vrijdag april 17, 2020 13:01

Protocol 1,5 meter economie

De afgelopen week heb ik mij bezig gehouden met het opstellen van een protocol als gevolg van de 1,5 meter economie. En dat heeft mij stiekem toch heel wat aha-momenten gegeven. Prachtig om te zien hoe eigenlijk alles er al is, dat je soms heel ingewikkeld doet, terwijl alles er al ligt. Zo is er een in en uitgang naar de studio ruimte en hoeven we niet door dezelfde ingang in of uit deze ruimte te gaan. Zijn er geen deuren naar deze ruimte en hoef je deze dus niet met je handen aan te raken. Kan ik op verschillende plekken les geven in het pand en had ik mijzelf al aangeleerd dat minder deelnemers niet erg is.

En moet ik zeggen dat online les geven best leuk is, online les volgen dat naast het fysieke volgen van lessen/workshops in de studio zal blijven bestaan als de studio straks weer open mag voor groepen.

Wanneer, daar moeten we nog even op wachten, want op 21 april 2020 is een volgende persconferentie waarin dat hopelijk duidelijk gaat worden. Wel deel ik alvast mijn protocol met daarin de richtlijnen van de studio als gevolg van de 1.5 meter economie. Tot die tijd zie ik jullie graag online voor een heerlijke Yoga of Pilates les!

Richtlijnen van studio Bodyflex 100% Catharina om 1.5 meter afstand in de studio te garanderen en de overige maatregelen die hier onder vallen. Deze richtlijnen zijn opgesteld om besmetting met het corona virus tegen te gaan en voor u een veilige omgeving te creëren.

 • Op de looproutes naar de studio zijn op de vloer vloerstickers aangebracht die 1,5 meter afstand aangeven.
 • Deelnemers wordt verzocht in de kleding te komen die wordt gebruikt voor de training en thuis te douchen, dit om ervoor te zorgen dat er geen opstoppingen komen in de kleedruimte en er geen gebruik wordt gemaakt van de natte ruimtes. Deze zullen worden afgesloten voor publiek zolang als de maatregelen gelden.
 • De lesruimte is voorzien van een ingang en een uitgang, graag deze conform gebruiken.
 • De matten/materialen liggen op de juiste afstand van elkaar zodat de 1,5 meter afstand voor de deelnemers wordt gegarandeerd, de matten mogen niet verschoven worden, alleen in overleg met de lesgever of docent.
 • De lesgever/instructeur geeft les vanaf een plateau/ruimte dat is ingericht voor de lesgever/instructeur, deze ruimte bevindt zich op de aangegeven afstand van 1,5 meter, de lesgever geeft verbale instructies en houdt zich aan de 1,5 meter afstand ten aanzien van de deelnemers.
 • Daar waar nodig worden transparante spatschots geplaatst.
 • Het maximum aantal deelnemers wordt aangepast naar de hoeveelheid die past binnen de garantie van 1,5 meter afstand.
 • In verband met het zeker stellen van de 1,5 meter afstand dient een deelnemer zich vooraf aan te melden voor een activiteit die plaatsvindt in de studio. Dit kan tot uiterlijk één uur voor aanvang van de activiteit, indien een deelnemer last minute aan de deur verschijnt, wordt het deze deelnemer indien door zijn deelname de 1,5 meter wordt overschreden hem niet toegestaan mee te doen met de activiteit/les en verzocht om naar huis te gaan.
 • De deelnemers wordt verzocht gebruik te maken van eigen materialen/aangemoedigd om zoveel mogelijk eigen materialen te gebruiken die nodig zijn bij de les. Materialen van de studio worden voor en na gebruik gereinigd met desinfecterende middelen. In de ruimte zijn instructies aanwezig hoe deze te reinigen.
 • Een ieder die ziek/verkouden of griepverschijnselen heeft wordt vriendelijk verzocht thuis te blijven en eventueel gebruik te maken van de online mogelijkheden die de studio biedt. Is er toch iemand met deze klachten naar de studio gekomen dan houdt de eigenaar van de locatie of diens vervanger zich het recht voor deze deelnemer te weigeren.
 • Voor wat betreft het gebruik van gezichtsmaskers volgt de studio het beleid van de overheid, indien de overheid dit verplicht stelt voor haar branche zal de studio dit opvolgen.
 • Iedere deelnemer en degene die zich bevindt op de locatie dient de handen te wassen voor en na afloop van het bezoek aan de locatie. Bij de ingangen tot de studio komen middelen te staan waarmee de handen kunnen worden gereinigd.
 • Bij de ingang tot de locatie komt een mededeling te hangen dat in de locatie de 1,5 meter afstand in acht dient te worden genomen en wordt genomen.
 • Deze richtlijnen zijn gepubliceerd op de website bodyflex.nl en in de openbare ruimte van de studio.
 • Last but not least, we schudden geen handen en begroeten elkaar door de handen samen te vouwen ter hoogte van het hart met of zonder het uit spreken van namaste!

Hopelijk tot binnenkort, en anders tot die tijd online.

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 

woensdag april 1, 2020 18:12

april online groepslessen

Het was goed om even helemaal tot stilstand te komen, niet direct door te bewegen, maar nu eindelijk eens mezelf terugtrekken. Soms is iets gewoon nodig, hoe naar het er aan de buitenkant ook uitziet. De afgelopen jaren heb ik non-stop les gegeven, alle vakanties doorgewerkt alleen op de feestdagen was de studio dicht. Dus ik moet heel eerlijk zeggen het was goed om even van het lesgeef podium te stappen en te wachten op de volgende aanwijzing. Het kon drie weken duren, het kan langer duren. De eerste week voelde voor mij als een shock, een week die nodig was om weer met beide voeten op de aarde te landen. 

