donderdag november 17, 2022 15:51

Yoga voor de overgang

Voor mijn gevoel ben ik er doorheen, het is al weer heel wat jaren geleden dat ik mijn laatste menstruatie dag heb gehad, dus de overgang is voor mij achter de rug. Hoe het was? Soms pittig, maar hoe fijn is het dat ik Yoga beoefen, dat heeft mij zeker geholpen om er gemakkelijk door heen te bewegen.

Wat is de overgang? Het moment dat de menstruatie zich niet meer aandient en vervolgens voor twaalf maanden weg blijft. Voor de meeste vrouwen is dat rond het 50ste levensjaar, voor sommige eerder en voor andere iets later. De overgang is een nieuwe fase, werd je eerst nog maandelijks gehinderd door maandelijkse hormoonschommelingen, dat is in deze fase voorbij. In plaats daarvan kun je een grote hormoonschommeling ervaren, opvliegers, wat extra gewicht, een andere kijk op zaken, minder geduldig. Ik noem er maar even een paar op.

Ook ik kijk terug op een fase waarin alles anders werd, mijn eetgewoonten zijn veranderd, het extra gewicht viel voor mij reuze mee, maar ik kan wel schrijven dat de afgelopen jaren allerlei zaken voorbij kwamen die het waard waren nog eens te bekijken en mij van de onthechten, en wat is het dan nuttig om yoga te beoefenen.

Zelf maakte ik kennis met hormoonyoga, een reeks van oefeningen ontworpen door Dinah Rodriques, waar ik zo nu en dan een workshop over geef. In november geef ik deze workshop Yoga voor de overgang op zaterdag 26 november 2022, aanvang 13.30 uur. Deze workshop duurt twee uur en kosten zijn € 39,00. Je ontvangt nuttige tips over voeding, leert een paar Yoga houdingen en een hele fijne ontspanningsoefening.

Leuk als je meedoet, je kunt je inschrijven via het inschrijfformulihttps://bodyflex.nl/workshops-yoga-pilates/inschrijfformulier-workshops/er.

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Yoga voor de overgang

zondag september 25, 2022 19:48

Oktober, beginnen met…

Het is bijna oktober, de maand waarin veel mensen gaan stoppen met bijvoorbeeld roken. Maar is het niet een mooi moment om te beginnen met iets dat jouw gezondheid ondersteunt, ziekten buiten de deur houdt. Bijvoorbeeld beginnen met Hatha flow of mediteren.

In de maand oktober kun je volgen op zaterdag om 9.30 uur Hatha flow, deze yogales is bij uitstek geschikt om je gezondheid te ondersteunen.

Over Hatha flow

Hatha is opgebouwd uit ha; negatieve energie de aandacht naar binnen brengen en tha: positieve energie, de aandacht naar buiten bewegen, ook wel vrouwelijk (ha: maan) en mannelijk (tha:zon). Flow is doorgaande beweging, energie laten doorstromen.

Zijn deze energieën in evenwicht dan ervaar je harmonie, rust en beschik je over een goede gezondheid. In oktober is er op zaterdag 9.30 uur Hatha Flow. In vier opvolgende lessen leer je oefeningen en ademhalingstechnieken die de mannelijke en vrouwelijke energie in evenwicht brengen.

Aanvang lessen 9.30 uur, kosten voor vier opvolgende lessen: € 59,00. Wil je deelnemen aan deze lessen graag inschrijven via het inschrijfformulier.

Mediteren, aandacht naar binnen

Mediteren, de aandacht naar binnen keren is heel fijn. Als je eenmaal hebt ervaren wat mediteren met je doet, zal je het net als tandenpoetsen dagelijks gaan doen.

Het is een kwestie van een zithouding vinden en een methode die helpt om de aandacht gericht te houden en los te komen van je gedachten.

In oktober geef ik een cursus: mediteren, aandacht richten. Je leert een aantal zithoudingen die je kunt innemen, hoe je de aandacht naar binnen brengt en kunt houden. En uiteraard een paar methoden die je thuis kunt beoefenen.

