zaterdag augustus 1, 2020 10:13

HormoonYoga en de overgang

Wat weet jij van de overgang? 

Deze vraag werd gesteld in het programma: de slimste mens, op NPO 2. De menstruatie stopt, opvliegers, dikke buik, onvruchtbaar, stemmingswisselingen werd er geantwoord. Inderdaad allemaal juiste antwoorden. Is dat een drama? Dat de menstruatie stopt vonden de vrouwen niet erg, maar die dikke buik, opvliegers en stemmingswisselingen. Ja, wat moet je daar mee?

Die dikke buik heb je even nodig, hier haalt het lichaam een belangrijk hormoon uit dat normaliter door de eierstokken wordt geproduceerd: oestrogenen. Ik schrijf, heb je even nodig, niet de rest van je leven. Door je in te lezen in het lichaam en de biofeedback van het lichaam, kun je anders naar het buikje gaan kijken.

Wat ik weet van de overgang

Ook, ik ben in de overgang geweest. Het is een fase die je in verschillende delen kunt opdelen. Eerst begint je menstruatie vervelend te worden, lange heftige bloedingen, onregelmatig menstrueren, slecht slapen, en veel stemmingswisselingen. 

Deze ontstaan ook door hormonen. Weer die hormonen, ja dat is dus iets om je in te verdiepen! Wat ze zijn. Hoe ze ontstaan en of je hier invloed op kunt uitoefenen.

Dan kom je tot de ontdekking, ik kan hier iets aan doen! Yoga is een van de middelen die helpt een betere stroming in het lichaam tot stand te brengen, die niet alleen de buitenkant benaderd maar ook de binnenkant, ingaat op de organen en de hormonen. Die bovendien door adem en visualisatietechnieken jou een andere beschouwing kan geven op je stemmingswisselingen, die dikke buik en waarom wellicht je die baan die je hebt, of partner niet meer ziet zitten.

En voor je het weet, zit je in die andere fase, het buikje is er nog wel, maar minder dik, je eet anders, slaapt weer lekker en gaat weer met een fijn gevoel naar buiten.

De overgang is echt een fase om afstand te nemen, een tijdje op jezelf te zijn. De aandacht naar binnen te keren en oog te hebben voor wat jij wil! Op alle niveaus, dus niet alleen de buitenkant maar ook oog hebben voor dat zich afspeelt aan de binnenkant.

Doe je dat, dan kan je gemakkelijker in de fase komen na de overgang. Waar nog wel stemmingswisselingen zijn, maar ze hebben een andere werking. Je kent ze, je weet de oorzaak en je bent weer een met dat je voelt. Je gaat er anders mee om, je zoekt de oorzaak niet meer buiten jezelf, maar kan naar je zelf schouwen en het omarmen.

Dat is wat ik weet van de overgang, een fase die achter mij ligt en waar ik in het hier en nu workshops in geef: Hormoonyoga, voor meer evenwicht in, tijdens en na de overgang.

Over deze workshop

Butterfly

Butterfly

Hormoon Yoga is een oefenreeks waarin rek en strek oefeningen worden gedaan om de organen te stimuleren die belast zijn met de aanmaak van verschillende hormonen voor het lichaam. Een reeks die je laat ervaren de uitwerkingen van de twee tegengestelden krachten die in het lichaam werkzaam zijn: Ha (zon) en Tha (maan). Door verschillende ademhalingstechnieken en visualisaties maak je kennis met de werktuigen waar je over beschikt om invloed uit te oefenen op de verschillende fases die de overgang kent.

Deze workshop is op zaterdag 8 augustus 2020, aanvang 14.00 uur, kosten € 35,00. Je kunt de workshop volgen op locatie of online. Je hebt nodig een Yoga mat, een of twee dekens, yoga riem en twee uur tijd. Dat is hoe lang deze workshop duurt.

Doe je mee, meld je aan via het contactformulier. Oh ja, kom niet naar de studio als je ziek bent of verkouden bent. In de studio worden de RIVM maatregelen gerespecteerd. 

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

donderdag juni 25, 2020 12:58

Goed nieuws

Goed nieuws, gisteren van de Minister President, meer versoepelingen. Ja, de studio mag weer open voor lessen, workshops, trainingen! Dat is fijn, het mag zolang de 1,5 meter maar in acht wordt genomen. In de studio zijn op de vloer markeringen die deze 1,5 meter aangeven. Kom je naar de studio, graag deze regel in acht nemen en uiteraard de andere regels:

 • Was je handen voor en na de training
 • Kom niet naar de studio als je ziek of verkouden bent
 • Nies in de elleboog
 • Maak gebruik van je eigen Yogamat, of plaats een doek over de mat die in de studio ligt
 • De matten zijn zo geplaatst dat de 1,5 afstand in acht wordt genomen, volg mijn aanwijzingen tijdens de les en de regel kan nageleefd worden.

Kijk er naar uit om je weer in de studio te zien. Sommige heb ik de afgelopen tijd online gezien en dat is goed bevallen. Online les volgen blijft mogelijk, ook nu er weer les wordt gegeven in de studio. Wil je liever online de les volgen, tot één uur voor aanvang van de les kun je om de gegevens verzoeken.