Deze landing ging goed, de tweede week kwam ik terug in mijn flow en heb ik enkele zaken geregeld voor de studio en ondertussen gewerkt aan mijn boek. Begon ik mij te oriënteren op online lesgeven waarvoor apparatuur nodig is. Deze had ik al in huis, alleen moest ik mijn plek om les te geven verhuizen naar de voorzijde van het pand. Nog even wachten want stiekem hoopte ik dat de regering zou meedelen u mag weer open vanaf 6 april 2020. Maar dat werd later, 28 april 2020 is voor nu de datum tot wanneer de genomen maatregelen gelden.

Dus op 31 maart 2020 mijn eerste online proefsessies gedraaid met een lieve klant en mijn kind, iets dat goed verliep. Nu alleen nog een technisch dingetje en dan kan ik beginnen met het geven van live online groepslessen/workshops. 

Online groepslessen Yoga en Pilates

Jawel, vanaf maandag 6 april 2020 wordt de voorzijde van de studio in gebruik genomen als les geef ruimte waarin ik live groepslessen ga geven en jij groepslessen vanuit je eigen huis kunt volgen, waarvoor je als volgt kunt aanmelden:

 • Kijk op de website welke lessen er in april online worden gegeven
 • Intstalleer zoom, ga hiervoor naar zoom.us
 • Stuur mij een bericht aan welke les  je wilt deelnemen, hiervoor graag het contact formulier gebruiken
 • Uiterlijk tot een uur voor  aanvang van een les ontvang je een bevestigings-link in je e-mailbox met daarin de codes (id en wachtwoord) waarmee je kunt deelnemen aan de online les. Heb je deze niet ontvangen dan mij graag tot uiterlijk 30 minuten voor aanvang van de les op de hoogte brengen zodat ik ruim voor aanvang van een les de link aan je kan toesturen.
 • Graag inloggen vanaf 15 minuten tot vijf minuten voor aanvang van de sessie. Deze tijd is nodig om je camera juist in te stellen en te testen of je mat goed ligt. Maak gebruik van een stabiele internetlijn. Mocht tijdens de sessie de verbinding verbreken, log opnieuw in.
 • Door mij wordt een les van je kaart gehaald, is je kaart leeg of moet deze opgewaardeerd worden dan ontvang je een betaalverzoek (tikkie). Gelieve deze te voldoen voor aanvang van de live sessie. 
 • Heb je nog geen leskaart, dan kun je betalen per sessie of een leskaart aanschaffen. 
 • Per sessie kunnen maximaal 12 deelnemers meedoen, groepssessies gaan door bij 4 deelnemers
 • Meld je dus op tijd aan.
 • Zorg ervoor dat je mat, yoga blok, belt, deken etc klaar ligt bij aanvang van de les
 • Voor de les en na de les kunnen de microfoons aan staan, tijdens de les gaan deze uit
 • Leuk als je meedoet!

Wil je liever privé trainen of heb je behoefte aan iemand die naar je luistert? Dat kan ook, ik geef een op een trainingen in de studio of via zoom.us. Kom je naar de studio, ik houd mij aan de richtlijnen zoals aangegeven door het RIVM, 1.5 meter afstand bewaren, handen wassen voor en na de training en kom niet naar de studio als je verkouden bent of niest. Tot snel in mijn vernieuwde lesgeefruimte!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

zaterdag maart 28, 2020 14:48

Een ochtendritueel

Het was een van de opdrachten tijdens mijn Yoga opleiding, neem iedere dag de tijd om te mediteren. Richt voor jezelf een plek in waar je in stilte de dag kunt starten. Begin gewoon met zitten en kijk maar waar je komt, laat je oordeel los en oefen.

Een van opdrachten waar ik mij sindsdien aan heb gehouden. In het nu begin ik mijn dag in stilte, neem ik plaats op een plek die ik heb ingericht om te mediteren. Eerst steek ik drie kaarsen aan, een rechts voor mij, een links voor mij en een in het midden. Deze verwijzen voor mij naar de drie krachten die werkzaam zijn in de natuur: rajas (beweging) rechts, tamas (stilstand) links en sattva (harmonie) in het midden. Dan neem ik plaats op mijn kussen in een gemakkelijke zithouding, sluit mijn ogen en plaats mijn handen op mijn bovenbenen. Begin mijn lichaam uit te lijnen, rol mijn schouders naar achter en omlaag, verleng mijn kruin omhoog naar het plafond en breng mijn aandacht naar binnen. Eerst doe ik een aantal oefeningen om mij af te stemmen op mijn lichaam en mijn ademhaling.

Rondreis door het lichaam

Een eerste oefening die ik doe is een rondreis door het lichaam. Voor deze oefening breng ik mijn aandacht naar een lichaamsdeel en herhaal in gedachten het lichaamsdeel waar mijn aandacht is, vervolgens ga ik naar een volgend deel. Dit verplaatsen van de aandacht gaat vrij snel, de bedoeling is dat de aandacht zich van punt naar punt beweegt. Na de rondreis door het lichaam breng ik mijn aandacht naar mijn adem en de plaats waar de adem het lichaam in en uit beweegt, de neus, en maak mij klaar voor Nodi Sodhana. Dit is een oefening die de stromingen in het lichaam in evenwicht brengt.

