dinsdag februari 11, 2020 16:16

februari, Valentijnsdag en meer

lotusFebruari is de kortste maand van het jaar en eens in de vier jaar heeft deze maand een dag extra. Ooit verzonnen door iemand die besliste dat het jaar anders geteld moest worden, om de tijd en getijden weer in evenwicht te brengen, en zo ontstond het schrikkeljaar. Dit jaar is een schrikkeljaar. Een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen periode van vier jaar, wat is er een hoop gebeurd. Voor mij althans, een periode waarin mijn studio waterschade opliep door heftige regenval, mijn knie blokkeerde en genas.

Kortom het was heel leerzaam, om mijzelf te schouwen met het leed dat ik onderging. Ja, het deed een beetje zeer, de knie en de schade aan de studio. Een studio waarin ik met heel veel plezier en passie Yoga en Pilates les geef en zelf dagelijks de Yoga mat op zoek om mijn oefeningen te doen. Waarin mijn leeftijd ook wat jaren verder is gesprongen en als ik zo terug kijk mag concluderen dat de afgelopen periode mij heeft gebracht, evenwicht en harmonie

Twee kwaliteiten van Anahata, Anahata is de naam van een van de zeven chakra’s. Er zijn meer dan zeven chakra’s maar voor het evenwicht is het van belang om eerst de aandacht te richten op de zeven chakra’s die liggen langs de wervelkolom en in het hoofd. Een chakra is een wiel van energie dat verwijst naar een bepaalde kwaliteit, een kwaliteit die zich opbouwt gedurende een bepaalde fase van het leven of tijdperk. Anahata is de naam van het vierde chakra, de kwaliteit van het chakra is liefde, een liefde volle verbintenis aangaan. Februari is een mooi moment om aandacht te hebben voor deze kwaliteit, een maand waarin wordt gevierd Valentijnsdag.

Over Valentijnsdag

Gisteren, zei ik het nog tegen de deelnemers van de Pilates groep op maandag 19.30, “deze week is het Valentijnsdag.” “Zal mij benieuwen”, riep een van de dames achter in de zaal, “dat is toch een Amerikaans feest”. “Nee, zei ik, dat is niet een Amerikaans feest, ze maken alles wel groter, maar dit feest is toch echt in Europa ontstaan.” Ik heb de dames beloofd het even op te zoeken:

Sint Valentinus was een bisschop van Terni in Italië en stond bekend om zijn betrokkenheid bij de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij zocht hen geregeld op en nam altijd een bloemetje mee. Naar verluidt was de bisschop een toegewijd verzorger van de bloementuin in het klooster waar hij resideerde. Van heinde en verre stroomden bewonderaars toe om zijn tuin te bezichtigen. Aan jonge paartjes schonk de bisschop een fraaie bloem als symbool van trouw en genegenheid.

Rond 270 na Christus stierf Sint Valentinus de marteldood in Rome. Over het jaartal bestaat enige twijfel, maar over de sterfdag is iedereen het eens: 14 februari, de latere Valentijnsdag. Zijn graf werd druk bezocht, vooral door verloofden die zijn zegen over hun toekomstig huwelijk wilden afsmeken. St.-Valentinus wordt vaak afgebeeld met het zwaard waarmee hij onthoofd is. (bron Wikipedia)

Dat is natuurlijk heel iets anders dan het rondsturen van een liefdeskaart, wel of niet zelf gemaakt, aan iemand die je lief hebt en die je niet wil laten weten wie de afzender is. Het is in ieder geval een mooi moment om stil te staan bij het thema liefde. Het thema van de workshop Yin Yoga en Anahata chakra die ik geef op zaterdag 15 februari 2020.

Workshop: Yin Yoga en Anahata chakra

Anahata chakra is gelegen in het midden van het lichaam ter hoogte van het hart. Yin Yoga is een vorm waarbij het lichaam voor een langere tijd tot stilstand wordt gebracht. In deze workshop worden Yoga houdingen, ademhalings en ontspanning oefeningen gedaan met de aandacht op het midden. Leuk om jezelf op te trakteren of iemand eens iets anders te geven voor Valentijnsdag dan een bloemetje. Aanvang workshop 14.00 uur (duur 2 uur) kosten € 35,00. Voor deelname aan deze workshop graag aanmelden via het contact formulier op de website.

Ik wens je in ieder geval een hele mooie Valentijns dag toe en wie weet zie ik je op zaterdag 15 februari 2020 voor de workshop: Yin Yoga en Anahata chakra!

Namaste,

Catharina

donderdag januari 16, 2020 13:29

Wil je ook ijs?

