Yoga

Bij Bodyflex 100% Catharina kun je terecht voor verschillende vormen van Yoga. Lessen kun je volgen in de studio (op locatie) of online (livestream). Vanaf 19 mei 2021 is de studio weer open voor publiek.

Yoga kun je beoefenen om: gezond te blijven, het lichaam in goede conditie te brengen en je geest tot rust te brengen, te herstellen van een blessure, of om het evenwicht te herstellen. Catharina geeft groeps lessen en een op een Yoga. Ze geeft les in volgende vormen:

Bodyflex_2Ashtanga Vinyasa Yoga

Ashtanga betekent achtvoudig, het achtvoudig pad zoals omschreven in de Yoga sutras van Patanjali. Patanjali was een yoga geleerde die in korte verzen (sutras) de wetenschap van Yoga heeft omschreven. Vinyasa (verbinden), bestaat uit twee lettergrepen: nyasa betekent “plaatsen”, en vi op een speciale manier. Door de aandacht te richten en het lichaam op een speciale manier te plaatsen kan de staat van harmonie worden bereikt. Yoga betekent eenworden of verbinden met het zelf.

In deze vorm van Yoga wordt een vaste reeks van oefeningen gedaan. Voordat met de oefeningen wordt begonnen worden eerst de basis elementen geleerd: Ujjayi ademhaling, het gebruiken van bandhas (sloten), en de aandacht richten: dristhi.

Bandhas is een techniek die gebruikt wordt om energie (prana) te sturen of richting te geven en komt tot stand door een vergrendeling van bepaalde spieren of punten in het lichaam. Door de aandacht in het nu te richten, volledig met je aandacht in de houding te zijn, komen gedachten tot stilstand.  Een les begint met de zonnegroeten A en B, gevolgd door de staande, zittende houdingen of houdingen voor de rug, en afgesloten met omgekeerde houdingen, meditatie en ontspanning.  Er zijn meerdere series, de eerste serie heet chiktisa wat therapie betekent: “Lichaam en geest in harmonie brengen.”

Bij Bodyflex 100% Catharina kun je een cursus volgen: Yoga fundamentals, in deze cursus leer je basis van Ashtanga Vinysa Yoga en een cursus: Ashtanga (vinyasa) Yoga, zelf oefenen! In deze cursus leer je de 72 oefeningen van de eerste serie van Ashtanga (Vinyasa) Yoga. Het fijnst is natuurlijk 1 op 1 deze fantastische vorm van Yoga te leren en te beoefenen.

Yin Yoga

Yin Yoga is een vorm die zich richt op de dieper gelegen structuren van het lichaam. Het lichaam bestaat uit meerdere lagen en wordt bij elkaar gehouden door bindweefsel. Het lichaam voelt fijn als de energie vrij kan stromen. In deze les ligt het accent op het ontspannen van de dieper gelegen structuren of het stretchen ontspannen van het bindweefsel en vrijmaken van geblokkeerde energie. In tegenstelling tot de dynamische vormen van Yoga worden de houdingen (asana’s) voor een langere tijd aangehouden met de spieren ontspannen. Een les wordt afgesloten met meditatie en Savasana.

Hatha Flow

Hatha, is een fysieke vorm van Yoga. Deze vorm wordt al decenia onderwezen en staat bekend om zijn positieve uitwerking op lichaam en geest. “Hatha“, bestaat uit twee lettergrepen: Ha: zon/licht en Tha:maan/donker. De tegenstelling van licht en donker komen in deze les aan bod. “Flow”, is vloeiend of stroming.

Aan de hand van rek en strek oefeningen wordt het lichaam getraind op kracht en souplesse, met als doel een betere doorstroming van energie. Uitgangspunt in deze les is de wervelkolom en de energiepunten die daar liggen. Naast rek en strekoefeningen worden ook vooroverbuigingen en achteroverbuigingen gedaan. De oefeningen zijn bedoeld om de lichaamshouding te verbeteren, geest tot rust te brengen en energie te laten stromen. Deze les eindigt met ademhalingsoefeningen en ontspanning. Echt een hele fijne les om je dag te starten of om op te laden.