Binnen de Yoga leer beweegt door het linkerneusgat maanenergie naar binnen, de energie die helpt om de aandacht naar binnen te bewegen (tamas), en door het rechterneusgat, zonne energie, energie die ons naar buiten doet beweegt (rajas). Door deze energieën gelijk te laten stromen ontstaat evenwicht (sattva). Om deze oefening te doen breng ik mijn rechterhand naar mijn gezicht, plaats mijn duim tegen het rechter neusgat zodat deze afgesloten is en plaats mijn wijs en middelvinger tussen de wenkbrauwen. Dan adem ik in door mijn linkerneusgat voor vier telen, sluit mijn linkerneusgat met mijn ringvinger, haal mijn rechterduim van mijn rechterneusgat, zodat deze weer open is, en adem uit door dit neusgat, adem vervolgens in door het rechterneusgat, sluit het af met mijn duim, open mijn linker neusgat en adem uit door mijn linkerneusgat. Deze cyclus herhaal ik voor een aantal keren. Als ik klaar ben breng ik mijn rechterhand terug op mijn dijbeen. Deze adembeweging brengt je tot rust, zorgt voor evenwicht en helpt de aandacht naar binnen te keren.

Kapalabhati, hoofd leeg maken

Na deze oefening doe ik een reinigende oefening die helpt om onzuiverheden uit je systeem te verwijderen en je hoofd te legen, Kapalabhati.  Deze oefening gaat als volgt: blijf goed rechtop zitten, met de schouders naar achter en omlaag, plaats de handen op je dijen, lift je borst omhoog, ontspan je buik en met name het gedeelte van de navel en daar boven, blaas dan de lucht door je neus naar buiten en voel hoe je buik naar achter beweegt, hoe je navel tegen je rug aangaat, laat de navel los, hierdoor adem je weer in, je hoeft dus niet actief in te ademen, herhaal dit voor 10 tot 30 keer. Hoe meer je ontspant hoe gemakkelijker het gaat. Deze oefening geeft warmte, mag je niet beoefenen als je koorts hebt, als je in de fase bent van de menstruatie of als je zwanger bent.

Visualiseren

Dan breng ik mijn aandacht naar mijn adem, en observeer de adem voor enkele ogenblikken. Vervolgens verleg ik mijn aandacht naar het gebied aan de onderzijde van de wervelkolom en maak ik aan de hand van visualisaties een reis langs de wervelkolom. Visualiseren is een middel om de drukke geest tot rust te brengen, je hoeft slechts het symbool dat ik geef in te beelden en je aandacht te verleggen naar het gebied dat wordt genoemd.

Dit ochtendritueel, dat je ook op een ander tijdstip kunt doen bijvoorbeeld als je voelt dat je de aandacht naar binnen wil keren, sluit ik af door mijn handen omhoog te bewegen, van mij af te bewegen waarbij ik voorstel dat ik een bol van licht om mij heen trek, die mij beschermt van invloeden van buitenaf, dan plaats ik mijn handen terug voor mijn hart in namaste en start ik mijn dag!

Geluidsbestand

Onlangs heb ik een geluidsbestand gemaakt van dit ochtendritueel. Wil je dit bestand ontvangen maak € 5,00 over naar NL 67 ABNA 0980217431 t.n.v C M Blijlevens. Stuur een email naar info@bodyflex.nl met de mededeling graag ontvang ik het bestand: ochtend ritueel maart 2020. Je ontvangt dan via dropbox het bestand zodat je deze kunt beluisteren en kunt beoefenen. Richt voor jezelf een plek in waar je rustig kunt zitten, zet je telefoon op stil, dim het licht en luister naar het bestand.

Veel oefenplezier!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 • Category: Yoga
 • Reacties uitgeschakeld voor Een ochtendritueel

maandag maart 16, 2020 12:09

Over de lessen

Lieve allemaal,

Dat de scholen moesten sluiten die zagen we wel aankomen met zijn allen, maar dat ook de horeca en de sportscholen hun deuren moesten sluiten dat bracht mij even in een shock. Het is natuurlijk vreselijk wat er gebeurd op dit moment en we moeten er alles aan doen om het virus te stuiten. Yoga en Pilates zijn twee hele fijne vormen om te gronden, stabiliteit te maken in een tijd die niet veilig voelt. Maar op dit moment mogen de groepslessen niet doorgaan, dat is het gevolg van het besluit.

Dit betekent dat in de periode 16 maart tot en met 6 april 2020 er geen groepslessen worden gegeven. Het is heel jammer, maar het is niet anders, gezondheid staat voorop en de verspreiding van het virus moet worden tegengegaan.

Wel blijf ik de komende periode een op een training geven en werken aan mijn boek.

Op dit moment werk ik aan oplossingen om deze tijd door te komen, een van de oplossingen is les geven net zo als ze dat op de scholen gaan doen. Mocht deze oplossing tot stand komen dan laat ik dat weten via mijn website of facebook pagina.

Hoop voor degene die getroffen zijn door het virus dat ze er door heen komen, en wens iedereen in de zorg en degene die direct betrokken zijn bij het bestrijden van dit virus enorm veel moed, wijsheid en liefde toe.

Tot over een paar weken.

Veel liefs,

Catharina Blijlevens

Voor degene die de studio willen steunen, giften zijn altijd welkom.

 

 

 

 • Category: Nieuwsbrief
 • Reacties uitgeschakeld voor Over de lessen

zondag maart 8, 2020 19:42

Spring, in de lente

Spring ofwel lente, een seizoen waarin de natuur van binnen naar buiten beweegt. Na de stilte van de winter komt alles weer in beweging. De lente kenmerkt zich door zijn explosieve kracht, ineens schieten de bloemen in het veld uit de grond, barsten de bloemkelken open. Het nieuwe leven dient zich aan. De lente is het seizoen dat wordt gekoppeld aan de lever en de galblaas, een organen koppel dat de energie levert om leven te verbinden en leven te verspreiden. De lever is een kleine chemische fabriek in het lichaam die stoffen omzet in bruikbare energie, die ervoor zorgt dat het systeem (het lichaam en zijn processen) zijn taken kan verrichten.

