dinsdag mei 17, 2022 15:30

Te rajas

Posted by Catharina

Te rajas is geen nieuw gerecht, het is een term die wordt gebezigd in Yoga. Rajas is actief, de aandacht naar buiten gericht, de energie aan de buitenwereld geven. Het is een van de hoedanigheden van de natuur. In het seizoen waar we nu in leven en naar toe bewegen is het meer rajas.

Kenmerken van rajas; actief, warmte, licht, de aandacht naar buiten bewegen. Te rajas kan leiden tot ongemak.

Deze term kwam vanmorgen in mij op toen ik luisterde naar de radio. In het programma spraken de dj’s over een artikel dat was gepubliceerd door de NOS: in de toekomst nemen onze zorgkosten toe en zou het zo kunnen zijn dat 1/3 deel van je inkomen wordt opgeslokt door zorgkosten.

Begeerten beheersen

Dat kan worden voorkomen als mensen zich bewust zijn dat door bepaalde gedragingen je ziekten kan veroorzaken, een van de dj’s noemde op roken en drinken als gedragingen en vergat op te noemen: te veel stress. Zodoende kwam in mij op de term rajas. Een term die mij werd geleerd op mijn yoga opleiding en onlangs weer in mijn bewustzijnsveld kwam door het lezen van de Bhagavad Gita. Dit is een prachtig boek die een yogastudent wordt aangeraden om te lezen.

In het boek stelt Arjuna (het zelf) vragen aan Krisna (spiritueel leraar, hoger zelf). Geduldig beantwoord Krisna de vragen van Arjuna. Arjuna vraagt hem onder andere hoe je lijden van de mensheid kunt voorkomen. Een van de adviezen die Krisna geeft is: de begeerten te beheersen.

Wat zijn begeerten

Begeerten zijn verlangens, wensen, deze zorgen dat de aandacht naar buiten beweegt.

Begeerten zorgen voor rajas (stress), het vereist de nodige energie om je wensen en verlangens in vervulling te laten gaan. Niet erg als je ook maar zorgt dat je het tegenovergestelde doet: de aandacht naar binnen keren, geest tot rust brengt (tamas).

Nu zat ik zelf niet aan tafel bij de dj’s, maar vind ik het wel nuttig om te delen hoe ik weinig gebruik maak van de zorg en rajas beheers.

Rajas en oefeningen

Als ik merk dat ik te rajas ben, breng ik mijn geest tot rust. Daar doe ik verschillende oefeningen voor: ontspannen, mediteren, mantra opzeggen, Yoga nidra beoefenen, naar rustgevende muziek luisteren en niet te vergeten glimlachen. Deze oefeningen zorgen voor minder stress en activeren de energie in mij die zorgt dat ik minder vaak ziek ben of last heb van ongemak, in balans ben.

Dit ga ik delen in een workshop: Yoga, ontspan, adem voor minder stress. Deze workshop geef ik op vrijdag 27 mei 2022, aanvang 14.00 uur, verwacht einde 16.00 uur. Kosten voor deze workshop zijn € 45,00.

Leuk als je meedoet, je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

  • Category: Algemeen
  • Reacties uitgeschakeld voor Te rajas

Agenda juli 2022

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Hatha Flow

19.30 Pilates (2)

DINSDAG

11.00  Pilates prive

18.00 Personal training

WOENSDAG

11.00  Yoga prive

18.00 Chandra Yoga

DONDERDAG

18.00 Pilates prive

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

09.30 Pilates (2)

11.00 Pilates prive

14.00 Yoga nidra

Podcast: 100% Catharina

ZATERDAG

09.30 Hatha flow

11.00 personal training

14.00 workshop

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583


E info@bodyflex.nl
Contact form