Bodyflex Chandra Yoga

Chandra is maan, deze les is een mix van yang (dynamisch) en yin (statisch) oefeningen samengesteld door Catharina. Iedere maand doorloopt de maan een aantal fases, voel je energiek of minder energiek. In deze les bewegen we mee met de energie van maan.  De les begint met een maangroet, gevolgd door staande houdingen en houdingen op de vloer, ontspanning en meditatie.

Een heerlijke les geschikt voor een ieder die aan het einde van de dag spanning wil loslaten en de aandacht wil richten op de energie van de maan. Afhankelijk van de stand van de maan kan deze les meer Yang of Yin elementen bevatten.

Yoga Nidra

Yoga Nidra, betekent Yoga slaap, ookwel de slaap van de Yogi’s. Het is een techniek waarin het lichaam stapsgewijs tot rust wordt gebracht en tot ontspanning komt. Lichaam en geest worden tot rust gebracht, het is een diepe geleide ontspanning waarbij je je bewustzijn tussen waken en slapen inbrengt, waardoor je compleet ontspant. Het is een vorm waarbij we de zintuigen naar binnen  keren. Alleen het gehoor blijft functioneren zodat je kunt luisteren naar de aanwijzingen van de docent. De docent functioneert als gids,  je geest blijft de aanwijzingen van deze gids volgen. Een half  uurtje Yoga Nidra, staat gelijk aan twee uur slaap. Yoga Nidra wordt uitgevoerd in Savasana, het lichaam wordt voor langere tijd stilgelegd op de vloer.

Voor deze les graag sokken en een lichte sjaal meenemen. Je kunt Yoga nidra beoefenen in de studio of thuis online. Wil je meedoen schrijf je dan in via het reserveringsformulier.

Hormoon Yoga

Hormoon Yoga is een reeks van houdingen die zich richt op de organen die verantwoordelijk zijn voor de hormoonproductie. Hormonen hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Deze serie is geschikt voor een ieder die ongemak ondervindt van de hormoon schommelingen tijdens de menstruatie, overgang of door stress.

Stress heeft een grote invloed op de werking van de hormonen en het lichaam. Teveel stress zorgt voor disbalans in het lichaam en zorgt ervoor dat het lichaam haar taken niet goed kan uitoefenen. Deze reeks kan helpen om bewuster met hormonen en stress om te gaan.  De reeks Hormoon Yoga bestaat uit Yoga houdingen, pranayama ‘s en wordt afgesloten met ontspanningsoefeningen. Hormoon Yoga wordt aangeboden in een workshop . Ook geeft Catharina individuele begeleiding bij overgangsklachten.

Yoga therapie

Yoga is eenworden, therapie is heel maken, onderzoeken wat de oorzaak is van het niet heel zijn. Je bent meer dan alleen je fysieke lichaam, volgens de Yoga leer bestaan we uit vijf lichamen, zijn deze in harmonie dan ervaar je heelheid. Om tot deze heelheid te komen worden verschillende onderdelen van Yoga ingezet. Een onderdeel is het doen van oefeningen en ademhalingsoefeningen, een ander onderdeel is het onderzoeken van patronen die jou in een bepaalde richting brengen, het uitwerken van karma. Karma, daad of handeling in het verleden die zijn uitwerking heeft in het heden. Deze vorm wordt een op een gegeven, voor meer informatie klik hier.

Voor meer verdieping in Yoga kijk op de volgende link, Intensieve Yoga training het A B C van Yoga

Of kijk naar het dit filmpje:


Agenda oktober 2021

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Hatha Flow

19.30 Pilates (2)

DINSDAG
11.00 Personal training

18.00 Personal training

WOENSDAG

18.00 Chandra Yoga

19.30 Pilates (1)
DONDERDAG

09.30 Hatha flow

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

11.00 Personal training

13.30 Chakra chikitsa, een reis langs de chakra’s

ZATERDAG

09.30 Pilates en stretch

10.45 Power Yoga

14.00 Workshops

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583


E info@bodyflex.nl
Contact form