Iets dat heel goed gaat als er goede brandstof wordt getankt en tegenwerking ondervindt als er brandstof wordt getankt waar de lever langer over doet om te verwerken. Iets dat zijn weerslag heeft in het spierstelsel, hoofdpijnklachten en de wijze waarop we reageren op de omgeving. De lever staat ook voor temperament en het element vuur dat de emoties kan voeden met een dosis passie of woede, dat de tegenhanger van passie is en dat zich aandient als er tegenwerking is of het gevoel ontstaat dat we niet in overeenstemming leven met dat wat wij wensen te doen, uit eigen beweging of wel vrije wil. 

 “Spring” Yoga

Zo heb ik mij ook de afgelopen periode afgevraagd: is dit wat ik wil? Een periode waarin het nodig was om mijn aandacht meer op mijzelf te richten, een periode van onderzoek en onthechten. Een periode waarin ik minder les ben gaan geven. Iets waar verandering in komt in de lente. In maart geef ik ook les op dinsdagavond 19.30 uur: “spring” Yoga, een Power Yoga les met een knipoog naar de lente, die bestaat uit oefeningen die de lever te stimuleren en temperen. Het is een mix van Yang (zonne-energie) en Yin (maanenergie) oefeningen en eindigt met pranayama’s om de lever positief te ondersteunen en ontspanning. Een heerlijk les om de energie van de lente te ervaren. Voor deelname aan deze les graag aanmelden tot twee uur voor aanvang van de les via het contactformulier of what’s app!

Verder geef ik in maart op vrijdag 13.00 uur Yoga Nidra sessies. Een heerlijke oefening om de aandacht van buiten naar binnen te brengen, diep te ontspannen en zaken los te laten die een vrije doorstroming van energie in de weg staan. Ook staan er deze maand twee workshops op de agenda:

 • zaterdag 14 maart 2020 Yoga detox, ruimte vrijmaken
 • zaterdag 28 maart 2020: Hormoonyoga, voor meer evenwicht voor, tijdens en na de overgang.

Kijk op de website voor meer informatie over deze workshops.

Lente, evenwicht en hygiëne

Kortom maart staat in het teken van de Lente, een seizoen om van binnen naar buiten te bewegen, weer expressie te geven aan dat wat in je leeft. De lente is het eerste seizoen van Yang de tegenhanger van Yin, twee krachten die elkaar afwisselen en elkaar in evenwicht houden. Evenwicht dat op dit moment een aandachtspunt is voor de aarde, waar veel landen en ook ons land in aanraking zijn gekomen met het coronavirus, dat uitnodigt om goed voor jezelf te zorgen, je weerstand te verhogen door gezonde voeding te eten en inspanning af te wisselen met ontspanning. Yoga en Pilates kunnen je hierin ondersteunen.

Kom dus gerust naar de studio voor een Yoga of Pilates les, met de volgende kanttekening: zelf maak ik dagelijks de Yoga ruimte schoon en reinig ik de matten. Omwille van de hygiëne wil ik een ieder aanmoedigen om zijn eigen mat te gebruiken, in de elleboog of zakdoek te niezen en even geen handen te schudden met elkaar.

Het is niet anders, voor je het weet is ook dit voorbij en schudden we elkaar weer de hand!

Namaste, 

Catharina 

woensdag februari 26, 2020 12:16

Nieuwe maan, opnieuw beginnen

Het afgelopen weekend was het nieuwe maan, een stand van de maan waarin ze niet zichtbaar is. Een fase die drie dagen duurt en die je soms zaken kan laten zien waar je liever van weg kijkt. De dagen voorafgaand aan de nieuw maan wordt je geconfronteerd met je eigen duisternis. Dat feitelijk betekent dat je weg kijkt van je blinde vlekken, niet wilt of kan kijken naar gedrag waarvan je jezelf niet bewust bent maar je omgeving wel. Iedere maand weer krijg je het gespiegeld, iedere maand weer vraag je je af waarom dit patroon. Het patroon blijft zich herhalen totdat jij inziet het is tijd om hiervan te onthechten en je ervan onthecht, loslaat. Soms kom je zelf tot dit inzicht en soms heb je hier hulp bij nodig, een gids die samen met jou naar je blinde vlekken kijkt. Iets dat soms erg confronterend kan zijn, je oude jas weg doen dat doe je niet zomaar, hij zat immers zo lekker.

Yoga is natuurlijk een fantastisch middel om naar je donkere vlekken te kijken. Yoga is meer dan het aannemen van een Yoga houding, op je hoofd staan, of in een ingewikkelde draai zitten, het is een fantastisch middel om naar je patronen kijken, tot inzicht komen. Deze maand start een volgende training het A B C van Yoga. Een verdiepingscursus die een stapje verder gaat dan het innemen van een houding, waar ook wordt ingegaan op patronen en hoe je hiervan onthecht. Meer informatie over deze training vind je hier.

Maancirkel, licht laten schijnen

Een ander middel om naar je donkere stukken te kijken is de maan, die je kan ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling of spirituele proces waarin je je bevindt. Spiritualiteit is je bewust zijn van jezelf, je goede kanten en waar je aan kunt werken, in contact zijn met je eigen kunnen en kernkwaliteit. In de workshop maancirkel worden handvatten aangereikt om je af te stemmen op de verschillende fases van de maan. Ontvang je adviezen hoe je deze fases kunt verweven in je dagelijkse leven of het spirituele pad dat je bewandelt.

