zaterdag maart 28, 2020 14:48

Een ochtendritueel

Posted by Catharina

Het was een van de opdrachten tijdens mijn Yoga opleiding, neem iedere dag de tijd om te mediteren. Richt voor jezelf een plek in waar je in stilte de dag kunt starten. Begin gewoon met zitten en kijk maar waar je komt, laat je oordeel los en oefen.

Een van opdrachten waar ik mij sindsdien aan heb gehouden. In het nu begin ik mijn dag in stilte, neem ik plaats op een plek die ik heb ingericht om te mediteren. Eerst steek ik drie kaarsen aan, een rechts voor mij, een links voor mij en een in het midden. Deze verwijzen voor mij naar de drie krachten die werkzaam zijn in de natuur: rajas (beweging) rechts, tamas (stilstand) links en sattva (harmonie) in het midden. Dan neem ik plaats op mijn kussen in een gemakkelijke zithouding, sluit mijn ogen en plaats mijn handen op mijn bovenbenen. Begin mijn lichaam uit te lijnen, rol mijn schouders naar achter en omlaag, verleng mijn kruin omhoog naar het plafond en breng mijn aandacht naar binnen. Eerst doe ik een aantal oefeningen om mij af te stemmen op mijn lichaam en mijn ademhaling.

Rondreis door het lichaam

Een eerste oefening die ik doe is een rondreis door het lichaam. Voor deze oefening breng ik mijn aandacht naar een lichaamsdeel en herhaal in gedachten het lichaamsdeel waar mijn aandacht is, vervolgens ga ik naar een volgend deel. Dit verplaatsen van de aandacht gaat vrij snel, de bedoeling is dat de aandacht zich van punt naar punt beweegt. Na de rondreis door het lichaam breng ik mijn aandacht naar mijn adem en de plaats waar de adem het lichaam in en uit beweegt, de neus, en maak mij klaar voor Nodi Sodhana. Dit is een oefening die de stromingen in het lichaam in evenwicht brengt.

Binnen de Yoga leer beweegt door het linkerneusgat maanenergie naar binnen, de energie die helpt om de aandacht naar binnen te bewegen (tamas), en door het rechterneusgat, zonne energie, energie die ons naar buiten doet beweegt (rajas). Door deze energieën gelijk te laten stromen ontstaat evenwicht (sattva). Om deze oefening te doen breng ik mijn rechterhand naar mijn gezicht, plaats mijn duim tegen het rechter neusgat zodat deze afgesloten is en plaats mijn wijs en middelvinger tussen de wenkbrauwen. Dan adem ik in door mijn linkerneusgat voor vier telen, sluit mijn linkerneusgat met mijn ringvinger, haal mijn rechterduim van mijn rechterneusgat, zodat deze weer open is, en adem uit door dit neusgat, adem vervolgens in door het rechterneusgat, sluit het af met mijn duim, open mijn linker neusgat en adem uit door mijn linkerneusgat. Deze cyclus herhaal ik voor een aantal keren. Als ik klaar ben breng ik mijn rechterhand terug op mijn dijbeen. Deze adembeweging brengt je tot rust, zorgt voor evenwicht en helpt de aandacht naar binnen te keren.

Kapalabhati, hoofd leeg maken

Na deze oefening doe ik een reinigende oefening die helpt om onzuiverheden uit je systeem te verwijderen en je hoofd te legen, Kapalabhati.  Deze oefening gaat als volgt: blijf goed rechtop zitten, met de schouders naar achter en omlaag, plaats de handen op je dijen, lift je borst omhoog, ontspan je buik en met name het gedeelte van de navel en daar boven, blaas dan de lucht door je neus naar buiten en voel hoe je buik naar achter beweegt, hoe je navel tegen je rug aangaat, laat de navel los, hierdoor adem je weer in, je hoeft dus niet actief in te ademen, herhaal dit voor 10 tot 30 keer. Hoe meer je ontspant hoe gemakkelijker het gaat. Deze oefening geeft warmte, mag je niet beoefenen als je koorts hebt, als je in de fase bent van de menstruatie of als je zwanger bent.

Visualiseren

Dan breng ik mijn aandacht naar mijn adem, en observeer de adem voor enkele ogenblikken. Vervolgens verleg ik mijn aandacht naar het gebied aan de onderzijde van de wervelkolom en maak ik aan de hand van visualisaties een reis langs de wervelkolom. Visualiseren is een middel om de drukke geest tot rust te brengen, je hoeft slechts het symbool dat ik geef in te beelden en je aandacht te verleggen naar het gebied dat wordt genoemd.

Dit ochtendritueel, dat je ook op een ander tijdstip kunt doen bijvoorbeeld als je voelt dat je de aandacht naar binnen wil keren, sluit ik af door mijn handen omhoog te bewegen, van mij af te bewegen waarbij ik voorstel dat ik een bol van licht om mij heen trek, die mij beschermt van invloeden van buitenaf, dan plaats ik mijn handen terug voor mijn hart in namaste en start ik mijn dag!

Geluidsbestand

Onlangs heb ik een geluidsbestand gemaakt van dit ochtendritueel. Wil je dit bestand ontvangen maak € 5,00 over naar NL 67 ABNA 0980217431 t.n.v C M Blijlevens. Stuur een email naar info@bodyflex.nl met de mededeling graag ontvang ik het bestand: ochtend ritueel maart 2020. Je ontvangt dan via dropbox het bestand zodat je deze kunt beluisteren en kunt beoefenen. Richt voor jezelf een plek in waar je rustig kunt zitten, zet je telefoon op stil, dim het licht en luister naar het bestand.

Veel oefenplezier!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

  • Category: Yoga
  • Reacties uitgeschakeld voor Een ochtendritueel

Lesrooster juli 2020

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Hatha Flow

19.30 Pilates (2)

DINSDAG
10.00 Personal training

11.00 Personal training

WOENSDAG

09.30 Power Yoga

18.00 Chandra Yoga

19.30 Pilates
DONDERDAG

09.30 geen les

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

09.30 Pilates (2)

10.45  Cursus Ashtanga

ZATERDAG
10.45 Power Yoga

14.00 workshops

Voor deelname aan een les kun je een plaats reserveren via het contactformulier

Wil je liever online, dat kan ook, geef aan dat je online wil meedoen.

Graag 5 minuten voor aanvang van een les aanwezig zijn.

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form