Het is mij zelfs zo goed bevallen dat op dit moment ik achter de schermen filmpjes maak van lessen, delen van lessen, meditaties en oefenreeksen die zijn opgeschreven in een boek dat ik binnenkort uitbreng. Titel van het boek is Chakra Chikitsa, dat ingaat op de wielen van energie, die je niet kunt zien, wel kun je ervaren de uitwerking van deze wielen. Chikitsa betekent therapie, dat heel maken betekent, evenwicht aanbrengen. 

Lesrooster, cursus, workshops

Heerlijk om vanaf 1 juli 2020 weer les te geven in de studio. Het lesrooster staat vanaf 1 juli 2020 op de website. Er zijn enkele wijzigingen in het lesrooster, Pilates blijft op maandag, woensdag en vrijdag, in de ochtend en de avond. Wel is het zo, nu sommige van jullie een tijd niet geweest zijn, de basis weer zal worden opgediept. Dus iets minder flow en meer aandacht voor de uitvoering en ademhaling tijdens de lessen. 

In de ochtend en overdag kun je terecht voor de actievere vormen van Yoga, in de avond voor vormen waar het accent ligt op naar binnen keren van de aandacht en ontspannen.

In juli geef ik op maandag 18.00 uur: Hatha Flow, een les waarin gebruik wordt gemaakt van vloeiende bewegingen en oefeningen worden gedaan om de benen te versterken, de heupen, schouders en borst, te stretchen en die eindigt met ademhalingsoefeningen (pranayama) en ontspanning. 

Wil je net als ik zelfstandig Ashtanga Yoga beoefenen? Doe dan mee met de cursus: Ashtanga Yoga 99% is practice, 1% is theorie. Deze cursus is op vrijdag 10 juli 2020 tot en met 11 september 2020. Tien lessen van 75 minuten, aanvang 10.45 uur, kosten voor deze lessenreeks € 175,00. Iedere week leer je een deel van de eerste serie van Ashtanga Yoga, krijg je uitleg, tips en huiswerk om thuis te oefenen. 

Ook geef ik in juli en augustus workshops: een overzicht van het aanbod staat binnenkort op de website: www.bodyflex.nl.

Meedoen?

Hopelijk tot binnenkort, in ieder geval is vanaf 1 juli 2020 de studio weer open en kun je komen voor lessen, workshops of andere activiteit! Wel graag aangeven per email dat je komt!

Een hele fijne dag,

Namaste Catharina

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Goed nieuws

zaterdag juni 20, 2020 10:11

Yoga, binnen of buiten?

Zoals het binnen is, is het buiten en zoals het buiten is, is het binnen. Alles dat nodig is om je gezond en vitaal te voelen is in jou en wordt gespiegeld in de buitenwereld. Is dat niet prachtig, dat je niet zo ver hoeft te reizen om erachter te komen dat jou uit balans haalt, ziek maakt of een slachtoffer van een virus, dat een indringer is in jouw systeem en de boel overneemt, iets dat voorkomen moet worden.

Hoe doe je dat? Nou zegt de overheid voorlopig moet je 1,5 afstand houden, je handen wassen, niet iemand bezoeken als je ziek bent of verschijnselen hebt die duiden op een virus. Als je gaat sporten of yoga gaat doen, doe dat buiten want binnen kun je te maken krijgen met een wolk aerosolen. 

Oke, dus sinds half maart 2020 sporten we niet meer binnen maar buiten en als je binnen gaat sporten dan moet de ruimte goed geventileerd worden, zodat de wolk aerosolen naar buiten drijft, daar zijn ze namelijk minder schadelijk omdat ze wegdrijven in de grote massa.

Lucht en harmonie!

Maar goed, zoals het binnen is, is het ook buiten en andersom. Voor Yoga is lucht heel belangrijk.  Om de lucht goed te laten stromen zorgen we ervoor dat er een goede balans is tussen spanning en ontspanning, dat niet alleen goed voor een individu is, maar ook heel goed voor de massa buiten. 

Denk nog maar eens terug aan maart 2020, wat er toen gebeurde toen iedereen binnen bleef, er niet meer werd gevlogen, wij tot stilstand kwamen en de natuur weer opgelucht kon ademen. Er ontstond ruimte, helderheid, de vogels gingen zingen, dieren kwamen weer op plaatsen waar ze eerst niet kwamen omdat de drukte dat de mens veroorzaakte weg was.

Dat mag duidelijk zijn, na het zien van dat beeld dat de natuur ons liet zien, dat er gebeurd als de drukte buiten wegvalt en wij ruimte maken voor de ander. De lucht weer gaat stromen en dat er dan iets moois zichtbaar wordt. Eindelijk was er weer ruimte voor Prana, levensenergie, de oneindige bron van leven waar wij uit putten. Een bron die oneindig is, waar we alleen voor hoeven te voldoen aan de regel: hou evenwicht in spanning en ontspanning, te veel spanning is niet goed, te weinig spanning is niet goed, bij de juiste verhouding ontstaat harmonie.

Tot die harmonie komen heeft niets te maken met binnen of buiten Yoga beoefenen. Het gaat erom dat jij ziet, dat jij degene bent die invloed heeft op de luchtstromen die in jou circuleren, dat je deze kunt versmallen en verbreden met als doel, lucht door jou te laten stromen. Prana, het is binnen, het is buiten, het stroomt in en om jou. 

Workshop: Yoga, prana en evenwicht!

Hoe, daar ga ik verder op in, in de workshop: Yoga, prana en evenwicht. Deze workshop is op zaterdag 11 juli 2020, aanvang 14.00 uur, kosten € 35,00. Waar? Binnen in mijn Yoga en Pilates studio, adres Frederikstraat 60 A, Den Haag. Slechts 10 plaatsen beschikbaar, reserveer een plek, reageer middels het contactformulier.