Deze workshop wordt gegeven iedere eerste dinsdag van de maand: aanvang workshop 19.00 uur, duurt 2 uur kosten € 35,00.

Een nieuwe maan is nieuwe energie, gisteren was er weer een klein deel van de maan zichtbaar, een halve sikkel die steeds meer vorm zal krijgen tot het weer een volle maan is, dat betekent dat de komende twee weken je meer energie krijgt of weer zin hebt om dingen te ondernemen. Dan is het ook nog eens een keer bijna lente, een seizoen dat ook in het teken staat van nieuwe frisse energie.

Gisteren zag ik de maansikkel, toen ik onderweg was naar de studio om mij verder voor te bereiden op de workshop op zaterdag 29 februari 2020: Hormoonyoga, voor meer balans tijdens en na de overgang.

De overgang, evenwicht herstellen

De overgang je kunt er niet aan ontkomen, er komt een moment dat het zich aandient, niet meer een eisprong en een menstruatie, nee dat is over. Geweldig zou je denken, niet meer vloeien, geen buikkrampen, geen moodswings. Want ja die heb je, door de aanmaak van bepaalde hormonen heb je de ene helft van de maand het gevoel dat je de hele wereld aankan en heb je het andere maand het gevoel dat je niet vooruit bent te branden, dit komt door je hormonen. In je overgang stopt dit, alleen kan het je overkomen dat je voor een bepaalde tijd komt te zitten in de fase waarin het gevoel hebt dat je niet voor uit bent te branden.

In de workshop Hormoonyoga, voor meer balans tijdens en na de overgang geef ik hier meer uit leg over.  Je maakt kennis met Yoga oefeningen en ontspanning oefeningen die zorgen voor meer balans tijdens deze spirituele fase van je leven. Voor deelname aan deze workshop kun je je aanmelden via het contact formulier. Ook geef ik een op een begeleiding aan een ieder die steun zoekt tijdens de overgang.

Bijna Lente, frisse en nieuw energie

De lente is een prachtig seizoen, het is een seizoen van nieuw leven, blijdschap en schoonmaken. Je herkent het gevoel vast van keukenkastjes opruimen of nu eindelijk eens de kledingkast op te ruimen. De winterkleding eruit en de zomer kleren erin. Het liefst loop je al met je blote voeten in het gras. Maar dat gaat natuurlijk niet daar is het nog iets te fris voor. De lente is een seizoen van laagjes, waar het ene laagje nog over het andere laagje ligt. Een laagje dat je af kan doen als het echt lekker warm is of als jou project krachtig genoeg is om het in de wereld te zetten. Het is een fase waarin de energie van de lever meer dominant is. Dit seizoen nodigt daarom uit om te reinigen, te detoxen.

In de workshop Detox Yoga, ruimte vrij maken worden yogaoefeningen gedaan die het proces van reinigen ondersteunen. Ook ontvang je advies over voeding (fysiek en mentaal) die het proces van reinigen ondersteunen of juist niet. Deze workshop is op zaterdag 14 maart 2020.  Aanvang 14.00 uur, duurt 2 uur, kosten € 35,00. Voor deelname graag aanmelden via het contactformulier.

Uiteraard zijn er in maart ook groepstrainingen en persoonlijke trainingen. Het lesrooster voor de maand maart staat vanaf 1 maart 2020 op de website. Voor een persoonlijke training of coaching kun je een afspraak maken.

Op naar de lente, met veel zon, maar toch wel af en toe nog wat onstuimig weer, dat past nu eenmaal bij de lente!

Namaste,

Catharina Blijlevens

dinsdag februari 11, 2020 16:16

februari, Valentijnsdag en meer

lotusFebruari is de kortste maand van het jaar en eens in de vier jaar heeft deze maand een dag extra. Ooit verzonnen door iemand die besliste dat het jaar anders geteld moest worden, om de tijd en getijden weer in evenwicht te brengen, en zo ontstond het schrikkeljaar. Dit jaar is een schrikkeljaar. Een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen periode van vier jaar, wat is er een hoop gebeurd. Voor mij althans, een periode waarin mijn studio waterschade opliep door heftige regenval, mijn knie blokkeerde en genas.

Kortom het was heel leerzaam, om mijzelf te schouwen met het leed dat ik onderging. Ja, het deed een beetje zeer, de knie en de schade aan de studio. Een studio waarin ik met heel veel plezier en passie Yoga en Pilates les geef en zelf dagelijks de Yoga mat op zoek om mijn oefeningen te doen. Waarin mijn leeftijd ook wat jaren verder is gesprongen en als ik zo terug kijk mag concluderen dat de afgelopen periode mij heeft gebracht, evenwicht en harmonie

Twee kwaliteiten van Anahata, Anahata is de naam van een van de zeven chakra’s. Er zijn meer dan zeven chakra’s maar voor het evenwicht is het van belang om eerst de aandacht te richten op de zeven chakra’s die liggen langs de wervelkolom en in het hoofd. Een chakra is een wiel van energie dat verwijst naar een bepaalde kwaliteit, een kwaliteit die zich opbouwt gedurende een bepaalde fase van het leven of tijdperk. Anahata is de naam van het vierde chakra, de kwaliteit van het chakra is liefde, een liefde volle verbintenis aangaan. Februari is een mooi moment om aandacht te hebben voor deze kwaliteit, een maand waarin wordt gevierd Valentijnsdag.