Deze cursus is in oktober op vrijdag 14.00 uur. In vier opvolgende lessen leer je een gemakkelijke zithouding in te nemen, meditatietechnieken en ontvang je iedere week een opname van de meditatie zodat je ook thuis aan de slag kunt.

Meedoen? Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier. Kosten voor deze cursus € 59,00. Leuk als je meedoet.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

dinsdag juli 19, 2022 18:00

Samyama Yoga

Samyama Yoga bestaat uit de laatste drie paden van yoga: dharana, dhyana en samadhi. Dharana is concentratie, de aandacht richten op een object. Dhyana is meditatie, de aandacht gericht houden en samadhi is eenheid ervaren met de bron. De bron is liefde, onbegrensd bewustzijn, waar we mee in verbinding zijn of uit.

In deze vorm van yoga gaan we oefeningen doen die geest tot rust brengen en observeren we de uitkomst van de activiteiten van de geest. De geest is bijna altijd actief. Deze vorm van yoga is zeer geschikt voor een ieder die op zoek is naar rust en innerlijke harmonie.

Wanneer kun je deze yoga volgen?

Samyama Yoga is op vrijdag 14.00 uur

Wat gaan we doen?

 • zithouding innemen
 • ademhalingsoefeningen
 • de aandacht naar binnen keren
 • visualiseren
 • mediteren
 • kracht van mantra ontdekken

Kosten voor vier lessen:

Vier opeenvolgende lessen € 65,00. Iedere les maak je kennis met enkele oefeningen die lichaam en geest kalmeren, waarmee je aan de slag kunt in je dagelijks leven. Van de lesstof wordt een opname gemaakt die je thuis kunt gebruiken om verder te oefenen.

De lessen worden gegeven door Catharina Blijlevens, yogadocent, pilates trainer en spiritueel coach. Catharina heeft haar yoga-opleidingen gevolgd bij Yoga moves in Amsterdam en Utrecht en is al meer dan 20 jaar actief als yogadocent, met name de eigen Yoga beoefening en studie in filosofische werken als de Yoga Sutra’s, de Bhagavad Gita en de Veda’s hebben haar ontwikkeld tot de persoon die ze nu is: een rustige en kalme vrouw die op inspirerende wijze haar passie over Yoga deelt.

Leuk als je meedoet met deze lessen op vrijdag 14.00 uur. In de studio zijn tien plaasten beschikbaar, je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!


 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Samyama Yoga

vrijdag juni 10, 2022 15:22

So ham meditatie

So ham meditatie is een hele fijne meditatie die ik vorige week heb ingesproken op mijn podcast 100% Catharina, laat je innerlijk stralen. Deze meditatie duurt 10 minuten en is prettig om te doen aan het begin van je dag, op het middaguur of in de avond, maar je kunt hem ook doen als je de aandacht naar binnen wil brengen, even uit de drukte van de dag of je hoofd wilt.

Voor deze meditatie kun je gaan zitten in een gemakkelijke zithouding, met of zonder kussen. Mochten je knieën hoger zijn dan je heupen ga dan zitten op een kussen, maar je kunt ook gaan zitten op een stoel met je voeten op de grond. 

Zorg ervoor dat je rechtop zit, rol je schouders naar achter en omlaag, houd je borst open en breed, rechtop zitten is fijn en geeft je ruimte om te ademen.

Als je voelt dat je goed zit, sluit je ogen en reis met je aandacht naar binnen, reis vanaf je kruin langs wervelkolom naar je staartbeen en voel de raakpunten met de vloer.

Aandacht naar de adem

Adem langzaam in naar je buik en langzaam uit, blijf met je aandacht bij je ademstroom, volg de inademing en volg de uitademing. Benoem vervolgens de inademing als ‘so’ en de uitademing als ‘ham’, je kunt dit doen in gedachten, blijf met je aandacht bij de mantra soham die met de adem meebeweegt.