Eindelijk na drie maanden mag op 1 juli 2020 de studio weer open. Lessen, workshops, personal trainingen, lezingen, cursussen binnen met een goede doorstroming van lucht en uiteraard goede ventilatie! Natuurlijk ben ik blij. Oh ja, wil je liever online aanhaken? Dat kan, of je nu dicht in de buurt bent of ver weg in het buitenland, het net niet haalt, volg de les/workshop online! Tot 1 uur voor aanvang kun je een verzoek indienen om de gegevens te ontvangen.

Kom je naar de studio, reserveer een plek via de email, whatsapp, of het contactformulier en houd je aan volgende richtlijnen: blijf thuis als je ziek bent, verkouden bent of griepklachten hebt, maak gebruik van een eigen Yogamat of handdoek die je over de mat van de studio plaatst, volg de aanwijzingen in de studio ten aanzien van hygiëne en het bewaren van de 1,5 meter afstand. 

Namaste,

Catharina Blijlevens

vrijdag april 17, 2020 13:01

Protocol 1,5 meter economie

De afgelopen week heb ik mij bezig gehouden met het opstellen van een protocol als gevolg van de 1,5 meter economie. En dat heeft mij stiekem toch heel wat aha-momenten gegeven. Prachtig om te zien hoe eigenlijk alles er al is, dat je soms heel ingewikkeld doet, terwijl alles er al ligt. Zo is er een in en uitgang naar de studio ruimte en hoeven we niet door dezelfde ingang in of uit deze ruimte te gaan. Zijn er geen deuren naar deze ruimte en hoef je deze dus niet met je handen aan te raken. Kan ik op verschillende plekken les geven in het pand en had ik mijzelf al aangeleerd dat minder deelnemers niet erg is.

En moet ik zeggen dat online les geven best leuk is, online les volgen dat naast het fysieke volgen van lessen/workshops in de studio zal blijven bestaan als de studio straks weer open mag voor groepen.

Wanneer, daar moeten we nog even op wachten, want op 21 april 2020 is een volgende persconferentie waarin dat hopelijk duidelijk gaat worden. Wel deel ik alvast mijn protocol met daarin de richtlijnen van de studio als gevolg van de 1.5 meter economie. Tot die tijd zie ik jullie graag online voor een heerlijke Yoga of Pilates les!

Richtlijnen van studio Bodyflex 100% Catharina om 1.5 meter afstand in de studio te garanderen en de overige maatregelen die hier onder vallen. Deze richtlijnen zijn opgesteld om besmetting met het corona virus tegen te gaan en voor u een veilige omgeving te creëren.

 • Op de looproutes naar de studio zijn op de vloer vloerstickers aangebracht die 1,5 meter afstand aangeven.
 • Deelnemers wordt verzocht in de kleding te komen die wordt gebruikt voor de training en thuis te douchen, dit om ervoor te zorgen dat er geen opstoppingen komen in de kleedruimte en er geen gebruik wordt gemaakt van de natte ruimtes. Deze zullen worden afgesloten voor publiek zolang als de maatregelen gelden.
 • De lesruimte is voorzien van een ingang en een uitgang, graag deze conform gebruiken.
 • De matten/materialen liggen op de juiste afstand van elkaar zodat de 1,5 meter afstand voor de deelnemers wordt gegarandeerd, de matten mogen niet verschoven worden, alleen in overleg met de lesgever of docent.
 • De lesgever/instructeur geeft les vanaf een plateau/ruimte dat is ingericht voor de lesgever/instructeur, deze ruimte bevindt zich op de aangegeven afstand van 1,5 meter, de lesgever geeft verbale instructies en houdt zich aan de 1,5 meter afstand ten aanzien van de deelnemers.
 • Daar waar nodig worden transparante spatschots geplaatst.
 • Het maximum aantal deelnemers wordt aangepast naar de hoeveelheid die past binnen de garantie van 1,5 meter afstand.
 • In verband met het zeker stellen van de 1,5 meter afstand dient een deelnemer zich vooraf aan te melden voor een activiteit die plaatsvindt in de studio. Dit kan tot uiterlijk één uur voor aanvang van de activiteit, indien een deelnemer last minute aan de deur verschijnt, wordt het deze deelnemer indien door zijn deelname de 1,5 meter wordt overschreden hem niet toegestaan mee te doen met de activiteit/les en verzocht om naar huis te gaan.
 • De deelnemers wordt verzocht gebruik te maken van eigen materialen/aangemoedigd om zoveel mogelijk eigen materialen te gebruiken die nodig zijn bij de les. Materialen van de studio worden voor en na gebruik gereinigd met desinfecterende middelen. In de ruimte zijn instructies aanwezig hoe deze te reinigen.
 • Een ieder die ziek/verkouden of griepverschijnselen heeft wordt vriendelijk verzocht thuis te blijven en eventueel gebruik te maken van de online mogelijkheden die de studio biedt. Is er toch iemand met deze klachten naar de studio gekomen dan houdt de eigenaar van de locatie of diens vervanger zich het recht voor deze deelnemer te weigeren.
 • Voor wat betreft het gebruik van gezichtsmaskers volgt de studio het beleid van de overheid, indien de overheid dit verplicht stelt voor haar branche zal de studio dit opvolgen.
 • Iedere deelnemer en degene die zich bevindt op de locatie dient de handen te wassen voor en na afloop van het bezoek aan de locatie. Bij de ingangen tot de studio komen middelen te staan waarmee de handen kunnen worden gereinigd.
 • Bij de ingang tot de locatie komt een mededeling te hangen dat in de locatie de 1,5 meter afstand in acht dient te worden genomen en wordt genomen.
 • Deze richtlijnen zijn gepubliceerd op de website bodyflex.nl en in de openbare ruimte van de studio.
 • Last but not least, we schudden geen handen en begroeten elkaar door de handen samen te vouwen ter hoogte van het hart met of zonder het uit spreken van namaste!