Over Valentijnsdag

Gisteren, zei ik het nog tegen de deelnemers van de Pilates groep op maandag 19.30, “deze week is het Valentijnsdag.” “Zal mij benieuwen”, riep een van de dames achter in de zaal, “dat is toch een Amerikaans feest”. “Nee, zei ik, dat is niet een Amerikaans feest, ze maken alles wel groter, maar dit feest is toch echt in Europa ontstaan.” Ik heb de dames beloofd het even op te zoeken:

Sint Valentinus was een bisschop van Terni in Italië en stond bekend om zijn betrokkenheid bij de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij zocht hen geregeld op en nam altijd een bloemetje mee. Naar verluidt was de bisschop een toegewijd verzorger van de bloementuin in het klooster waar hij resideerde. Van heinde en verre stroomden bewonderaars toe om zijn tuin te bezichtigen. Aan jonge paartjes schonk de bisschop een fraaie bloem als symbool van trouw en genegenheid.

Rond 270 na Christus stierf Sint Valentinus de marteldood in Rome. Over het jaartal bestaat enige twijfel, maar over de sterfdag is iedereen het eens: 14 februari, de latere Valentijnsdag. Zijn graf werd druk bezocht, vooral door verloofden die zijn zegen over hun toekomstig huwelijk wilden afsmeken. St.-Valentinus wordt vaak afgebeeld met het zwaard waarmee hij onthoofd is. (bron Wikipedia)

Dat is natuurlijk heel iets anders dan het rondsturen van een liefdeskaart, wel of niet zelf gemaakt, aan iemand die je lief hebt en die je niet wil laten weten wie de afzender is. Het is in ieder geval een mooi moment om stil te staan bij het thema liefde. Het thema van de workshop Yin Yoga en Anahata chakra die ik geef op zaterdag 15 februari 2020.

Workshop: Yin Yoga en Anahata chakra

Anahata chakra is gelegen in het midden van het lichaam ter hoogte van het hart. Yin Yoga is een vorm waarbij het lichaam voor een langere tijd tot stilstand wordt gebracht. In deze workshop worden Yoga houdingen, ademhalings en ontspanning oefeningen gedaan met de aandacht op het midden. Leuk om jezelf op te trakteren of iemand eens iets anders te geven voor Valentijnsdag dan een bloemetje. Aanvang workshop 14.00 uur (duur 2 uur) kosten € 35,00. Voor deelname aan deze workshop graag aanmelden via het contact formulier op de website.

Ik wens je in ieder geval een hele mooie Valentijns dag toe en wie weet zie ik je op zaterdag 15 februari 2020 voor de workshop: Yin Yoga en Anahata chakra!

Namaste,

Catharina

donderdag januari 16, 2020 13:29

Wil je ook ijs?

Wil je ook ijs? vraagt mijn lief. Niet ijs op het water omdat het winter is, nee, gewoon een lekker ijsje na het eten als dessert. Het was iets rond 18.00 uur dat hij mij de vraag stelde. Even twijfelde ik? Zal ik het doen, mijn avondeten is nog niet gezakt, past het ijs wel. En zeker als hij vraagt wil je ijs, dan is het niet zomaar ijs, nee dan is het compleet. In dit geval een grote kom met daarin: Stracciatella ijs, aardbeien, slagroom en daar boven op stukjes kruidkoek. Ja, het water loopt uit je mond alleen al bij de gedachte. Zo, ik zei ja, en at de hele bak ijs leeg.

Na het eten van het ijs, ging ik verder met waar ik mee bezig was, het maken van een hoesje voor een meditatie kussen. Iets dat ik heel fijn vind om te doen. Afijn, ik was lekker bezig en ineens vanuit het niets was het daar, een stijve rechter bil. Waar komt die ineens vandaan dacht ik. “Doe even wat rek en strek oefeningen”, was het advies van mijn lief. Nou, dacht ik, dat is het niet, dit voelt anders, dit voelt niet als spierpijn door een verkeerde beweging.

Wat heb je gedaan? vraagt hij mij. Gewoon mijn oefeningen die ik altijd doe, dus dat kan het niet zijn. Wacht eens even denk ik, gisteren miste ik een traptree met het afstappen van een ladder die ik had gepakt om iets te zoeken waarvan ik dacht dat het wellicht op de bovenste plank van de kast lag. Nee, dacht ik toen, dat is al te lang geleden, dat had ik dan gemerkt vanmorgen met opstaan en toen was alles nog goed. Nee, het is later gebeurd. Het ijs, dat is het geweest.

Het is heerlijk hoor een ijsje maar het doet wel iets met je systeem. Althans met mijn systeem, er zitten wat ingrediënten in die voor mij voor een hoop onrust zorgen. Ijs is voedsel dat je lichaam in beginsel niet nodig heeft, het is lekker maar het zorgt voor een hoop, Ama. Dit is een term die je tegenkomt in de Ayurveda, ayur=leven en veda=kennis of wetenschap, Ayurveda is kennis van het leven. Ama is afval dat zich in het lichaam ophoopt. In mijn geval gebeurde dit in mijn rechter bil, ja het ijs was lekker maar ik wist dat het voor mij gevolgen zou hebben. De Ayurveda zegt niet dat ik het ijs niet mag eten.

De volgende richtlijnen inzake het nuttigen van voedsel vond ik in mijn boek: het Ayurvedisch kookboek

 • Voedsel behoort warm te zijn (gekookt)
 • Voedsel hoort lekker te smaken en goed te verteren te zijn
 • Voedsel behoort in de juiste hoeveelheden geconsumeerd te worden: niet te veel en niet te weinig
 • Voedsel behoort op een lege maag genoten te worden, pas nadat de vorige maaltijd verteerd is en niet eerder
 • De effecten van het genuttigde voedsel dienen elkaar te versterken en niet tegen te werken
 • Voedsel behoort in een aangename omgeving genuttigd te worden en met de geschikte middelen om ervan te genieten
 • Haastig eten is uit den boze,
 • maar eten mag ook geen langdurig gebeuren worden
 • Het is het beste om met aandacht te eten
 • We dienen alleen voedsel te eten dat goed is voor onze constitutie en bij onze geestelijke en emotionele aard past

(charaka, pxxxv)

Duidelijk zou ik zeggen, als ik mijn bak ijs langs deze regels haal. Het smaakte goed, maar mijn lichaam had er moeite mee om het te verteren. Het was teveel, was het minder geweest dan had mijn lichaam er vast iets minder heftig op gereageerd. Maar nu was het net alsof ik op het ijs was gevallen, boem, op mijn rechter bil. Hoe lang gaat dit duren, dacht ik? Minstens 24 uur en dan is het opgelost, kreeg ik door.