Wil je ook ijs? vraagt mijn lief. Niet ijs op het water omdat het winter is, nee, gewoon een lekker ijsje na het eten als dessert. Het was iets rond 18.00 uur dat hij mij de vraag stelde. Even twijfelde ik? Zal ik het doen, mijn avondeten is nog niet gezakt, past het ijs wel. En zeker als hij vraagt wil je ijs, dan is het niet zomaar ijs, nee dan is het compleet. In dit geval een grote kom met daarin: Stracciatella ijs, aardbeien, slagroom en daar boven op stukjes kruidkoek. Ja, het water loopt uit je mond alleen al bij de gedachte. Zo, ik zei ja, en at de hele bak ijs leeg.

Na het eten van het ijs, ging ik verder met waar ik mee bezig was, het maken van een hoesje voor een meditatie kussen. Iets dat ik heel fijn vind om te doen. Afijn, ik was lekker bezig en ineens vanuit het niets was het daar, een stijve rechter bil. Waar komt die ineens vandaan dacht ik. “Doe even wat rek en strek oefeningen”, was het advies van mijn lief. Nou, dacht ik, dat is het niet, dit voelt anders, dit voelt niet als spierpijn door een verkeerde beweging.

Wat heb je gedaan? vraagt hij mij. Gewoon mijn oefeningen die ik altijd doe, dus dat kan het niet zijn. Wacht eens even denk ik, gisteren miste ik een traptree met het afstappen van een ladder die ik had gepakt om iets te zoeken waarvan ik dacht dat het wellicht op de bovenste plank van de kast lag. Nee, dacht ik toen, dat is al te lang geleden, dat had ik dan gemerkt vanmorgen met opstaan en toen was alles nog goed. Nee, het is later gebeurd. Het ijs, dat is het geweest.

Het is heerlijk hoor een ijsje maar het doet wel iets met je systeem. Althans met mijn systeem, er zitten wat ingrediënten in die voor mij voor een hoop onrust zorgen. Ijs is voedsel dat je lichaam in beginsel niet nodig heeft, het is lekker maar het zorgt voor een hoop, Ama. Dit is een term die je tegenkomt in de Ayurveda, ayur=leven en veda=kennis of wetenschap, Ayurveda is kennis van het leven. Ama is afval dat zich in het lichaam ophoopt. In mijn geval gebeurde dit in mijn rechter bil, ja het ijs was lekker maar ik wist dat het voor mij gevolgen zou hebben. De Ayurveda zegt niet dat ik het ijs niet mag eten.

De volgende richtlijnen inzake het nuttigen van voedsel vond ik in mijn boek: het Ayurvedisch kookboek

 • Voedsel behoort warm te zijn (gekookt)
 • Voedsel hoort lekker te smaken en goed te verteren te zijn
 • Voedsel behoort in de juiste hoeveelheden geconsumeerd te worden: niet te veel en niet te weinig
 • Voedsel behoort op een lege maag genoten te worden, pas nadat de vorige maaltijd verteerd is en niet eerder
 • De effecten van het genuttigde voedsel dienen elkaar te versterken en niet tegen te werken
 • Voedsel behoort in een aangename omgeving genuttigd te worden en met de geschikte middelen om ervan te genieten
 • Haastig eten is uit den boze,
 • maar eten mag ook geen langdurig gebeuren worden
 • Het is het beste om met aandacht te eten
 • We dienen alleen voedsel te eten dat goed is voor onze constitutie en bij onze geestelijke en emotionele aard past

(charaka, pxxxv)

Duidelijk zou ik zeggen, als ik mijn bak ijs langs deze regels haal. Het smaakte goed, maar mijn lichaam had er moeite mee om het te verteren. Het was teveel, was het minder geweest dan had mijn lichaam er vast iets minder heftig op gereageerd. Maar nu was het net alsof ik op het ijs was gevallen, boem, op mijn rechter bil. Hoe lang gaat dit duren, dacht ik? Minstens 24 uur en dan is het opgelost, kreeg ik door.

En dat was zo, na een onrustige nacht alsgevolg van de stijfheid in mijn rechter bil en nog wat malaise de volgende dag, was het 24 uur later voorbij. De stijfheid in mijn rechter bil was weg en ik wist weer dat de volgende keer als mijn lief aan mij vraagt: wil je ijs? Ik antwoord: “is goed maar graag een klein bolletje ijs, veel aardbeien en een klein toefje slagroom!”

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 • Category: voedsel
 • Reacties uitgeschakeld voor Wil je ook ijs?

vrijdag december 20, 2019 14:04

Kerstboodschap(pen)

Heb jij ze al gedaan, je kerstboodschappen. Ik nog niet, dat staat op de agenda voor dit weekend. Eerst nog even de laatste nieuwsbrief van het jaar 2019.