Hopelijk tot binnenkort, en anders tot die tijd online.

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 

woensdag april 1, 2020 18:12

april online groepslessen

Het was goed om even helemaal tot stilstand te komen, niet direct door te bewegen, maar nu eindelijk eens mezelf terugtrekken. Soms is iets gewoon nodig, hoe naar het er aan de buitenkant ook uitziet. De afgelopen jaren heb ik non-stop les gegeven, alle vakanties doorgewerkt alleen op de feestdagen was de studio dicht. Dus ik moet heel eerlijk zeggen het was goed om even van het lesgeef podium te stappen en te wachten op de volgende aanwijzing. Het kon drie weken duren, het kan langer duren. De eerste week voelde voor mij als een shock, een week die nodig was om weer met beide voeten op de aarde te landen. 

Deze landing ging goed, de tweede week kwam ik terug in mijn flow en heb ik enkele zaken geregeld voor de studio en ondertussen gewerkt aan mijn boek. Begon ik mij te oriënteren op online lesgeven waarvoor apparatuur nodig is. Deze had ik al in huis, alleen moest ik mijn plek om les te geven verhuizen naar de voorzijde van het pand. Nog even wachten want stiekem hoopte ik dat de regering zou meedelen u mag weer open vanaf 6 april 2020. Maar dat werd later, 28 april 2020 is voor nu de datum tot wanneer de genomen maatregelen gelden.

Dus op 31 maart 2020 mijn eerste online proefsessies gedraaid met een lieve klant en mijn kind, iets dat goed verliep. Nu alleen nog een technisch dingetje en dan kan ik beginnen met het geven van live online groepslessen/workshops. 

Online groepslessen Yoga en Pilates

Jawel, vanaf maandag 6 april 2020 wordt de voorzijde van de studio in gebruik genomen als les geef ruimte waarin ik live groepslessen ga geven en jij groepslessen vanuit je eigen huis kunt volgen, waarvoor je als volgt kunt aanmelden:

 • Kijk op de website welke lessen er in april online worden gegeven
 • Intstalleer zoom, ga hiervoor naar zoom.us
 • Stuur mij een bericht aan welke les  je wilt deelnemen, hiervoor graag het contact formulier gebruiken
 • Uiterlijk tot een uur voor  aanvang van een les ontvang je een bevestigings-link in je e-mailbox met daarin de codes (id en wachtwoord) waarmee je kunt deelnemen aan de online les. Heb je deze niet ontvangen dan mij graag tot uiterlijk 30 minuten voor aanvang van de les op de hoogte brengen zodat ik ruim voor aanvang van een les de link aan je kan toesturen.
 • Graag inloggen vanaf 15 minuten tot vijf minuten voor aanvang van de sessie. Deze tijd is nodig om je camera juist in te stellen en te testen of je mat goed ligt. Maak gebruik van een stabiele internetlijn. Mocht tijdens de sessie de verbinding verbreken, log opnieuw in.
 • Door mij wordt een les van je kaart gehaald, is je kaart leeg of moet deze opgewaardeerd worden dan ontvang je een betaalverzoek (tikkie). Gelieve deze te voldoen voor aanvang van de live sessie. 
 • Heb je nog geen leskaart, dan kun je betalen per sessie of een leskaart aanschaffen. 
 • Per sessie kunnen maximaal 12 deelnemers meedoen, groepssessies gaan door bij 4 deelnemers
 • Meld je dus op tijd aan.
 • Zorg ervoor dat je mat, yoga blok, belt, deken etc klaar ligt bij aanvang van de les
 • Voor de les en na de les kunnen de microfoons aan staan, tijdens de les gaan deze uit
 • Leuk als je meedoet!

Wil je liever privé trainen of heb je behoefte aan iemand die naar je luistert? Dat kan ook, ik geef een op een trainingen in de studio of via zoom.us. Kom je naar de studio, ik houd mij aan de richtlijnen zoals aangegeven door het RIVM, 1.5 meter afstand bewaren, handen wassen voor en na de training en kom niet naar de studio als je verkouden bent of niest. Tot snel in mijn vernieuwde lesgeefruimte!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

zaterdag maart 28, 2020 14:48

Een ochtendritueel

Het was een van de opdrachten tijdens mijn Yoga opleiding, neem iedere dag de tijd om te mediteren. Richt voor jezelf een plek in waar je in stilte de dag kunt starten. Begin gewoon met zitten en kijk maar waar je komt, laat je oordeel los en oefen.