En dat was zo, na een onrustige nacht alsgevolg van de stijfheid in mijn rechter bil en nog wat malaise de volgende dag, was het 24 uur later voorbij. De stijfheid in mijn rechter bil was weg en ik wist weer dat de volgende keer als mijn lief aan mij vraagt: wil je ijs? Ik antwoord: “is goed maar graag een klein bolletje ijs, veel aardbeien en een klein toefje slagroom!”

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 • Category: voedsel
 • Reacties uitgeschakeld voor Wil je ook ijs?

vrijdag december 20, 2019 14:04

Kerstboodschap(pen)

Heb jij ze al gedaan, je kerstboodschappen. Ik nog niet, dat staat op de agenda voor dit weekend. Eerst nog even de laatste nieuwsbrief van het jaar 2019.

Het afgelopen jaar ben ik niet heel erg druk geweest met het verzenden van een nieuws brief. Het was een jaar van resetten, bijkomen van een blessure en wat ander leed. Maar dat is achter de rug. Met nog 11 dagen in het jaar 2019, kijk ik uit naar het jaar 2020. Het jaar met een mooi dubbel getal, 20 20, de twee die voor mij symbool staat voor de zwaan. De zwaan die weerspiegelt de dans van Yin en Yang, het paar dat altijd zal blijven rouwen als de een de ander verliest.

Yin en Yang ze kunnen niet zonder elkaar, iets dat zichtbaar is in het symbool dat deze twee energieën uitbeeld. De ene helft van de cirkel is zwart, de andere helft van de cirkel is wit, in beide helften een stip met de kleur van de ander. Door de cirkel loopt een lijn, niet een strakke lijn, maar een met een sierlijke bocht. Yin en Yang het symbool van donker en licht, twee krachten die heersen op aarde. De een vertegenwoordigt het proces van naar binnen keren, de ander vertegenwoordigd het proces van naar buiten bewegen. Een proces dat in harmonie gaat als je bereidt bent mee te bewegen van licht naar donker en van donker naar licht.

De Kerstboodschappen

Met de Kerst wordt gevierd dat de duisternis weer is overwonnen en dat het licht terugkeert. Daarom werd het gevierd door de oude natuurvolken, hun blijdschap voor het behalen van dit punt, het keerpunt waarin de natuur terug beweegt naar de dag met het langste licht.

Het afgelopen jaar was voor mij een prachtig jaar, zoals eerder gezegd een jaar van resetten iets dat hoort bij de overgang. In november werd ik 54, in december was het alweer 17 jaar geleden dat ik voor mijzelf begon. Iets dat ik eerst deed in mijn vrije uurtjes werd mijn bron van bestaan. In 2004 opende ik mijn studio, een van de eerste Yoga en Pilates studio’s in Den Haag. Inmiddels is Yoga en Pilates uitgegroeid tot een hele grote familie van studio’s en deelnemers. Fantastisch dat in het hier en nu zoveel mensen aan Yoga en Pilates doen.

In het nieuwe jaar zal ik Yoga en Pilates lessen blijven geven, met hier en daar een kleine reset. Reset is aanpassen, meebewegen met de energie waar ik mij nu in bevindt. Die heel anders is dan toen ik begon. Toen ik begon bewoog ik meer vanuit mijn Yang kracht, in het nu na 17 jaar ondernemerschap meer vanuit mijn Yin kracht. Iets dat zich manifesteert als je meebeweegt met de energie van de overgang die vraagt om een reset. Te onderzoeken of iets echt bij je past en weg te doen dat niet bij je past. Sommige veranderen van baan, andere besluiten eindelijk eens die reis te maken, een zielen reis.  Zo een reis maakte ik het afgelopen jaar, een reis waarin je vragen stelt en onderzoekt of iets bij je past.

Mijn reis

Mijn reis bestond uit het schonen van de chakra’s. Uiteraard heeft dit geleidt tot het schrijven van een boek: 91 a4tjes dat is de stand op dit moment. Dit proces bevindt zich in de fase van fine tunen, laten redigeren, foto’s maken en dan opmaken in boek vorm. Wat hier wel al uit is voortgekomen is een hele leuke les op maandag 18.00 uur: Yoga. Had er allerlei namen aan kunnen toevoegen, maar het is Yoga geworden.  De chakra’s zijn immers onderdeel van de leer van Yoga, iets waar ik meer over vertel in het A B C van Yoga. Een hele fijne training om jezelf te verdiepen. Ook een zielenreis maken? Ik heb een prachtige traject hiervoor, dat ik aanbied een op een: zie coaching

Wat ik verder kwijt wil in deze nieuwsbrief met de naam Kerstboodschappen, is dat vanaf 2020 er wijzigingen zijn in het lesrooster. Het nieuwe lesrooster staat vanaf 1 januari 2020 op de website. Wat ik alvast wil verklappen is dat de eerste week van januari 2020 er geen les is op donderdag 19.30 uur. Deze les gaat weer van start bij voldoende deelnemers. Voor deze les graag inschrijven via het contactformulier.