Laat vervolgens op ‘so’ (inademing) de energie stromen naar je hart en op ‘ham’ (uitademing) de energie stromen naar je voorhoofd/kruin. 

Ga hiermee verder, op ‘so’ laat je de energie stromen naar je hart, op ‘ham’ laat je de energie stromen naar je kruin.

Na enkele adembewegingen laat je de mantra los en blijf je met je aandacht in de ruimte van je hart, affirmeer: ik ben liefde, drie keer hard op of en gedachten en blijf nog even zitten met je ogen gesloten.

Adem dan langzaam in naar je buik, adem langzaam uit, voel weer dat je zit op de grond of op je stoel, open je ogen, schud je handen en ga verder met je dag.

Deze meditatie heb ik ingesproken

Wil je deze meditatie beluisteren op mijn podcast klik dan hier.


Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor So ham meditatie

dinsdag mei 24, 2022 11:37

Pilates, in controle van

Pilates, in controle van het powerhouse is een geweldige routine die het lichaam in evenwicht brengt en geest tot rust brengt. Regelmatig beoefenen van deze routine zorgt voor meer vitaliteit en een betere lichaamshouding.

Pilates is de naam van de grondlegger van deze fantastische reeks van oefeningen, Joseph Pilates was zijn naam. Zelf noemde hij zijn methode Contrology, maar zijn leerlingen hebben het na zijn overlijden de naam Pilates gegeven.

Je hebt een oefenmethode op de mat en oefeningen op apparatuur. Joseph heeft veel apparaten ontwikkeld, met als doel de spieren van het lichaam in ere te herstellen. Ofwel het lichaam zo uitlijnen dat de spieren in evenwicht kunnen werken, de gewrichten mobiel blijven en de botten sterker worden. Dat is wat je wenst als je gaat trainen (oefenen), functionele oefeningen doen die het lichaam gezond houden, zodat de geest zich kan ontspannen.

Mijn ervaring met Pilates

In 1999 heb ik voor het eerst een pilatessessie gedaan, ik was onder de indruk. Zelfs zo onder de indruk, dat ik wekelijkse een op een sessies volgde op de pilatesapparatuur in combinatie met oefeningen op de mat. Gevolgd door een opleiding.

Ja, dat wilde ik graag doorgeven aan anderen: de Pilates methode.

In mijn studio: Bodyflex 100% Catharina geef ik matlessen, aangevuld met yogastretches, oefeningen met de bal, de magic circle, muur, handgewichtjes en stretchband. Het is echt een prachtige methode, met name de oefeningen op de mat zijn een echte aanrader om jezelf eigen te maken. Deze kun je heel gemakkelijk leren.

Pilates 1, basisbeginselen

Eerst worden de basisbeginselen geleerd, heb je deze onder de knie dan kun je meedoen met de dynamische groepslessen: Pilates 2 (flow), een heerlijke oefenreeks waar je van de ene oefening overvloeit naar een volgende oefening. We starten op de grond en eindigen op de voeten. Althans in de Pilates matlessen die ik geef.

Lijkt het je leuk om deze methode te beoefenen? Je kunt het beste beginnen met Pilates 1, een reeks van vier lessen waarin de fundamenten (basisbeginselen) worden aangeleerd.

Wanneer?

Deze lessen geef ik in juni op vrijdag om 9.30 uur, een les duurt 50 tot 60 minuten. De tarieven voor deelname aan groepslessen staat op de website. Wil je liever een op een deze methode leren, dat kan! Je kunt een afspraak voor een personal training.

Leuk als je meedoet met de pilates matlessen (fundamentals 1). Je kunt een plaats reserveren via het formulier.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Pilates, in controle van

dinsdag mei 17, 2022 15:30

Te rajas

Te rajas is geen nieuw gerecht, het is een term die wordt gebezigd in Yoga. Rajas is actief, de aandacht naar buiten gericht, de energie aan de buitenwereld geven. Het is een van de hoedanigheden van de natuur. In het seizoen waar we nu in leven en naar toe bewegen is het meer rajas.