Een van opdrachten waar ik mij sindsdien aan heb gehouden. In het nu begin ik mijn dag in stilte, neem ik plaats op een plek die ik heb ingericht om te mediteren. Eerst steek ik drie kaarsen aan, een rechts voor mij, een links voor mij en een in het midden. Deze verwijzen voor mij naar de drie krachten die werkzaam zijn in de natuur: rajas (beweging) rechts, tamas (stilstand) links en sattva (harmonie) in het midden. Dan neem ik plaats op mijn kussen in een gemakkelijke zithouding, sluit mijn ogen en plaats mijn handen op mijn bovenbenen. Begin mijn lichaam uit te lijnen, rol mijn schouders naar achter en omlaag, verleng mijn kruin omhoog naar het plafond en breng mijn aandacht naar binnen. Eerst doe ik een aantal oefeningen om mij af te stemmen op mijn lichaam en mijn ademhaling.

Rondreis door het lichaam

Een eerste oefening die ik doe is een rondreis door het lichaam. Voor deze oefening breng ik mijn aandacht naar een lichaamsdeel en herhaal in gedachten het lichaamsdeel waar mijn aandacht is, vervolgens ga ik naar een volgend deel. Dit verplaatsen van de aandacht gaat vrij snel, de bedoeling is dat de aandacht zich van punt naar punt beweegt. Na de rondreis door het lichaam breng ik mijn aandacht naar mijn adem en de plaats waar de adem het lichaam in en uit beweegt, de neus, en maak mij klaar voor Nodi Sodhana. Dit is een oefening die de stromingen in het lichaam in evenwicht brengt.

Binnen de Yoga leer beweegt door het linkerneusgat maanenergie naar binnen, de energie die helpt om de aandacht naar binnen te bewegen (tamas), en door het rechterneusgat, zonne energie, energie die ons naar buiten doet beweegt (rajas). Door deze energieën gelijk te laten stromen ontstaat evenwicht (sattva). Om deze oefening te doen breng ik mijn rechterhand naar mijn gezicht, plaats mijn duim tegen het rechter neusgat zodat deze afgesloten is en plaats mijn wijs en middelvinger tussen de wenkbrauwen. Dan adem ik in door mijn linkerneusgat voor vier telen, sluit mijn linkerneusgat met mijn ringvinger, haal mijn rechterduim van mijn rechterneusgat, zodat deze weer open is, en adem uit door dit neusgat, adem vervolgens in door het rechterneusgat, sluit het af met mijn duim, open mijn linker neusgat en adem uit door mijn linkerneusgat. Deze cyclus herhaal ik voor een aantal keren. Als ik klaar ben breng ik mijn rechterhand terug op mijn dijbeen. Deze adembeweging brengt je tot rust, zorgt voor evenwicht en helpt de aandacht naar binnen te keren.

Kapalabhati, hoofd leeg maken

Na deze oefening doe ik een reinigende oefening die helpt om onzuiverheden uit je systeem te verwijderen en je hoofd te legen, Kapalabhati.  Deze oefening gaat als volgt: blijf goed rechtop zitten, met de schouders naar achter en omlaag, plaats de handen op je dijen, lift je borst omhoog, ontspan je buik en met name het gedeelte van de navel en daar boven, blaas dan de lucht door je neus naar buiten en voel hoe je buik naar achter beweegt, hoe je navel tegen je rug aangaat, laat de navel los, hierdoor adem je weer in, je hoeft dus niet actief in te ademen, herhaal dit voor 10 tot 30 keer. Hoe meer je ontspant hoe gemakkelijker het gaat. Deze oefening geeft warmte, mag je niet beoefenen als je koorts hebt, als je in de fase bent van de menstruatie of als je zwanger bent.

Visualiseren

Dan breng ik mijn aandacht naar mijn adem, en observeer de adem voor enkele ogenblikken. Vervolgens verleg ik mijn aandacht naar het gebied aan de onderzijde van de wervelkolom en maak ik aan de hand van visualisaties een reis langs de wervelkolom. Visualiseren is een middel om de drukke geest tot rust te brengen, je hoeft slechts het symbool dat ik geef in te beelden en je aandacht te verleggen naar het gebied dat wordt genoemd.

Dit ochtendritueel, dat je ook op een ander tijdstip kunt doen bijvoorbeeld als je voelt dat je de aandacht naar binnen wil keren, sluit ik af door mijn handen omhoog te bewegen, van mij af te bewegen waarbij ik voorstel dat ik een bol van licht om mij heen trek, die mij beschermt van invloeden van buitenaf, dan plaats ik mijn handen terug voor mijn hart in namaste en start ik mijn dag!

Geluidsbestand

Onlangs heb ik een geluidsbestand gemaakt van dit ochtendritueel. Wil je dit bestand ontvangen maak € 5,00 over naar NL 67 ABNA 0980217431 t.n.v C M Blijlevens. Stuur een email naar info@bodyflex.nl met de mededeling graag ontvang ik het bestand: ochtend ritueel maart 2020. Je ontvangt dan via dropbox het bestand zodat je deze kunt beluisteren en kunt beoefenen. Richt voor jezelf een plek in waar je rustig kunt zitten, zet je telefoon op stil, dim het licht en luister naar het bestand.

Veel oefenplezier!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 • Category: Yoga
 • Reacties uitgeschakeld voor Een ochtendritueel

maandag maart 16, 2020 12:09

Over de lessen

Lieve allemaal,

Dat de scholen moesten sluiten die zagen we wel aankomen met zijn allen, maar dat ook de horeca en de sportscholen hun deuren moesten sluiten dat bracht mij even in een shock. Het is natuurlijk vreselijk wat er gebeurd op dit moment en we moeten er alles aan doen om het virus te stuiten. Yoga en Pilates zijn twee hele fijne vormen om te gronden, stabiliteit te maken in een tijd die niet veilig voelt. Maar op dit moment mogen de groepslessen niet doorgaan, dat is het gevolg van het besluit.