Uiteraard in 2020 weer Pilates en Yoga in verschillende vormen. Want zoals je weet beoefen ik zelf dagelijks Yoga en Pilates, en is het mijn passie dit door te geven in de vorm van lesgeven en schrijven!

Oh ja, nog een laatste kerstboodschap

De studio is gesloten op Kerstavond, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag. Dat betekent dat je nog een paar keer in dit jaar kunt komen naar de studio voor een Yoga of Pilates les, personal training of gewoon gezellig voor een kopje thee!

Ik wens je hele fijne feestdagen en heel mooie jaarwisseling, zonder vreugdevuren maar hopelijk met ontzettend veel liefde en licht!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

donderdag november 28, 2019 16:27

December, winter workshops

Nog maar even dan is het december de laatste maand van het jaar, dan is het winter. 2019 wat een jaar, een jaar waarin het ene nieuwsfeit werd ingehaald door het andere nieuwsfeit. Iets dat het soms best lastig maakt om niet mee te worden gezogen in de beweging van de media. Hoe fijn is het dan om even lekker naar de studio te komen voor een les, personal training of workshop.

In de studio geen prikkeling van buitenaf, maar ruimte om jezelf  af te zonderen van prikkelingen, jezelf te centreren en je blik naar binnen te richten. De maand december is de maand om naar binnen te keren. Het is de maand waarin de natuur zich volledig naar binnen keert, de bomen verliezen hun bladeren, de temperatuur daalt, kortom tijd om naar binnen te gaan.

Workshops in december

Chakra Alignement;  Hormoon Yoga, de hormonen op natuurlijke wijze reguleren; Yin Yoga en de langste nacht

Vrijdag 6 december 2019: Chakra Alignement

Chakra alignement bestaat uit zeven workshops waarin je kennis maakt met de zeven chakra’s. Je leert over de chakra’s, voor welke lessen ze staan en hoe ze kunnen helpen meer richting te geven aan je leven. Welk deelgebied een chakra beheerst en hoe je in het hier en nu je daar mee kunt verbinden en je voordeel kunt doen. Ze vertegenwoordigen bepaalde kwaliteiten die van invloed zijn om harmonie en gezondheid te ervaren, en kunnen richting geven in alledaagse dingen of situaties herhalen die disbalans veroorzaken. Meer informatie over de workshops klik hier.

Zaterdag 7 december 2019 Hormoon Yoga, de hormonen op natuurlijke wijze reguleren

Iedere maand schommelen de hormonen, tot aan de overgang dan heb je nog een keer een grote schommeling voordat je geen hinder meer ondervind van deze schommeling. De ene vrouw heeft er veel last van een ander wat minder. Hormoon Yoga is een serie van yogahoudingen die zich richt op het stimuleren of in balans brengen van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze serie is nuttig voor vrouwen die hinder ondervinden van de maandelijkse cyclus, vrouwen die in de overgang zijn, vrouwen die zwanger willen worden of voor de vrouw na de overgang die een fijne serie yogahoudingen wil doen.

Aan de hand van yoga houdingen, ademhalingstechnieken, visualisaties en het sturen van energie worden de belangrijkste klieren die verantwoordelijke zijn voor het produceren van de vrouwelijke hormonen gestimuleerd. Het is een dynamische reeks van Yogahoudingen die eindigt met een lange ontspanning om de geest tot rust te brengen en het lichaam te ontdoen van stress. Regelmatige beoefening van deze serie helpt om klachten gerelateerd aan de overgang en de menstruatie te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. Maak kennis met deze serie van Yoga houdingen in de workshop Hormoon Yoga voor meer balans voor en na de overgang. Aanvang workshop 14.00 uur (duur 2 uur) kosten cursus € 35,00

Zaterdag 21 december 2019 Yin Yoga en de langste nacht

Yin Yoga is een vorm van Yoga waarbij het lichaam voor een bepaalde tijd in een houding wordt gebracht om opgeslagen spanning gewaar te worden en los te laten. Yin is het tegenovergestelde van Yang, yin staat voor dieper gelegen, donker. Het proces van naar binnen keren. Yang staat voor licht naar buiten bewegen. Twee tegengestelden die elkaar constant afwisselen. Is het toppunt van Yang bereikt dan dient Yin zich aan.

Op dit moment bewegen we naar het toppunt van Yin, naar de langste nacht het punt waarop weer wordt terug bewogen naar het licht. 21 december is het toppunt van Yin, het moment om de lichtjes in de boom aan te zetten. In deze workshop worden Yin Oefeningen gedaan voor de gewrichten en de meridianen die zijn gekoppeld aan het seizoen winter, een seizoen waarin de natuur zich terugtrekt, een goed moment om tot stilstand te komen. Aanvang workshop 14.00 uur (duur 2 uur) Kosten workshop € 35,00.

Voor deelname aan de workshops graag aanmelden via het contactformulier.

Ik wens je een mooie december maand en hoop je te zien in de studio voor een les, workshop of personal training!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

Lesrooster mei 2020 (online)

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

10.45 Personal training

18.00 Yoga met Catharina

19.30 Pilates (2)

DINSDAG
09.30 geen les

11.00 Personal training

WOENSDAG

18.00 Chandra Yoga

19.30 Pilates
DONDERDAG

09.30 Chakra chikitsa

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

09.30 Pilates (2)

13.00  Yoga Nidra

ZATERDAG
10.45 Power Yoga

14.00 workshops
Graag 5 minuten voor aanvang van een les aanwezig zijn. Prijzen voor deelname aan de lessen vind u hier

Voor deelname aan een les kun je een plaats reserveren via het contactformulier

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form