Kenmerken van rajas; actief, warmte, licht, de aandacht naar buiten bewegen. Te rajas kan leiden tot ongemak.

Deze term kwam vanmorgen in mij op toen ik luisterde naar de radio. In het programma spraken de dj’s over een artikel dat was gepubliceerd door de NOS: in de toekomst nemen onze zorgkosten toe en zou het zo kunnen zijn dat 1/3 deel van je inkomen wordt opgeslokt door zorgkosten.

Begeerten beheersen

Dat kan worden voorkomen als mensen zich bewust zijn dat door bepaalde gedragingen je ziekten kan veroorzaken, een van de dj’s noemde op roken en drinken als gedragingen en vergat op te noemen: te veel stress. Zodoende kwam in mij op de term rajas. Een term die mij werd geleerd op mijn yoga opleiding en onlangs weer in mijn bewustzijnsveld kwam door het lezen van de Bhagavad Gita. Dit is een prachtig boek die een yogastudent wordt aangeraden om te lezen.

In het boek stelt Arjuna (het zelf) vragen aan Krisna (spiritueel leraar, hoger zelf). Geduldig beantwoord Krisna de vragen van Arjuna. Arjuna vraagt hem onder andere hoe je lijden van de mensheid kunt voorkomen. Een van de adviezen die Krisna geeft is: de begeerten te beheersen.

Wat zijn begeerten

Begeerten zijn verlangens, wensen, deze zorgen dat de aandacht naar buiten beweegt.

Begeerten zorgen voor rajas (stress), het vereist de nodige energie om je wensen en verlangens in vervulling te laten gaan. Niet erg als je ook maar zorgt dat je het tegenovergestelde doet: de aandacht naar binnen keren, geest tot rust brengt (tamas).

Nu zat ik zelf niet aan tafel bij de dj’s, maar vind ik het wel nuttig om te delen hoe ik weinig gebruik maak van de zorg en rajas beheers.

Rajas en oefeningen

Als ik merk dat ik te rajas ben, breng ik mijn geest tot rust. Daar doe ik verschillende oefeningen voor: ontspannen, mediteren, mantra opzeggen, Yoga nidra beoefenen, naar rustgevende muziek luisteren en niet te vergeten glimlachen. Deze oefeningen zorgen voor minder stress en activeren de energie in mij die zorgt dat ik minder vaak ziek ben of last heb van ongemak, in balans ben.

Dit ga ik delen in een workshop: Yoga, ontspan, adem voor minder stress. Deze workshop geef ik op vrijdag 27 mei 2022, aanvang 14.00 uur, verwacht einde 16.00 uur. Kosten voor deze workshop zijn € 45,00.

Leuk als je meedoet, je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Te rajas

woensdag april 13, 2022 11:11

Yoga sutra’s, leidraad voor zelfrealisatie

Yoga sutra’s leidraad voor zelfrealisatie. Zelrealisatie wat is dat? Worden dat je in de kiem bent: bewustzijn. De Yoga sutra’s is een prachtig boek dat je hierin kan begeleiden. Het boek is geschreven door Patanjali, een yogageleerde die voor de jaartelling deze sutra’s op schrift heeft gezet. Patanjali betekent hand van God, er gaan heel veel verhalen rond over wie hij is, zijn werk is prachtig, in zijn boek staat de wetenschap van Yoga.

In het boek staan geen yogahoudingen. Het boek behandelt onze ware aard, geeft uitleg over onze geest, waar deze toe in staat is, welke problemen kunnen ontstaan, hoe deze op te lossen en wat je kunt bereiken als je bereidt bent de wervelingen van de geest tot stilstand te brengen. Het doel is te komen tot bevrijding, bevrijding van je ziel uit het rad van karma. In 196 sutra’s staat opgeschreven hoe dit doel te bereiken.

