maandag april 4, 2022 12:35

Gomukasana, heerlijke stretch

Posted by Catharina

Gomukasana; gomuk koe, asana houding

Gomukasana is een heerlijk stretch voor de borst en de schouders. Gomuk is koe en asana houding. Deze houding is opgedragen aan de koe, een heilig dier in India. De koe zou je goed moeten behandelen, haar producten zijn heel gezond en heilzaam voor de mens.

In India is het niet toegestaan een koe te eten, wel mag je haar producten gebruiken. Van de melk die ze geeft kun je heerlijke producten maken, natuurlijk haar melk drinken, en van deze melk kun je boter, kaas en yoghurt maken.

En omdat ze van die gezonde producten schenkt is er ook een houding naar haar vernoemd: Gomukasana. Deze houding opent je borst, verbetert de lichaamshouding en zorgt dat je beter kunt ademen, ook helpt de houding je immuunsysteem te verbeteren.

Zo doe je deze houding: ga zitten op een stoel of op de grond in de houding van de held. Heb je pijnlijke knieën ga dan zitten op twee blokken of in de gekruiste zithouding. Adem langzaam in naar je buik en adem uit draai je schouders een paar keer los, rol ze naar achter en omlaag. Lift dan je rechterarm op, buig je arm en plaats je hand achter je schouders. Breng je linker arm achter je rug en pak met je linkerhand je rechterhand. Kun je niet bij je hand komen, plaats dan een yogariem of handdoek tussen je handen. Blijf in deze houding voor vijf tot acht ademhalingen, wissel dan van zijde.

Een hele prettige houding die je meerdere keren per week kunt beoefenen.

Leuk om te maken:panir

Panir is een heerlijk kaasje gemaakt van de melk van de koe dat ik onlangs nog heb gemaakt. Het is heel simpel van 1 liter melk en twee eetlepels citroensap kun je een kaasje maken van 150 gram, precies genoeg om iets lekkers van te maken bij het avondeten, de lunch of het ontbijt.

Zo gaat het: breng 1 liter melk aan de kook, pers ondertussen de citroen uit en zet een vergiet klaar met daarin een kaasdoek. Zodra de melk kookt begint te koken kun je het citroensap langzaam bij de melk schenken. Zodra de panir (kaas) van de melk begint te scheiden kun je het uit de pan scheppen en opvangen in de vergiet. Als je alle kaas hebt verzameld in je kaasdoek, bind het dicht en zet het weg. Wil je een stevig kaasje, omdat je bijvoorbeeld blokjes wilt maken van de panir, leg er dan iets stevigs op. Binnen enkele uren heb je een kaasje dat je kunt gebruiken. Heerlijk bijvoorbeeld bij roti, in plaats van vlees of kip. In dit filmpje kun je zien hoe ik het maak.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

  • Category: Algemeen
  • Reacties uitgeschakeld voor Gomukasana, heerlijke stretch

Agenda januari 2025

MAANDAG

19.30 Pilates (2) locatie RO

DINSDAG

09.00 Personal training

10.45 Pilates prive

18:00 Chandra Yoga (online)

WOENSDAG

09.00 Personal training

18.00 Chandra Yoga (online)

DONDERDAG

19.30 Yin Yoga (locatie RO)
VRIJDAG

09.00 Hatha flow (locatie RO)

11.00  personal training

ZATERDAG

09.30 Hatha flow (online)

11.00  Personal training

14.00 workshops

 

BODYFLEX 100% Catharina

Mauritskade 77
2514 HH Den Haag

T 070-3656583


E info@bodyflex.nl
Contact form