Het afgelopen jaar ben ik niet heel erg druk geweest met het verzenden van een nieuws brief. Het was een jaar van resetten, bijkomen van een blessure en wat ander leed. Maar dat is achter de rug. Met nog 11 dagen in het jaar 2019, kijk ik uit naar het jaar 2020. Het jaar met een mooi dubbel getal, 20 20, de twee die voor mij symbool staat voor de zwaan. De zwaan die weerspiegelt de dans van Yin en Yang, het paar dat altijd zal blijven rouwen als de een de ander verliest.

Yin en Yang ze kunnen niet zonder elkaar, iets dat zichtbaar is in het symbool dat deze twee energieën uitbeeld. De ene helft van de cirkel is zwart, de andere helft van de cirkel is wit, in beide helften een stip met de kleur van de ander. Door de cirkel loopt een lijn, niet een strakke lijn, maar een met een sierlijke bocht. Yin en Yang het symbool van donker en licht, twee krachten die heersen op aarde. De een vertegenwoordigt het proces van naar binnen keren, de ander vertegenwoordigd het proces van naar buiten bewegen. Een proces dat in harmonie gaat als je bereidt bent mee te bewegen van licht naar donker en van donker naar licht.

De Kerstboodschappen

Met de Kerst wordt gevierd dat de duisternis weer is overwonnen en dat het licht terugkeert. Daarom werd het gevierd door de oude natuurvolken, hun blijdschap voor het behalen van dit punt, het keerpunt waarin de natuur terug beweegt naar de dag met het langste licht.

Het afgelopen jaar was voor mij een prachtig jaar, zoals eerder gezegd een jaar van resetten iets dat hoort bij de overgang. In november werd ik 54, in december was het alweer 17 jaar geleden dat ik voor mijzelf begon. Iets dat ik eerst deed in mijn vrije uurtjes werd mijn bron van bestaan. In 2004 opende ik mijn studio, een van de eerste Yoga en Pilates studio’s in Den Haag. Inmiddels is Yoga en Pilates uitgegroeid tot een hele grote familie van studio’s en deelnemers. Fantastisch dat in het hier en nu zoveel mensen aan Yoga en Pilates doen.

In het nieuwe jaar zal ik Yoga en Pilates lessen blijven geven, met hier en daar een kleine reset. Reset is aanpassen, meebewegen met de energie waar ik mij nu in bevindt. Die heel anders is dan toen ik begon. Toen ik begon bewoog ik meer vanuit mijn Yang kracht, in het nu na 17 jaar ondernemerschap meer vanuit mijn Yin kracht. Iets dat zich manifesteert als je meebeweegt met de energie van de overgang die vraagt om een reset. Te onderzoeken of iets echt bij je past en weg te doen dat niet bij je past. Sommige veranderen van baan, andere besluiten eindelijk eens die reis te maken, een zielen reis.  Zo een reis maakte ik het afgelopen jaar, een reis waarin je vragen stelt en onderzoekt of iets bij je past.

Mijn reis

Mijn reis bestond uit het schonen van de chakra’s. Uiteraard heeft dit geleidt tot het schrijven van een boek: 91 a4tjes dat is de stand op dit moment. Dit proces bevindt zich in de fase van fine tunen, laten redigeren, foto’s maken en dan opmaken in boek vorm. Wat hier wel al uit is voortgekomen is een hele leuke les op maandag 18.00 uur: Yoga. Had er allerlei namen aan kunnen toevoegen, maar het is Yoga geworden.  De chakra’s zijn immers onderdeel van de leer van Yoga, iets waar ik meer over vertel in het A B C van Yoga. Een hele fijne training om jezelf te verdiepen. Ook een zielenreis maken? Ik heb een prachtige traject hiervoor, dat ik aanbied een op een: zie coaching

Wat ik verder kwijt wil in deze nieuwsbrief met de naam Kerstboodschappen, is dat vanaf 2020 er wijzigingen zijn in het lesrooster. Het nieuwe lesrooster staat vanaf 1 januari 2020 op de website. Wat ik alvast wil verklappen is dat de eerste week van januari 2020 er geen les is op donderdag 19.30 uur. Deze les gaat weer van start bij voldoende deelnemers. Voor deze les graag inschrijven via het contactformulier.

Uiteraard in 2020 weer Pilates en Yoga in verschillende vormen. Want zoals je weet beoefen ik zelf dagelijks Yoga en Pilates, en is het mijn passie dit door te geven in de vorm van lesgeven en schrijven!

Oh ja, nog een laatste kerstboodschap

De studio is gesloten op Kerstavond, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag. Dat betekent dat je nog een paar keer in dit jaar kunt komen naar de studio voor een Yoga of Pilates les, personal training of gewoon gezellig voor een kopje thee!

