vrijdag mei 14, 2021 12:02

Kriya Yoga, een andere manier om harmonie te bereiken

Posted by Catharina

Kriya Yoga is geen nieuwe vorm van Yoga, Kri is handelen en Ya is ziel. De eerste keer dat ik over Kriya Yoga las was toen ik op aanraden van een vriend het boek kocht. In het boek, dat meer een werkboek is, staan allerlei routines en oefeningen opgeschreven die bijdragen aan een gezond leven.

In de cursus: Kriya Yoga gaan we oefeningen doen en kijken naar stappen die worden voorgesteld om harmonie te bereiken. Een eerste stap is oefeningen doen, stap twee is zelfonderzoek en drie: overgave aan het goddelijke.

Oefeningen doen (tapah)

Oefeningen doen die bijdragen aan een gezond lichaam en pranayama’s uitvoeren is een eerste stap. Ons lichaam is het voertuig waar we over beschikken, dit in goede staat brengen en zorgen dat hier de juiste brandstof doorbeweegt is een eerste opgave. Prana is de brandstof die ons positieve energie geeft en zorgt dat het lichaam in goede conditie blijft. Ook de geest heeft hier baat bij. Pranayama en doen van oefeningen (asana) is onderdeel van Kriya Yoga.

Er zijn heel veel verschillende fysieke vormen van Yoga, de meest gebruikte is Hatha die je in veel vormen terug vindt. Deze oefeningen zorgen voor een goede doorstroming en het vinden van een goede zithouding. Een goede houding is nodig voor het middel dat wordt ingezet om de geest tot rust te brengen. Geest komt aan de orde in stap twee: zelfstudie.

Zelfstudie (svadhyaya)

De aandacht naar binnen brengen en onderzoeken wat je in beweging brengt komt hier aan de orde. Aan de hand van meditatie en stellen van vragen wordt onderzocht wat voor ongemak zorgt. Het boek: Yoga sutra’s is een van de boeken die voorbijkomt tijdens dit onderwerp. Een sutra is een draad of beknopte opzegging van woorden die aanwijzing geven aan de leerling of zoeker. Zelfonderzoek en langdurige meditatie helpt onhechten van materiaal dat voor ongemak zorgt.

Overgave aan het goddelijke (Ishvara pranidhana)

Ya is ziel, afsplitsing van het goddelijke, vertrouw op de weg die wordt gegeven en je zult de staat van harmonie bereiken. Doel van Yoga is harmonie bereiken, of in verblijven ongeacht wat zich afspeelt in je bewustzijnveld.

Dat zijn in het kort onderwerpen die voorbij komen in de cursus: Kriya Yoga, een andere manier om harmonie te bereiken. Je leert houdingen en meditaties die bijdragen aan een gezond lichaam. Deze cursus bestaat uit vier opvolgende lessen. De lessen zijn op woensdag 26 mei, 2 juni, 9 juni en 16 juni 2021 aanvang 10.00 uur. Een les duurt 90 minuten. Kosten voor deze cursus: € 99,00. Mis je een les, of kun je een les niet bijwonen, van de lessen worden opnamen gemaakt, deze kun je op een ander tijdstip doen.

Wil je meedoen, graag aanmelden via het inschrijfformulier. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan! Uiteraard kun je ook online meedoen.

Leuk als je meedoet met deze cursus: Kriya Yoga, een andere manier om de harmonie te herstellen.

Namaste,

Catharina Blijlevens

Laat je innerlijk stralen!

 

 

 

 

 

Agenda november 2021

MAANDAG
09.30 Pilates (2)

18.00 Hatha Flow

19.30 Pilates (2)

DINSDAG
11.00 Personal training

18.00 Personal training

WOENSDAG

10.00 cursus

18.00 Chandra Yoga

19.30 Pilates en stretch
DONDERDAG

18.00 Personal training

19.30 Yin Yoga
VRIJDAG

09.30 Pilates (2)

11.00 Personal training

Vanaf 13.00 Reiki

ZATERDAG

09.30 Hatha flow

10.45 Power Yoga

14.00 Workshops

 

BODYFLEX 100% Catharina

Frederikstraat 60 A
2514 LL Den Haag
[Google Maps]

T 070-3656583


E info@bodyflex.nl
Contact form