het lichaam haar taken niet goed kan uitoefenen. Deze reeks kan  helpen om bewuster met de hormonen en stress om te gaan. Deze oefenreeks  bestaat uit Yoga houdingen, pranayama ‘s en wordt afgesloten met ontspanningsoefeningen. Deze vorm van yoga wordt aangeboden in een workshop, voor eerstvolgende workshop raadpleeg de agenda.

Yoga therapie

Yoga is eenworden, therapie is heel maken, onderzoeken wat de oorzaak is van het niet heel zijn. Je bent meer dan alleen je fysieke lichaam, volgens de yoga leer bestaan we uit vijf lichamen, zijn deze in harmonie dan ervaar je heelheid. Om tot deze heelheid te komen worden verschillende onderdelen van Yoga ingezet. Een onderdeel is het doen van oefeningen en ademhalingsoefeningen, een ander onderdeel is het onderzoeken van patronen die jou in een bepaald richting brengen, het uitwerken van je karma. Karma is daad of handeling in het verleden die zijn uitwerking heeft in het heden. Deze vorm wordt een op een gegeven (privé training) door Catharina Blijlevens, voor meer informatie klik hier.

Daarnaast organiseert de studio met enige regelmaat workshops , een dags events en start in het voor of najaar intensieve yoga training: het A B C van Yoga. Een training die behandeld de acht paden van Yoga en ingaat op de zeven chakra’s voor meer informatie over deze training klik hier.

 


Lesrooster geldig vanaf 1 juni 2019

MAANDAG
09.30 Pilates (all)

18.00 Yoga en chakra’s
19.30 Pilates 2
DINSDAG
09.30 Ashtanga Vinyasa Yoga

19.30 Power Yoga

WOENSDAG

10.00 workshop

18.00 Bodyflex Chandra Yoga
19.30 Pilates (all)

DONDERDAG

09.30 Ashtanga Vinyasa Yoga

11.00 Priveyoga

19.30 Yin Yoga (75 min)
VRIJDAG

09.30 Pilates (1)

13.00 Maancirkel

ZATERDAG
09.30 Pilates (2)
10.45 Power Yoga
14.00 Workshops

Graag 5 minuten voor aanvang van een les aanwezig zijn. Prijzen voor deelname aan de lessen vind u hier

Voor het deelname aan een les kun je een plaats reserveren via het contactformulier

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form