In de cursus: Yoga sutra’s van Patanjali, leidraad voor zelfrealistatie maak je kennis met dit prachtige werk. Hoe je ze kunt gebruiken en wat je er mee kunt doen. Gaan we de geest verkennen en kennis maken met de wetenschap van de ziel.

Deze cursus bestaat uit acht lessen van 90 minuten, geschikt voor een ieder die geintresseerd is in de achtergrond (filosofie) van Yoga, vragen beantwoord wil hebben over de ware aard: bewustzijn.

Wanneer is deze cursus: na de meivakantie op woensdag 11 mei 2022 is de eerste les van deze cursus. Aanvang 10.30 uur, kosten voor deze cursus: € 199,00

Wil je meedoen met deze cursus reserveer een plaats via het inschrijfformulier. Kijk ernaar uit je te onmoeten op deze prachtige cursus: Yoga sutras, leidraad voor zelfrealisatie.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Yoga sutra’s, leidraad voor zelfrealisatie

maandag april 4, 2022 12:35

Gomukasana, heerlijke stretch

Gomukasana; gomuk koe, asana houding

Gomukasana is een heerlijk stretch voor de borst en de schouders. Gomuk is koe en asana houding. Deze houding is opgedragen aan de koe, een heilig dier in India. De koe zou je goed moeten behandelen, haar producten zijn heel gezond en heilzaam voor de mens.

In India is het niet toegestaan een koe te eten, wel mag je haar producten gebruiken. Van de melk die ze geeft kun je heerlijke producten maken, natuurlijk haar melk drinken, en van deze melk kun je boter, kaas en yoghurt maken.

En omdat ze van die gezonde producten schenkt is er ook een houding naar haar vernoemd: Gomukasana. Deze houding opent je borst, verbetert de lichaamshouding en zorgt dat je beter kunt ademen, ook helpt de houding je immuunsysteem te verbeteren.

Zo doe je deze houding: ga zitten op een stoel of op de grond in de houding van de held. Heb je pijnlijke knieën ga dan zitten op twee blokken of in de gekruiste zithouding. Adem langzaam in naar je buik en adem uit draai je schouders een paar keer los, rol ze naar achter en omlaag. Lift dan je rechterarm op, buig je arm en plaats je hand achter je schouders. Breng je linker arm achter je rug en pak met je linkerhand je rechterhand. Kun je niet bij je hand komen, plaats dan een yogariem of handdoek tussen je handen. Blijf in deze houding voor vijf tot acht ademhalingen, wissel dan van zijde.

Een hele prettige houding die je meerdere keren per week kunt beoefenen.

Leuk om te maken:panir

Panir is een heerlijk kaasje gemaakt van de melk van de koe dat ik onlangs nog heb gemaakt. Het is heel simpel van 1 liter melk en twee eetlepels citroensap kun je een kaasje maken van 150 gram, precies genoeg om iets lekkers van te maken bij het avondeten, de lunch of het ontbijt.

Zo gaat het: breng 1 liter melk aan de kook, pers ondertussen de citroen uit en zet een vergiet klaar met daarin een kaasdoek. Zodra de melk kookt begint te koken kun je het citroensap langzaam bij de melk schenken. Zodra de panir (kaas) van de melk begint te scheiden kun je het uit de pan scheppen en opvangen in de vergiet. Als je alle kaas hebt verzameld in je kaasdoek, bind het dicht en zet het weg. Wil je een stevig kaasje, omdat je bijvoorbeeld blokjes wilt maken van de panir, leg er dan iets stevigs op. Binnen enkele uren heb je een kaasje dat je kunt gebruiken. Heerlijk bijvoorbeeld bij roti, in plaats van vlees of kip. In dit filmpje kun je zien hoe ik het maak.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor Gomukasana, heerlijke stretch

zondag maart 27, 2022 10:11

De acht paden van Yoga

De acht paden van Yoga staan op geschreven in de Yoga sutra’s van Patanjali. Een boek geschreven rond 50 voor Christus. In 146 sutra’s (aforismen) legt hij uit wat Yoga is, en wat je kunt doen om geest tot stilstand te brengen. Uiteraard geeft hij ook uitleg wat er kan ontstaan als je geest zijn gang laat gaan.