Dit betekent dat in de periode 16 maart tot en met 6 april 2020 er geen groepslessen worden gegeven. Het is heel jammer, maar het is niet anders, gezondheid staat voorop en de verspreiding van het virus moet worden tegengegaan.

Wel blijf ik de komende periode een op een training geven en werken aan mijn boek.

Op dit moment werk ik aan oplossingen om deze tijd door te komen, een van de oplossingen is les geven net zo als ze dat op de scholen gaan doen. Mocht deze oplossing tot stand komen dan laat ik dat weten via mijn website of facebook pagina.

Hoop voor degene die getroffen zijn door het virus dat ze er door heen komen, en wens iedereen in de zorg en degene die direct betrokken zijn bij het bestrijden van dit virus enorm veel moed, wijsheid en liefde toe.

Tot over een paar weken.

Veel liefs,

Catharina Blijlevens

Voor degene die de studio willen steunen, giften zijn altijd welkom.

 

 

 

 • Category: Nieuwsbrief
 • Reacties uitgeschakeld voor Over de lessen

zondag maart 8, 2020 19:42

Spring, in de lente

Spring ofwel lente, een seizoen waarin de natuur van binnen naar buiten beweegt. Na de stilte van de winter komt alles weer in beweging. De lente kenmerkt zich door zijn explosieve kracht, ineens schieten de bloemen in het veld uit de grond, barsten de bloemkelken open. Het nieuwe leven dient zich aan. De lente is het seizoen dat wordt gekoppeld aan de lever en de galblaas, een organen koppel dat de energie levert om leven te verbinden en leven te verspreiden. De lever is een kleine chemische fabriek in het lichaam die stoffen omzet in bruikbare energie, die ervoor zorgt dat het systeem (het lichaam en zijn processen) zijn taken kan verrichten.

Iets dat heel goed gaat als er goede brandstof wordt getankt en tegenwerking ondervindt als er brandstof wordt getankt waar de lever langer over doet om te verwerken. Iets dat zijn weerslag heeft in het spierstelsel, hoofdpijnklachten en de wijze waarop we reageren op de omgeving. De lever staat ook voor temperament en het element vuur dat de emoties kan voeden met een dosis passie of woede, dat de tegenhanger van passie is en dat zich aandient als er tegenwerking is of het gevoel ontstaat dat we niet in overeenstemming leven met dat wat wij wensen te doen, uit eigen beweging of wel vrije wil. 

 “Spring” Yoga

Zo heb ik mij ook de afgelopen periode afgevraagd: is dit wat ik wil? Een periode waarin het nodig was om mijn aandacht meer op mijzelf te richten, een periode van onderzoek en onthechten. Een periode waarin ik minder les ben gaan geven. Iets waar verandering in komt in de lente. In maart geef ik ook les op dinsdagavond 19.30 uur: “spring” Yoga, een Power Yoga les met een knipoog naar de lente, die bestaat uit oefeningen die de lever te stimuleren en temperen. Het is een mix van Yang (zonne-energie) en Yin (maanenergie) oefeningen en eindigt met pranayama’s om de lever positief te ondersteunen en ontspanning. Een heerlijk les om de energie van de lente te ervaren. Voor deelname aan deze les graag aanmelden tot twee uur voor aanvang van de les via het contactformulier of what’s app!

Verder geef ik in maart op vrijdag 13.00 uur Yoga Nidra sessies. Een heerlijke oefening om de aandacht van buiten naar binnen te brengen, diep te ontspannen en zaken los te laten die een vrije doorstroming van energie in de weg staan. Ook staan er deze maand twee workshops op de agenda:

 • zaterdag 14 maart 2020 Yoga detox, ruimte vrijmaken
 • zaterdag 28 maart 2020: Hormoonyoga, voor meer evenwicht voor, tijdens en na de overgang.

Kijk op de website voor meer informatie over deze workshops.

Lente, evenwicht en hygiëne

Kortom maart staat in het teken van de Lente, een seizoen om van binnen naar buiten te bewegen, weer expressie te geven aan dat wat in je leeft. De lente is het eerste seizoen van Yang de tegenhanger van Yin, twee krachten die elkaar afwisselen en elkaar in evenwicht houden. Evenwicht dat op dit moment een aandachtspunt is voor de aarde, waar veel landen en ook ons land in aanraking zijn gekomen met het coronavirus, dat uitnodigt om goed voor jezelf te zorgen, je weerstand te verhogen door gezonde voeding te eten en inspanning af te wisselen met ontspanning. Yoga en Pilates kunnen je hierin ondersteunen.

Kom dus gerust naar de studio voor een Yoga of Pilates les, met de volgende kanttekening: zelf maak ik dagelijks de Yoga ruimte schoon en reinig ik de matten. Omwille van de hygiëne wil ik een ieder aanmoedigen om zijn eigen mat te gebruiken, in de elleboog of zakdoek te niezen en even geen handen te schudden met elkaar.

Het is niet anders, voor je het weet is ook dit voorbij en schudden we elkaar weer de hand!