Ik wens je hele fijne feestdagen en heel mooie jaarwisseling, zonder vreugdevuren maar hopelijk met ontzettend veel liefde en licht!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

donderdag november 28, 2019 16:27

December, winter workshops

Nog maar even dan is het december de laatste maand van het jaar, dan is het winter. 2019 wat een jaar, een jaar waarin het ene nieuwsfeit werd ingehaald door het andere nieuwsfeit. Iets dat het soms best lastig maakt om niet mee te worden gezogen in de beweging van de media. Hoe fijn is het dan om even lekker naar de studio te komen voor een les, personal training of workshop.

In de studio geen prikkeling van buitenaf, maar ruimte om jezelf  af te zonderen van prikkelingen, jezelf te centreren en je blik naar binnen te richten. De maand december is de maand om naar binnen te keren. Het is de maand waarin de natuur zich volledig naar binnen keert, de bomen verliezen hun bladeren, de temperatuur daalt, kortom tijd om naar binnen te gaan.

Workshops in december

Chakra Alignement;  Hormoon Yoga, de hormonen op natuurlijke wijze reguleren; Yin Yoga en de langste nacht

Vrijdag 6 december 2019: Chakra Alignement

Chakra alignement bestaat uit zeven workshops waarin je kennis maakt met de zeven chakra’s. Je leert over de chakra’s, voor welke lessen ze staan en hoe ze kunnen helpen meer richting te geven aan je leven. Welk deelgebied een chakra beheerst en hoe je in het hier en nu je daar mee kunt verbinden en je voordeel kunt doen. Ze vertegenwoordigen bepaalde kwaliteiten die van invloed zijn om harmonie en gezondheid te ervaren, en kunnen richting geven in alledaagse dingen of situaties herhalen die disbalans veroorzaken. Meer informatie over de workshops klik hier.

Zaterdag 7 december 2019 Hormoon Yoga, de hormonen op natuurlijke wijze reguleren

Iedere maand schommelen de hormonen, tot aan de overgang dan heb je nog een keer een grote schommeling voordat je geen hinder meer ondervind van deze schommeling. De ene vrouw heeft er veel last van een ander wat minder. Hormoon Yoga is een serie van yogahoudingen die zich richt op het stimuleren of in balans brengen van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze serie is nuttig voor vrouwen die hinder ondervinden van de maandelijkse cyclus, vrouwen die in de overgang zijn, vrouwen die zwanger willen worden of voor de vrouw na de overgang die een fijne serie yogahoudingen wil doen.

Aan de hand van yoga houdingen, ademhalingstechnieken, visualisaties en het sturen van energie worden de belangrijkste klieren die verantwoordelijke zijn voor het produceren van de vrouwelijke hormonen gestimuleerd. Het is een dynamische reeks van Yogahoudingen die eindigt met een lange ontspanning om de geest tot rust te brengen en het lichaam te ontdoen van stress. Regelmatige beoefening van deze serie helpt om klachten gerelateerd aan de overgang en de menstruatie te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. Maak kennis met deze serie van Yoga houdingen in de workshop Hormoon Yoga voor meer balans voor en na de overgang. Aanvang workshop 14.00 uur (duur 2 uur) kosten cursus € 35,00

Zaterdag 21 december 2019 Yin Yoga en de langste nacht

Yin Yoga is een vorm van Yoga waarbij het lichaam voor een bepaalde tijd in een houding wordt gebracht om opgeslagen spanning gewaar te worden en los te laten. Yin is het tegenovergestelde van Yang, yin staat voor dieper gelegen, donker. Het proces van naar binnen keren. Yang staat voor licht naar buiten bewegen. Twee tegengestelden die elkaar constant afwisselen. Is het toppunt van Yang bereikt dan dient Yin zich aan.

Op dit moment bewegen we naar het toppunt van Yin, naar de langste nacht het punt waarop weer wordt terug bewogen naar het licht. 21 december is het toppunt van Yin, het moment om de lichtjes in de boom aan te zetten. In deze workshop worden Yin Oefeningen gedaan voor de gewrichten en de meridianen die zijn gekoppeld aan het seizoen winter, een seizoen waarin de natuur zich terugtrekt, een goed moment om tot stilstand te komen. Aanvang workshop 14.00 uur (duur 2 uur) Kosten workshop € 35,00.

Voor deelname aan de workshops graag aanmelden via het contactformulier.

Ik wens je een mooie december maand en hoop je te zien in de studio voor een les, workshop of personal training!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

vrijdag september 20, 2019 13:25

Chakra’s op een lijn, chakra alignement!

Over Chakra alignement

Chakra alignement bestaat uit zeven workshops waarin je kennis maakt met de zeven chakra’s. Je leert over de chakra’s, voor welke lessen ze staan en hoe ze kunnen helpen meer richting te geven aan je leven. Welk deelgebied een chakra beheerst en hoe je in het hier en nu je daar mee kunt verbinden en je voordeel kunt doen. Ze vertegenwoordigen bepaalde kwaliteiten die van invloed zijn om harmonie en gezondheid te ervaren, en kunnen richting geven in alledaagse dingen of situaties herhalen die disbalans veroorzaken.

