zaterdag januari 23, 2021 14:27

Yoga nidra, luisteren en ontspannen

Posted by Catharina

Yoga nidra, is yoga slaap. Niet diep slapen zoals je s’nachts doet, maar je lichaam ontspannen, je geest tot rust brengen en je laten leiden door de stem van de docent. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik voor het eerst Yoga nidra ben gaan  beoefenen. Heerlijk vind ik het. Vooral de rondreis door het lichaam is een van mijn favouriete onderdelen, een oefening die ik graag doe als ik de slaap niet kan vatten.

De rondreis door het lichaam is een van de onderdelen van deze oefening. In de rondreis word je gevraagd je aandacht naar een bepaald lichaamsdeel te brengen, het lichaamsdeel in gedachten op te zeggen en verder te bewegen naar een volgend lichaamsdeel. Deze rondreis gaat vrij snel, het is de bedoeling dat je met je aandacht van punt naar punt beweegt. Hierdoor verplaatst je aandacht door je lichaam en ontspant lichaam en geest.

Andere onderdelen van een Yoga nidra zijn: voorbereiden, de aandacht naar binnen keren, het Sankalpa, adem observeren, tegenstellingen oproepen en visualiseren. Yoga nidra wordt meestal uitgevoerd liggend op de rug, het liefts op een mat of een stevig matras.

Het Sankalpa

Het sankalpa (besluit), is een krachtig middel dat kan worden gebruikt om je leven een positieve wending te geven. Aan het begin van de Yoga nidra na de voorbereiding, als je ontspannen bent wordt gevraagd een besluit te nemen. Een besluit dat gaat over iets dat je graag zou willen veranderen of willen zien gebeuren. Door het besluit te nemen wordt er een zaadje gepland in je onderbewustzijn, dat zorgt dat het besluit tot stand zal komen. Neem dus een verstandig en liefdevol besluit. Op dit moment is mijn Sankalpa: meer evenwicht en harmonie voor de aarde en zijn bewoners. Want dat is wel nodig lijkt mij.

Zelf beoefen ik regelmatig Yoga nidra, al moet ik bekennen dat het niet mijn focus heeft gehad in 2020. Een jaar waarin ik van lockdown naar lockdown bewoog en mij meer heb bezig gehouden met hoe beweeg ik verder met mijn bedrijf, online. Dat goed is gelukt, iedere lockdown verdiepte ik mij verder in de online mogelijkheden en sinds kort plaats ik ook content op Youtube.

Yoga nidra, replay

Gisteren heb ik weer een Yoga nidra les gegeven via zoom, de replay van deze les heb ik geplaatst op mijn Youtube kanaal.

Yoga nidra is een heerlijke oefening die de aandacht naar binnen brengt, je hoeft niet te blijven kijken naar het beeld, alleen maar te luisteren naar de instructies die ik geef.

Voor deze oefening heb je nodig: een dikke Yogamat, een sjaal of deken die je over je heen plaatst en 35 minuten van je tijd.

Heel veel oefenplezier!

Namaste,

Catharina Blijlevens

 

 

 

  • Category: Algemeen, Yoga
  • Reacties uitgeschakeld voor Yoga nidra, luisteren en ontspannen

Lesrooster mei 2021

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Hatha Flow

19.30 Pilates (2)

DINSDAG
09.30 under construction

11.30 personal training

WOENSDAG

10.00 Chakra chikitsa

18.00 Chandra Yoga

19.30 Pilates (2) replay
DONDERDAG

09.30 Personal training

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

06.30 Meditatie en pranayama

09.30 Pilates (2)

11.00 Personal training

ZATERDAG

09.30 Yoga therapie

10.45 Power Yoga

14.00 Workshops

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583
T 06-51419790


E info@bodyflex.nl
Contact form