Namaste, 

Catharina 

woensdag februari 26, 2020 12:16

Nieuwe maan, opnieuw beginnen

Het afgelopen weekend was het nieuwe maan, een stand van de maan waarin ze niet zichtbaar is. Een fase die drie dagen duurt en die je soms zaken kan laten zien waar je liever van weg kijkt. De dagen voorafgaand aan de nieuw maan wordt je geconfronteerd met je eigen duisternis. Dat feitelijk betekent dat je weg kijkt van je blinde vlekken, niet wilt of kan kijken naar gedrag waarvan je jezelf niet bewust bent maar je omgeving wel. Iedere maand weer krijg je het gespiegeld, iedere maand weer vraag je je af waarom dit patroon. Het patroon blijft zich herhalen totdat jij inziet het is tijd om hiervan te onthechten en je ervan onthecht, loslaat. Soms kom je zelf tot dit inzicht en soms heb je hier hulp bij nodig, een gids die samen met jou naar je blinde vlekken kijkt. Iets dat soms erg confronterend kan zijn, je oude jas weg doen dat doe je niet zomaar, hij zat immers zo lekker.

Yoga is natuurlijk een fantastisch middel om naar je donkere vlekken te kijken. Yoga is meer dan het aannemen van een Yoga houding, op je hoofd staan, of in een ingewikkelde draai zitten, het is een fantastisch middel om naar je patronen kijken, tot inzicht komen. Deze maand start een volgende training het A B C van Yoga. Een verdiepingscursus die een stapje verder gaat dan het innemen van een houding, waar ook wordt ingegaan op patronen en hoe je hiervan onthecht. Meer informatie over deze training vind je hier.

Maancirkel, licht laten schijnen

Een ander middel om naar je donkere stukken te kijken is de maan, die je kan ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling of spirituele proces waarin je je bevindt. Spiritualiteit is je bewust zijn van jezelf, je goede kanten en waar je aan kunt werken, in contact zijn met je eigen kunnen en kernkwaliteit. In de workshop maancirkel worden handvatten aangereikt om je af te stemmen op de verschillende fases van de maan. Ontvang je adviezen hoe je deze fases kunt verweven in je dagelijkse leven of het spirituele pad dat je bewandelt.

Deze workshop wordt gegeven iedere eerste dinsdag van de maand: aanvang workshop 19.00 uur, duurt 2 uur kosten € 35,00.

Een nieuwe maan is nieuwe energie, gisteren was er weer een klein deel van de maan zichtbaar, een halve sikkel die steeds meer vorm zal krijgen tot het weer een volle maan is, dat betekent dat de komende twee weken je meer energie krijgt of weer zin hebt om dingen te ondernemen. Dan is het ook nog eens een keer bijna lente, een seizoen dat ook in het teken staat van nieuwe frisse energie.

Gisteren zag ik de maansikkel, toen ik onderweg was naar de studio om mij verder voor te bereiden op de workshop op zaterdag 29 februari 2020: Hormoonyoga, voor meer balans tijdens en na de overgang.

De overgang, evenwicht herstellen

De overgang je kunt er niet aan ontkomen, er komt een moment dat het zich aandient, niet meer een eisprong en een menstruatie, nee dat is over. Geweldig zou je denken, niet meer vloeien, geen buikkrampen, geen moodswings. Want ja die heb je, door de aanmaak van bepaalde hormonen heb je de ene helft van de maand het gevoel dat je de hele wereld aankan en heb je het andere maand het gevoel dat je niet vooruit bent te branden, dit komt door je hormonen. In je overgang stopt dit, alleen kan het je overkomen dat je voor een bepaalde tijd komt te zitten in de fase waarin het gevoel hebt dat je niet voor uit bent te branden.

In de workshop Hormoonyoga, voor meer balans tijdens en na de overgang geef ik hier meer uit leg over.  Je maakt kennis met Yoga oefeningen en ontspanning oefeningen die zorgen voor meer balans tijdens deze spirituele fase van je leven. Voor deelname aan deze workshop kun je je aanmelden via het contact formulier. Ook geef ik een op een begeleiding aan een ieder die steun zoekt tijdens de overgang.

Bijna Lente, frisse en nieuw energie

De lente is een prachtig seizoen, het is een seizoen van nieuw leven, blijdschap en schoonmaken. Je herkent het gevoel vast van keukenkastjes opruimen of nu eindelijk eens de kledingkast op te ruimen. De winterkleding eruit en de zomer kleren erin. Het liefst loop je al met je blote voeten in het gras. Maar dat gaat natuurlijk niet daar is het nog iets te fris voor. De lente is een seizoen van laagjes, waar het ene laagje nog over het andere laagje ligt. Een laagje dat je af kan doen als het echt lekker warm is of als jou project krachtig genoeg is om het in de wereld te zetten. Het is een fase waarin de energie van de lever meer dominant is. Dit seizoen nodigt daarom uit om te reinigen, te detoxen.

In de workshop Detox Yoga, ruimte vrij maken worden yogaoefeningen gedaan die het proces van reinigen ondersteunen. Ook ontvang je advies over voeding (fysiek en mentaal) die het proces van reinigen ondersteunen of juist niet. Deze workshop is op zaterdag 14 maart 2020.  Aanvang 14.00 uur, duurt 2 uur, kosten € 35,00. Voor deelname graag aanmelden via het contactformulier.

Uiteraard zijn er in maart ook groepstrainingen en persoonlijke trainingen. Het lesrooster voor de maand maart staat vanaf 1 maart 2020 op de website. Voor een persoonlijke training of coaching kun je een afspraak maken.