Over chakra’s

Chakras zijn wielen van energie gelegen in het energie lichaam van de mens. Ze liggen langs de wervelkolom en staan in verbinding met het aura. Het aura is een veld dat jou omgeeft en net als je huid je afschermt van invloeden van buiten.

De chakra’s verwerken, slaan energie op en sturen energie door naar de verschillende systemen van het lichaam. De zeven chakra’s waarin het meest les wordt gegeven zijn: Muladhara, Svadhistana, Manipura, Anahata, Vishuddi, Anja en Sahasrara. Samen vormen ze een geheel, het chakrasysteem en zijn onderdeel van het energie lichaam. Het energielichaam is een lichaam dat is opgebouwd uit energie banen (nadis)  en energiepunten (chakras) waardoor energie (prana) stroomt. In de geschriften worden meerdere nadis beschreven voor de bestudering van de chakra’s zijn de volgende drie belangrijk:

 • De centrale midden lijn: Sushumna
 • De lijn langs de rechterkant van de middenlijn: Pingela, zonne-energie: Ha
 • De lijn langs de linkerkant van de middenlijn: Ida, maan-energie: Tha

Deze lijnen ontspringen aan de onderzijde van de rug bij het staartbeen. De Pingela en Ida kronkelen langs de wervelkolom waardoor de middenlijn loopt (Sushumna) omhoog naar de top van het hoofd, de kruin. Daar waar de Pingela en Ida elkaar kruizen vinden we de chakra’s. Deze chakra’s hebben alle hun eigen kenmerken en ontwikkelen zich gedurende een bepaalde fase van het leven, rond het veertigste levensjaar zijn ze ontwikkeld, een moment van evenwicht.

Over de training

Deze chakra’s kunnen geblokkeerd raken, hetgeen tot disbalans kan leiden en energieverlies. Yoga en chakra’s zijn met elkaar verbonden, yoga is meer dan het doen van een oefening, yoga is onderzoeken of je energie stroomt of blokkeert.  Aan de hand van oefeningen: Yoga houdingen, meditatie en affirmaties kunnen de chakra’s worden onderzocht.Goed functionerende chakra’s geven een gevoel van heelheid, Yoga richt zich op heel worden en een betere energieverdeling en kan worden ingezet om chakra’s te herstellen. Er zijn specifieke Yoga vormen die zich richten op de chakra’s. Chakra alignement is een training samengesteld door Catharina Blijlevens. Vanaf dat ze is begonnen met Yoga heeft ze een klik gehad met de leer over de chakra’s. In het begin van haar Yoga carrière kreeg ze twee boeken van een klant die de leidraad vormden voor het schrijven van haar training, Chakra Alignement. Deze training bestaat uit zeven workshops.

Een workshop bestaat uit theorie, praktijk gedeelte en zelfonderzoek. Aan de hand Yoga oefeningen, zelfonderzoek  en meditatie verdiep je jezelf in de leer van de zeven chakra’s.  Iedere workshop staat een van de chakra’s centraal. Een hele fijne training om het beste in jezelf naar boven te halen.

Door wie?

Deze workshops worden gegeven door Catharina Blijlevens.

Data eerst volgende training chakra alignement:

 • Vrijdag 14 februari, 21 februari, 6 maart, 13 maart, 20 maart, 27 maart en 3 april 2020
 • Aanvang workshops: 13.00 uur (duur 2,5 uur)
 • Kosten voor deze training € 275,00

Volgende data: Het bedrag voor deelname aan de training dient bij de aanvang van de eerste workshop te zijn voldaan.

Voor deelname graag aanmelden via het contact formulier of bij de balie van Yoga en Pilates studio Bodyflex 100% Catharina. Adres: Frederikstraat 60 A, 2514 LL Den Haag.

Namaste,

Catharina Blijlevens

donderdag juni 27, 2019 19:15

Leven als een Yogi

Leven als een Yogi. Hoe ziet dat er uit? Moet je daarvoor in een lotushouding kunnen zitten of op je hoofd kunnen staan. Vragen die wellicht aan de oppervlakte komen en jou ervan weerhouden om aan Yoga te gaan doen. Er zijn natuurlijk heel veel redenen om het niet te doen. Zelf stond ik er niet bij stil toen ik aan Yoga begon, hoe dat er uit zag, leven als een Yogi. Een Yogi is iemand die aan Yoga doet. Yoga is eenworden of heel zijn. Dat betekent dat je in het nu geen hinder ondervindt van de werking van energie of die nu prettig of niet prettig is. Dus wat er ook om je heen gebeurd je blijft in de staat van een Yogi, in balans.