Yama, niyama, asana, pranayama, prathyahara, dharana, dhyana en samadhi zijn de acht paden van Yoga. Waar ze voor staan dat leg ik graag aan je uit in de workshop: de acht paden van Yoga. Je kunt ze inzetten om meer harmonie te ervaren voor jezelf en de aarde, of om spiritueel te ontwaken.

Yoni mudra, de zintuigen afsluiten (prathyahara)

Deze workshop is op zaterdag 9 april 2022, aanvang workshop 13.00 uur en duurt drie uur. In deze drie uur maak je kennis met de acht paden van Yoga, ga je oefeningen doen, de aandacht naar binnen keren, mediteren en ontspannen. Ook krijg je informatie over voeding voor een Yogi.

Kosten voor deze workshop: € 45,00. Voor deelname graag inschrijven via het formulier.https://bodyflex.nl/workshops-yoga-pilates/inschrijfformulier-workshops/

Acht deelnemers kunnen meedoen aan deze workshop: de acht paden van Yoga. Een hele leuke workshop voor een ieder die meer wil weten over de filosofie van Yoga en geest tot rust wil brengen.

Wat heb je nodig voor deze workshop? Een Yoga mat, graag meebrengen, blokken en yogariemen zijn op locatie aanwezig. Het is fijn een schrift en pen mee te nemen mocht je aantekeningen willen maken. We gaan ook oefeningen doen, dus draag kleding waarin je kunt bewegen.

Kijk er naar uit om je te ontmoeten op zaterdag 9 april 2022.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 • Category: Algemeen
 • Reacties uitgeschakeld voor De acht paden van Yoga

woensdag februari 9, 2022 11:07

Mijn ochtend ritueel

Mijn ochtend ritueel heb ik gedeeld in aflevering 4 op mijn podcast: 100% Catharina, laat je innerlijk stralen. Een podcast kanaal waarop ik mijn kennis deel over Yoga, praat over oefeningen, tips geef en andere zaken.

Mijn ochtend ritueel op deze podcast duurt 24 minuten en is voor mij een heel fijn begin van de dag.

Vooraf gaand aan het ritueel drink ik eerst een glas water, steek enkelen kaarsen aan, leg mijn kussen klaar en neem plaats in een gemakkelijke zithouding.

Mijn podcast kun je beluisteren op spotify, google podcast en via : 100% Catharina, laat je innerlijk stralen

Leuk als je mijn podcast gaat beluisteren. Aflevering 5 is in de maak, in deze aflevering praat ik over Yoga, een goed idee. Dat Yoga op mijn pad gekomen in 2000, vanaf dat jaar heeft Yoga een belangrijke rol gespeeld in mijn leven.

Tegenwoordig geef ik Yoga les, schrijf en praat ik over Yoga, organiseer ik workshops. Hoe het begon dat kun je beluisteren in aflevering 5 op mijn podcast 100% Catharina, laat je innerlijk stralen.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 • Category: Algemeen, Yoga
 • Reacties uitgeschakeld voor Mijn ochtend ritueel

Agenda november 2022

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Hatha Flow

19.30 Pilates (2)

DINSDAG

11.00 Pilates prive

18.00 Pilates prive

WOENSDAG

18.00 Chandra Yoga

19.30 Pilates stretch

DONDERDAG

09.30 Hatha flow

18.00 Pilates prive

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

09.30 Pilates 2

14.00 cursus: Meditatie, de aandacht richten op

Podcast: 100% Catharina

ZATERDAG

09.30 Hatha flow

11.00  Personal training

13.30 workshop

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583


E info@bodyflex.nl
Contact form