Op naar de lente, met veel zon, maar toch wel af en toe nog wat onstuimig weer, dat past nu eenmaal bij de lente!

Namaste,

Catharina Blijlevens

dinsdag februari 11, 2020 16:16

februari, Valentijnsdag en meer

lotusFebruari is de kortste maand van het jaar en eens in de vier jaar heeft deze maand een dag extra. Ooit verzonnen door iemand die besliste dat het jaar anders geteld moest worden, om de tijd en getijden weer in evenwicht te brengen, en zo ontstond het schrikkeljaar. Dit jaar is een schrikkeljaar. Een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen periode van vier jaar, wat is er een hoop gebeurd. Voor mij althans, een periode waarin mijn studio waterschade opliep door heftige regenval, mijn knie blokkeerde en genas.

Kortom het was heel leerzaam, om mijzelf te schouwen met het leed dat ik onderging. Ja, het deed een beetje zeer, de knie en de schade aan de studio. Een studio waarin ik met heel veel plezier en passie Yoga en Pilates les geef en zelf dagelijks de Yoga mat op zoek om mijn oefeningen te doen. Waarin mijn leeftijd ook wat jaren verder is gesprongen en als ik zo terug kijk mag concluderen dat de afgelopen periode mij heeft gebracht, evenwicht en harmonie

Twee kwaliteiten van Anahata, Anahata is de naam van een van de zeven chakra’s. Er zijn meer dan zeven chakra’s maar voor het evenwicht is het van belang om eerst de aandacht te richten op de zeven chakra’s die liggen langs de wervelkolom en in het hoofd. Een chakra is een wiel van energie dat verwijst naar een bepaalde kwaliteit, een kwaliteit die zich opbouwt gedurende een bepaalde fase van het leven of tijdperk. Anahata is de naam van het vierde chakra, de kwaliteit van het chakra is liefde, een liefde volle verbintenis aangaan. Februari is een mooi moment om aandacht te hebben voor deze kwaliteit, een maand waarin wordt gevierd Valentijnsdag.

Over Valentijnsdag

Gisteren, zei ik het nog tegen de deelnemers van de Pilates groep op maandag 19.30, “deze week is het Valentijnsdag.” “Zal mij benieuwen”, riep een van de dames achter in de zaal, “dat is toch een Amerikaans feest”. “Nee, zei ik, dat is niet een Amerikaans feest, ze maken alles wel groter, maar dit feest is toch echt in Europa ontstaan.” Ik heb de dames beloofd het even op te zoeken:

Sint Valentinus was een bisschop van Terni in Italië en stond bekend om zijn betrokkenheid bij de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij zocht hen geregeld op en nam altijd een bloemetje mee. Naar verluidt was de bisschop een toegewijd verzorger van de bloementuin in het klooster waar hij resideerde. Van heinde en verre stroomden bewonderaars toe om zijn tuin te bezichtigen. Aan jonge paartjes schonk de bisschop een fraaie bloem als symbool van trouw en genegenheid.

Rond 270 na Christus stierf Sint Valentinus de marteldood in Rome. Over het jaartal bestaat enige twijfel, maar over de sterfdag is iedereen het eens: 14 februari, de latere Valentijnsdag. Zijn graf werd druk bezocht, vooral door verloofden die zijn zegen over hun toekomstig huwelijk wilden afsmeken. St.-Valentinus wordt vaak afgebeeld met het zwaard waarmee hij onthoofd is. (bron Wikipedia)

Dat is natuurlijk heel iets anders dan het rondsturen van een liefdeskaart, wel of niet zelf gemaakt, aan iemand die je lief hebt en die je niet wil laten weten wie de afzender is. Het is in ieder geval een mooi moment om stil te staan bij het thema liefde. Het thema van de workshop Yin Yoga en Anahata chakra die ik geef op zaterdag 15 februari 2020.

Workshop: Yin Yoga en Anahata chakra

Anahata chakra is gelegen in het midden van het lichaam ter hoogte van het hart. Yin Yoga is een vorm waarbij het lichaam voor een langere tijd tot stilstand wordt gebracht. In deze workshop worden Yoga houdingen, ademhalings en ontspanning oefeningen gedaan met de aandacht op het midden. Leuk om jezelf op te trakteren of iemand eens iets anders te geven voor Valentijnsdag dan een bloemetje. Aanvang workshop 14.00 uur (duur 2 uur) kosten € 35,00. Voor deelname aan deze workshop graag aanmelden via het contact formulier op de website.

Ik wens je in ieder geval een hele mooie Valentijns dag toe en wie weet zie ik je op zaterdag 15 februari 2020 voor de workshop: Yin Yoga en Anahata chakra!

Namaste,

Catharina

Lesrooster juli 2020

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Hatha Flow

19.30 Pilates (2)

DINSDAG
10.00 Personal training

11.00 Personal training

WOENSDAG

09.30 Power Yoga

18.00 Chandra Yoga

19.30 Pilates
DONDERDAG

09.30 geen les

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

09.30 Pilates (2)

10.45  Cursus Ashtanga

ZATERDAG
10.45 Power Yoga

14.00 workshops

Voor deelname aan een les kun je een plaats reserveren via het contactformulier

Wil je liever online, dat kan ook, geef aan dat je online wil meedoen.

Graag 5 minuten voor aanvang van een les aanwezig zijn.

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form