Balans is een van de kenmerken van Yoga, een ander kenmerk is gezond zijn, geen zorgen over het lichaam hebben en als er een zorg is weten dat het iets tijdelijks is dat het voorbij gaat, dat het een ervaring is die jou verder kan helpen. Yoga is luisteren naar je lichaam en hiervoor doe je allerlei houdingen. Houdingen die erop gericht zijn om geblokkeerde energie in het lichaam vrij te maken. Energie die ooit is geblokkeerd en jou in het nu weerhoudt om de beste versie van jezelf te zijn of constant in een zelfde patroon houdt. Yoga is patronen herkennen en observeren, of deze jou brengen in de staat van harmonie of er van weerhouden.
Zelf ben ik begonnen met Yoga in 1999, ik was uitgenodigd door een paar collega’s van de sportschool om mee te gaan naar een workshop Power Yoga. Een workshop die mij inspireerde om mijn focus te leggen op Yoga. Yoga is focus, aandacht hebben. Ik vond het zo prettig dat ik besloot om mijn aandacht te richten op Yoga en opende mijn Yoga en Pilates school, Bodyflex 100% Catharina. Een keuze die mij in allerlei verschillende situaties bracht en mij bracht tot de versie die ik nu ben: een Yoga docent die haar passie deelt in de vorm van het geven van lessen in groeps verband of privé, het organiseren van workshops en cursussen.

Een van de workshops die ik geef is: Leven als een Yogi.

Een workshop waarin verschillende elementen van Yoga aan bod komen, we doen Yoga houdingen, ademhalingsoefeningen, chanten mantra’s en eindigen met een heerlijke ontspanning. Kortom we doen een serie oefeningen die helpen om je dag in harmonie te starten.  Verder geef ik tips hoe je in balans kunt blijven. Deze workshop kent het volgende programma:
 • Welkom thee en kennis maken
 • Yoga houdingen
 • Ochtendritueel
 • Ontspanning
 • Afsluiting
Lijkt dit je leuk om aan mee te doen of te ervaren, deze workshop is op: Zaterdag 13 juli 2019 aanvang 14.00 uur( einde 16.00 uur). Voor deelname aan deze workshop kun je je aanmelden via het contactformulier
Namaste,
Catharina Blijlevens

zaterdag juni 15, 2019 13:21

Yoga les geven

CatharinaYoga is eenworden en is meer dan het vastpakken van je voeten. Sinds 1999 bewandel ik het pad van Yoga, en het heeft mij  nog geen dag verveeld. Dagelijks ben ik te vinden op mijn meditatie kussen en op mijn Yoga mat. Heel wat uurtjes heb ik hier aan besteed. Hierdoor kan ik nog steeds gemakkelijk bij mijn voeten. Iets dat ik niet kon in 1999, mijn hemel wat voelde ik mij stijf en raakte ik in de war toen de Yoga leraar tegen mij zei: “Jij bent een leraar, dat zie ik in je ogen”. Je ogen, het zijn de spiegels van de ziel. Zelf zag ik mij niet zo, op dat moment, ik een leraar, ik voelde mij stijf en dacht: ja, het zal wel. Maar ik kocht zijn boek: de Power of Yoga en volgde een eerste Yoga teacher training.

Na deze training opende ik mijn Yoga en Pilates school: Bodyflex 100% Catharina. Mijn dagen waren gevuld met het geven van Yoga en Pilates lessen. Ik had het enorm naar mijn zin tot dat moment dat alles anders werd en mijn ware Yoga avontuur begon. Toen ik werd gedwongen om naar binnen te bewegen, op zoek naar mijzelf. Hoe kom ik hier door heen? Dat was mijn grote vraag toen ik in 2006 zwanger raakte. Niet ongepland, beiden wilde we een kind. We hadden het alleen niet verwacht dat het zou gebeuren, maar het gebeurde en toen kwam ik oog in oog te staan met mijn demonen, wezens die je creëert gedurende je leven, energie die aan je haakt alsof het van jou is, en dat blijft het tot je besluit, het is genoeg, dit is niet wie ik ben.

Yoga is niet het kunnen vastpakken van je voeten. Yoga is jezelf herontdekken, duiken in de kluwen van afweermechanismen die je gedurende je leven hebt gecreëerd, al die gedachten die door je hoofd spoken, situaties die zich blijven herhalen, gekoppeld aan je mechanismen. Afgelopen week had ik een gesprek met een dame, ze raakte het aan, mijn demon die al mijn hele leven met mij mee wandelt.  Toen zij het aanraakte zag ik het ook, ik hoor het je denken zei ze tegen mij, ja het zal wel maar, je mag nu echt Catharina laten zien, zei zij tegen mij.

Haar woorden resoneerden in mij. Ze had gelijk, dat ene negatieve zinnetje dat al mijn hele leven met mij meeloopt, het zal wel, dat mag weg. Van het kind dat veel heeft doorstaan tijdens haar leven. Maar altijd weer de moed wist te verzamelen om door te bewegen, om te komen tot dit punt, dit inzicht, dit is niet wie je bent, je bent liefde, wel of niet gemaakt in een moment dat je ouders het wenste, je bent er, en je bent er omdat jij dat wil. Niemand heeft je gedwongen of gezegd dat je het moest doen, iets in mij had een enorme wil om hier te zijn. Wil is wat je nodig hebt om je te brengen tot een dagelijkse discipline die ervoor zorgt dat je lichaam gezond blijft. Je lichaam is het voertuig van je ziel, een omhulsel waarin je verblijft tot je weer vertrekt en dan kan je het maar beter naar je zin hebben.

In het hier en nu geef ik nog steeds les. Zelf zal ik niet zo snel zeggen: “ik ben een leraar”. Wat ik wel weet, is dat als ik les geef ik het heel erg naar mijn zin heb en voel dat ik leef! Yoga leer je eerst aan jezelf en dan aan een ander. Het vak Yoga leraar begint met zelf oefenen.

Ook Yoga beoefenen binnenkort start in mijn Yoga studio de training: het A B C van Yoga, een intensieve Yoga training die bestaat uit acht trainingen en waarin ik je bouwstenen aanreik om een dagelijkse Yoga discipline op te bouwen en het beste in jou naar boven te halen.

 

Namaste,

 

Catharina Blijlevens

vrijdag oktober 12, 2018 13:58

In verbinding door Yoga

Wie ben ik? Hoe voed ik mijn eigen ziel? Wanneer ben ik in verbinding en wanneer niet? Vragen die beantwoord kunnen worden tijdens de intensieve Yoga training: Het A B C van Yoga. Deze training duurt acht maanden. Acht maanden om te komen tot jezelf en meer harmonie in je leven. Deze training is niet bedoeld om van jouw een lesgever te maken, maar om te komen tot wat jouw unieke talent is. Misschien is dat lesgeven, misschien is het wat anders. Maar hoe fijn is het om aan de hand van Yoga weer in contact te komen met je intuitie.

Yoga is eenworden, heel worden. Om hier toe te komen bewandelen we de acht paden van Yoga. De eerste twee stappen de regels en onthoudingen hoe je omgaat met jezelf en hoe je je gedraagt ten opzichte van een ander, de omgeving waarin je bent, helpen de geest voor te bereiden op de fysieke beoefening van Yoga houdingen. De Yoga houdingen, het derde pad, helpen het lichaam gezond en sterk te blijven zodat de energie goed door het lichaam kan stromen en het vierde pad kan worden beoefend, het verlengen van de adem. Dit zijn eerste vier paden van Yoga: yama, niyama, asana en pranayama.

Zijn deze paden bewandelt dan keren we de aandacht naar binnen we de aandacht naar binnen door de zintuigen in te trekken of niet langer te reageren op dat wat we met de zintuigen waarnemen, dan kunnen we de aandacht richten om over te gaan naar meditatie die ons brengt naar harmonie, heelheid. De laatste vier paden van Yoga: prathyahara, dhyana, dharana en samadhi.

Eenvoudig opgeschreven, maar hoe ingewikkeld kan dit zijn om in je dagelijks leven toe te passen. Hierbij kan het A B C van Yoga je helpen, een van de doelen van deze training is te komen tot een regelmatige Yoga beoefening die ondersteund een gezond lichaam. Een ander element van de training is handvaten aan te reiken hoe tot stilstand te komen in deze drukke wereld en niet meer van uit je emoties te reageren, maar te handelen vanuit een rustige geest. Is er rust dan is er harmonie en is het gemakkelijker je af te stemmen op je intuïtie. Een goede raadgever op het gebied van je talenten en wat jij nodig hebt om in harmonie te zijn.

Lijkt dit je wat, in januari 2020 start de volgende editie van het A B C van Yoga. Deze training duurt acht maanden en bestaat uit acht intensieve trainingsdagen. Gedurende deze periode krijg je opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Iedere maand staat er een thema centraal die helpt meer in contact te zijn met je intuïtie en helpt te herontdekken jouw unieke talent.

Kosten voor deze training € 990,00. Je kunt je aanmelden via de website www.bodyflex.nl

donderdag mei 3, 2018 11:34

Pilates, een krachtig midden

Pilates, de methode voor een krachtig midden!

Mijn eerste Pilates sessie was in 1999, een hele bijzonder ervaring die voor mij de inspiratie was om mij verder te verdiepen in deze unieke methode.  Deze serie van strek en rekoefeningen is ontwikkeld door Joseph Pilates. Zelf heeft hij zijn leven gewijd aan het vinden van de juiste lichaamshouding, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Deze methode is een workout voor lichaam en geest. Regelmatige beoefening van deze methode leidt tot een betere lichaamshouding en geeft een goede fundering voor je andere activiteiten.

De oefeningen worden uitgevoerd in controle van het Power House, het Power House verwijst naar de buik spieren en rugspieren, de spieren die jou rechtop houden en je houding geven. Door de oefeningen uit te voeren in een langzaam tempo in samenspel met de adem komt niet alleen de geest tot rust, maar werk je ook aan de betere houding. Voordelen van een correcte lichaamshouding zijn: betere ademhaling, betere energie, goede balans, minder kans op blessures en een beter humeur.

In dit moment geef ik al heel wat jaren les in deze fantastische methode. Een methode die gebruik maakt van apparaten en oefeningen op de mat. In mijn Yoga en Pilates studio in de Frederikstraat 60 A in Den Haag geef ik mat lessen. Tijdens de lessen op de mat wordt gebruik gemaakt van het kleine materiaal zoals de magic circle, de bal, handgewichten en de muur.

Wil je kennis maken met Pilates: Doe mee met de introductie Pilates cursus die start op zaterdag 30 november 2019!

In vier opvolgende lessen leer je werken met de basis principes van Pilates: controle, concentratie, coördinatie, precisie, ademhaling en vloeiende beweging (flow). Naast deze basisbegrippen leer je de basis-oefeningen van Pilates: de Hundreds, op en af rollen, neutraal bekken, werken op lengte in plaats van korter maken van spieren.

Enkele voordelen van Pilates:

 • Sterkere buikspieren
 • Betere lichaamshouding
 • Afnemen van stress
 • Betere ademhaling
 • Meer souplesse en flexibiliteit
 • Betere weerstand

Voor deelname aan deze les graag aanmelden via http://bodyflex.nl/contact/

Leuk als je meedoet!

Catharina

 

 

 

zaterdag maart 17, 2018 15:46

Yin Yoga en het ontwaken van de lente

Over vier dagen is het 21 maart, het begin van de lente. De lente is het seizoen van ontwaken, uit het niets verschijnen de krokussen op het veld, en de bloesems aan de takken van de bomen. Gelijk de energie van de lente, die explosief is. Het is een heerlijke energie die je kan helpen om een prestatie te leveren.

Wat deze energie nog meer voor je kan betekenen licht ik graag aan je toe in de workshop Yin Yoga en het ontwaken van de lente op zaterdag 24 maart 2018.

Yin Yoga is een vorm van Yoga waarin de houdingen voor een langere periode worden aangehouden met de spieren ontspannen. Door de houding ontstaat er een rekkings gebied dat invloed heeft op meerdere lagen van het lichaam. Zo heeft een houding ook invloed op meridianen. Een meridiaan is een energiebaan waarlangs energie stroomt en is een begrip dat voorkomt uit de Chinese geneeskunde. Accupunctuur is een van de middelen die ze inzetten om energie beter te laten stromen. Er worden naalden geplaats op bepaalde delen van het lichaam om geblokkeerde energie op te sporen en weer door te laten stromen naar een orgaan.

Yin Yoga kun je vergelijken met accupunctuur, maar in plaats van naalden, gebruik je een houding om geblokkeerde energie op te sporen. De lever is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het laten doorstromen van energie. De lever is een belangrijk orgaan dat onderdeel is van het spijsverteringsysteem. Een van zijn taken is het produceren van gal en het opslaan van zuurstofrijk bloed en verspreiden van energie.  Een blokkering op de meridiaan van de lever kan voor een hoop ongemakken zorgen. Is de baan vrij dan geeft dit gelijk de energie van de lente een hele fijne frisse energie.

De lente is het seizoen om het levernetwerk te versterken of in harmonie te brengen. In de workshop Yin Yoga en het ontwaken van de lente maak je kennis met de meridiaan van de lever, worden Yoga oefeningen gedaan en doe je ademhaling en ontspanningsoefeningen die helpen om de energie van de lente in jezelf te ontwaken. Deze workshop is op zaterdag 24 maart 2018.

 • Aanvang workshop 14.00 uur verwacht einde 16.00
 • Kosten : € 30,00
 • Voor deelname graag aanmelden via het contactformulier.

 

 

 

 

 

Lesrooster februari 2020

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Yin Yoga
19.30 Pilates (2)
DINSDAG
09.30 Power Yoga

11.00 Chakra therapie

19.30 personal training

WOENSDAG

18.00 Bodyflex Chandra Yoga
19.30 Pilates

DONDERDAG

09.30 geen les

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

09.30 Pilates (2)

13.00 Cursus

ZATERDAG
09.30 Pilates 1
10.45 Power Yoga

14.00 workshops
Graag 5 minuten voor aanvang van een les aanwezig zijn. Prijzen voor deelname aan de lessen vind u hier

Voor deelname aan een les kun je een plaats reserveren via het contactformulier

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form